واضح آرشیو وب فارسی:سایت رسیک: سلامت نیوز :خشکی پوست یک بیماری واحد نیست؛ بلکه واژه ای است که به طور کلی، به پوستی اطلاق می شود که در لمس و معاینه، خشن و خشک است و نمایی کدر و پوشیده از پوسته های ظریف و گاهی ترک خورده دارد. عوامل و بیماری های متعددی هستند که می توانند موجب بروز پوست خشک شوند.
شاید تغییرات فصلی و آمدن پاییز و زمستان به شیوع بیشترخشكی پوست منجر شود ولی مهم ترین عامل ایجاد خشکی پوست، بالا رفتن سن است. این مشكل با افزایش سن بیشتر می شود چون اختلالات جزیی ای که در ساختمان و عملکرد پوست در افراد مسن ایجاد می شود و همچنین کاهش میزان آب لایه های سطحی پوست موجب می شود تقریبا تمام افراد مسن به طور طبیعی با این مشکل مواجه شوند و این خشكی در قسمت قدامی ساق پاهای شان به خوبی قابل رویت است. گاهی این خشکی همراه با خارش شدید است و البته این حالت به خوبی به مرطوب کننده ها جواب می دهد.
خشكی پوست هم مانند هرعلامت یا بیماری دیگری می تواند در اثر یک عامل یا چند عامل به وجود بیاید. باید عامل اصلی به وجود آورنده را شناخت و درمان مناسبی برای آن تجویز کرد.
اصل كلی برای درمان خشکی پوست عبارت است از مشخص کردن عامل اصلی ایجادکننده خشکی پوست و حذف آن. یعنی امکان دارد شما دچار اختلالی در غدد درونی بدن باشید، مانند کم کاری تیرویید، تا این عامل تشخیص داده نشود درمان اصلی صورت نمی گیرد.چون مشکل تیرویید می تواند با خشکی پوست و ریزش موها و تورم پوست همراه باشد. در این موارد علاوه بر استفاده از مرطوب کنندهها، با تصحیح عملکرد غده تیرویید از طریق تجویز داروهای مخصوص، درمان خواهید شد. گاهی امکان دارد به بیماری کبدی و کلیوی دچار باشید. کسانی که به نارسایی مزمن کلیه مبتلا هستند یا دیالیز می شوند، ممکن است همراه با خشکی پوست دچار خارش شدید هم باشند. در این افراد پزشک با استفاده از نوردرمانی خارش را کم می کند. حتی امکان دارد به دلیل استفاده از استخرهای آب گرم همراه با کلر که یک ترکیب خشک کننده است پوست شما خشن و خشک شده باشد. در این مورد توصیه می کنم پس از استخر، با آب ولرم دوش بگیرید و بدن را با مواد پاک کننده ملایم بشویید و سپس با حوله خشک کرده و ظرف 3 یا 4 دقیقه پس از خشک کردن پوست از ترکیبات مرطوب کننده استفاده کنید. باید به طور متوسط 2 یا 3 بار در روز پوست خود را با مرطوب کننده ها نرم کنید.
اصل بعدی درمان تنظیم میزان رطوبت محل کار یا منزل است و این که دقت کنید هرگز هنگام شست وشو از ترکیبات پاک کننده قوی استفاده نکنید و در مورد نوع صابون یا شامپوی خود با پزشک تان مشورت کنید.
درمان خشکی پوست
در این قسمت توصیه های غذایی و گیاهان دارویی موثر را دردرمان خشکی پوست برای شما بیان می کنیم.
* بهترین دارو برای لب های خشک و ترک خورده، مخلوط شیر و چند قطره گلاب و آب لیموترش است که بهتر است هر شب قبل از خوابیدن این محلول را به لب های خود بمالید.
بعد از تمیز کردن پوست خود، آن را مرطوب کنید تا خشک نشود. یک محلول مرطوب کننده یا روغن مخصوص صورت استفاده کنید که دارای مواد مغذی و طبیعی باشد. هرگز از کرم های جامد استفاده نکنید.
* از دستگاه بخور یا سماور یا یک ظرف آب روی شوفاژ برای مرطوب کردن هوای اتاق به خصوص در زمستان استفاده کنید. این کار باعث می شود پوست آب کمتری از دست بدهد.
* در محیط های خیلی گرم قرار نگیرید. از تغییرات ناگهانی دما خودداری کنید. پوست خود را از تماس با باد و نور خورشید هم محافظت کنید. به یاد داشته باشید که پوست در اثر خشک شدن بسیار آسیب پذیر و حساس می شود.
* در هوای سرد زمستانی که باد هم می وزد، حتماً یک کرم مرطوب کننده به صورت خود بمالید، زیرا سرما باعث تبخیر آب از پوست می شود. باد هم سرعت تبخیر را افزایش می دهد.
* در شب برای شستن کرم، یک تمیز کننده روغنی استفاده کنید در این مورد کِِرِم بچه مناسب تر است.
* حداقل نیم ساعت قبل از خوابیدن، کرم مخصوص شب بمالید. اگر بعد از زدن کرم فوراً بخوابید، پوست نازک اطراف چشم های شما متورم خواهد شد.
یک بار در هفته برای روشن شدن پوست، از ماسک مخصوص صورت استفاده کنید.
برای تهیه این ماسک :
یک قاشق مربا خوری خاک رس سبز رنگ و یک قاشق مرباخوری عسل را مخلوط کنید. این مخلوط را به صورت خود بمالید ولی مواظب باشید اطراف چشم ها نمالید. ??دقیقه صبر کنید و سپس با آب ولرم صورت خود را بشویید. در حالی که پوست صورت کمی مرطوب است، یک مایع نرم کننده یا روغن طبیعی مخصوص به صورت خود بمالید.
* وقتی پوست ترک برمی دارد، مصرف آب و اسیدهای چرب ضروری را افزایش دهید. همیشه پوست خود را چرب کنید و از تماس با مواد مضر محافظت کنید.
* برای از بین بردن خشکی پوست انگشتان دست، کرم گل همیشه بهار و ویتامین E را استفاده کنید. موقع خواب این مخلوط را به پوست دست خود بمالید و تمام شب دستکش های نایلونی بپوشید تا کرم به جایی مالیده نشود.
* هرگز سیگار نکشید. سیگار به دلایل مختلفی برای پوست مضر است. نیکوتین موجود در سیگار رگ های خونی و از جمله مویرگ های تغذیه کننده پوست را تنگ می کند. در نتیجه خون کمتری به پوست می رسد و پوست دچار کمبود اکسیژن و مواد مغذی می شود که برای سلامتی پوست مضر است. همچنین پوست را خشک و زبر و سخت می کنند.
* از صابون های تند و کرم های پاک کننده مواد آرایشی استفاده نکنید، زیرا این کرم ها دارای روغن های هیدروژنه هستند. این روغن ها باعث می شوند رادیکال های آزاد به پوست آسیب زده و باعث خشکی و چین و چروک آن شوند. برای پاک کردن پوست خود، از روغن زیتون و روغن بادام استفاده کنید. به آرامی روغن را به پوست خود بمالید، سپس با آب گرم آن را بشویید و با یک پارچه نرم، پوست خود را خشک کنید.
* هنگام حمام کردن از آب خیلی داغ استفاده نکنید. تا جایی که امکان دارد جلوی آفتاب قرار نگیرید. نور خورشید باعث خرابی بیشتر پوست می شود. تابش مستقیم نور خورشید به پوست خشک باعث خشکی، چین و چروک، جوش و حتی تاول می شود.
* اگر مجبورید جلوی آفتاب باشید، همیشه به صورت و قسمت هایی از پوست خود که در معرض تابش آفتاب هستند، یک ضد آفتاب مناسب بمالید.
گردآوری: معصومه آیت اللهی- کارشناس تبیان
منابع:دکتر حسن صیرفی متخصص پوست و مو- هفته نامه سلامت
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت رسیک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 350]