واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: هاينونن در راه تهران؛ ماموريت جديد مرد خاكستري آژانس چيست؟
در آخرين تحولات در پرونده هستهاي و پس از نامه روز شنبه ايران به 5+1، منابع رسانهاي از سفر قريبالوقوع اولي هاينونن معاون پادماني محمد البرادعي مديركل آژانس بينالمللي انرژي اتمي به ايران خبر دادهاند. هرچند پيگيري روند مذاكرات عادي ايران و آژانس از جمله اهداف رسمي سفر هاينونن به ايران اعلام شده است، اما با توجه با سابقه منفي هاينونن در ترجيح رويكردهاي سياسي بر ماموريتهاي فني ميتوان ابعاد پيچيدهتري هم براي اين سفر در نظر گرفت. به گزارش مهر، از منظر گروه تندروي 5+1 ادعاهاي سياسي و امنيتي در قبال موضوع هستهاي ايران بايد همواره با بهانههاي فني - حقوقي آژانس همراه باشد تا لايه ظاهري استراتژي فشار بر ايران و مشروعيتي سطحي براي اقدامات آنان فراهم باشد.
واقعيت اين است كه سفر هاينونن به تهران از اين جهت اهميت دارد كه مرد خاكستري آژانس به نوعي مسوول دامن زدن به پيگيري پرونده موسوم به مطالعات ادعايي در خصوص فعاليتهاي هستهاي ايران است و روابط بسيار نزديك سياسي با سفراي كشورهاي غربي در آژانس بينالمللي انرژي اتمي دارد. اين در حالي است كه بر اساس مداليته مطالعات ادعايي در بررسي فني برنامههاي هستهاي ايران موضوع محسوب نميشوند. با توجه به تجربه گذشته، چهبسا هدف سفر وي در اين مقطع نوعي شارژ يك محور تبليغاتي - سياسي براي تضعيف موقعيت ايران در آژانس و كمرنگ كردن پيشرفتهاي بزرگ ايران در ابهامزدايي از فعاليتهاي خود باشد.
اين رويكرد جديد در حالي صورت ميگيرد كه مداليته ششگانه حل و فصل مسائل فني بين ايران و آژانس در ميانه سال ميلادي جاري فعلي به پايان رسيد و آژانس رسما اعلام كرد كه اين ابهامات ششگانه در مورد برنامه هستهاي ايران روشن شده است. از سوي ديگر، تلاش براي سياسي كردن روابط ايران با آژانس در شرايط فعلي ميتواند بر اساس اين رويكرد هم استوار باشد كه غرب ميخواهد نظم ذهني و رواني حاكم بر مديريت ايران در پرونده هستهاي ايران را بشكند و چنين القا كند كه همكاريهاي فني و حقوقي با آژانس براي ايران، ثمري نداشته و تا هنگامي كه بين ايران و گروه 551 مشكل سياسي وجود دارد، عملا همكاري و مشاركت با آژانس نميتواند سودمند باشد. نبايد فراموش كرد كه افزايش قدرت چانهزني قدرتهاي غربي در مذاكرات آتي با طرف ايراني با پشتوانه فشارهاي فني آژانس هم ميتواند از ديگر اهداف اصلي اين سفر ويژه محسوب شود، مانند تجربههاي گذشتهاي كه از هاينونن سراغ داريم. شايد افزايش اين فشارها با اين هدف صورت ميگيرد كه بر اساس تقسيمبندي سياسي موهومي كه غرب از مسوولان ارشد نظام جمهوري اسلامي ترسيم كرده و آنها را به دو جريان به اصطلاح تندرو و ميانهرو نامگذاري كرده است، اين اقدامات باعث شود زمينههاي احتمالي قطع و محدوديت همكاري با آژانس از داخل ايران چيده شود تا بدين وسيله غرب بتواند ايران را در موقعيت انزوا قرار دهد. موضوعي كه بارها آزموده شده و شكست خورده است.
به بيان ديگر تحريك و يا محك زدن تداوم يا عدم تداوم سياست شفاف ايران در قبال آژانس با تشديد فشارهاي سياسي از سوي 551 از جمله ماموريتهاي مرد خاكستري آژانس ميتواند تفسير شود.
البته سياست شفاف و اصولي ايران در همكاري مداوم با آژانس بينالمللي انرژي اتمي تا حدود زيادي اين رويكرد را خنثي كرده و ميكند اما به هرحال غرب به رهبري آمريكا و انگليس، پس از انفعال در برابر موفقيت ابتكاري ايران در حل و فصل ابهامات فني آژانس، در شرايط فعلي بهدنبال تلاش براي تعميق شكافهاي سياسي در سطح حاكميت جمهوري اسلامي است؛ موضوعي كه همواره بايد نسبت به آن هشيار بود.
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
پنجشنبه 17 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 112]