واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: سخنگوي وزارت خارجه:مذاكرات هستهاي راهبردي است
سخنگوي وزارت امور خارجه تاكيد كرد: در مذاكرات ايران و 1+5 هيچ بحث ضربالاجل مطرح نبوده است؛ از اين رو هرگونه بحثي در اين خصوص منتفي است.
به گزارش ايسنا، حسن قشقاوي، سخنگوي جديد وزارت امور خارجه در نخستين نشست هفتگي خود با خبرنگاران در مورد تعيين ضربالاجل 15 روزه در روند مذاكرات ايران و گروه 1+5 تصريح كرد: همانگونه كه وزير خارجه روسيه، يك سخنگو از فرانسه و برخي از مقامهاي اروپا اعلام كردند، هيچ گونه بحث ضربالاجلي مطرح نبوده است؛ از اين رو، بحث در اين خصوص منتفي است. وي اضافه كرد: اما راهبرد مذاكره بين ايران و طرف مقابل راهبردي جدي است و مذاكرات امري راهبردي است و نه تاكتيكي؛ تداوم رايزنيها براساس روند پيشبيني شده بين جليلي و سولانا برقرار خواهد بود. وي اضافه كرد: مذاكرات ايران و 1+5 جاري است و براساس تصميمي كه گرفته شده مذاكرات سازنده در رويكرد مثبت ادامه مييابد. وي افزود: روند مذاكرات ادامه دارد و قيدوبندهاي طرح شده در مورد مذاكرات گمانهزنيهاي رسانهاي است. تصميمي كه در تهران گرفته شده بود، براساس ادامه مذاكرات سازنده بنا شده و با يك رويكرد مثبت گفتوگوها ادامه مييابد. به گفته قشقاوي رويكرد مثبت، فضاي سازنده را براي گفتوگو ايجاد ميكند و در راستاي تداوم گفتوگوها است. وي تاكيد كرد: تقريبا همه چيز به خوبي پيش ميرود.
سخنگوي وزارت امور خارجه با بيان اينكه مذاكرات يك بحث شكلي و يك بحث محتوايي دارد ،گفت: بحث شكلي آن طرحهاي ايران و غرب در قالب متون غيررسمي (non paper) ارائه شده است كه مدل مذاكرات راتعيين ميكند و بحث محتوايي نيز موضوعات مطرح شده در بستهها است.
بنابراين مذاكرات به اينجا ميتواند ختم شود كه در قالب دو nonpaper، مداليته گفتوگو بين ايران و طرف غربي در چارچوب تكيه بر مشتركات دو بسته پيشنهادي تدوين شود كه پايه توافقات آتي باشد.
قشقاوي درباره ايجاد تحريمها توسط آمريكا و از طرف ديگر ايجاد دفتر حفاظت منافع آن كشور در تهران و تناقض بين آنها چنين گفت: بايد در اين خصوص از خود آمريكاييها پرسيد. اما موضوع تحريم براساس تجربه ثابت شد كه واقعا تا به حال تاثيري در جايي كه حق مسلم هستهايمان مطرح است، نداشته است.
وي افزود: در حالي كه 60درصد از جامعه بينالملل عضو جنبش غيرمتعهدها هستند كه در اجلاس تهران از اين حق ايران حمايت كردند. كسي نميتواند منكر اين شود كه در چارچوب ان.پي.تي غنيسازي حق ايران است. حتي امروز (دوشنبه) در خبرها بود كه يك نماينده مجلس آمريكا نيز اين حق را مورد تاييد قرار داده است.
به گفته قشقاوي اين مساله به قدري واقعي است كه تمام تحليلگران و حقوقدانان منصف آن را مطابق قاعده ميدانند. تحريم هيچ گونه تاثيري بر احقاق حقوق ما نخواهد داشت.
قشقاوي در پاسخ به سوالي در مورد ادعاي برخي از رسانههاي غربي مبنيبر بدهكار بودن ايران در قبال بسته پيشنهادي گفت: برخي سعي ميكنند خود را طلبكار و ديگران را بدهكار تلقي كنند؛ اما بهتر است بيايند روي بازي برد - برد فكر كنيم اگر اين چنين فكر كنيم و مذاكرات ادامه يابد، نگاه سازنده ميتواند نتايج سازندهاي به دنبال آورد.
سخنگوي وزارت امور خارجه با بيان اينكه ما خوشبينانه به مذاكرات ايران و 1+5 نگاه ميكنيم، اضافه كرد: مذاكرات ادامه مييابد و درون مذاكرات است كه تفاهم و توافق در چارچوب رعايت حقوق حقه هستهاي ايران و انتظارات طرف مقابل حاصل ميشود؛ ميتوان با مذاكرات سازنده و مثبت به نتايج مثبت رسيد. قشقاوي درباره سفر بشار اسد، رييسجمهور سوريه به تهران گفت: بشار اسد بهرغم گمانهزنيهاي رسانهاي كه اين سفر را ميانجيگري تلقي ميكردند، در چارچوب تبادل نظر ميان سران و رهبران سوريه و ايران به تهران سفر كرد و ما با سوريه موضوعهاي متنوعي براي همكاري با يكديگر داريم. اين همكاريها براساس هم پيماني راهبردي با يكديگر در مورد مسائل خاورميانه، لبنان، فلسطين و مسائل منطقهاي و جهاني و مسائل خاص روابط دو جانبه در زمينه اقتصادي، فرهنگي و سياسي است و نظر به اينكه دولت سوريه همواره از مواضع ايران پشتيباني ميكند، از اين رو، اين سفر فرصت خوبي بود كه در حاشيه ملاقات با رييسجمهور ملاقاتي با مقام معظم رهبري، جليلي و متكي داشته باشد و مسائل متنوعي مطرح شود. وي افزود: اسد پس از بحثي كه با جليلي داشت، با شعف اعلام كرد كه در جريان آخرين تحولات هستهاي ايران قرار گرفت و لازم بود كه سوريه دوست و برادر در جريان باشد. اسد همچنين طرح مطالب هستهاي توسط ايران را جامع و جالب اعلام كرد.
قشقاوي در پاسخ به سوال خبرنگاري ديگري در مورد ارائه پيشنهاداتي از سوي ايران به سوريه در روند مذاكره با رژيم صهيونيستي اظهار كرد: ما بحث دوجانبه خودمان را با سوريه داريم و موضع اعلامي ما اين است كه بايد وجب به وجب از خاكهاي سرزمين اشغالي بدون قيد و شرط هرچه زودتر آزاد شوند و ما قائل به هيچ گونه پيش شرطي در اين خصوص نيستيم.
وي در پاسخ به سوال ديگري مبني بر اينكه برخي رسانههاي غربي تلاش دارند كه طوري القا كنند، مذاكرات سوريه و اسرائيل در آينده به نوعي مقيد كردن سوريه براي جدايي از ايران است، اظهاركرد: در گمانه زنيهاي صورت گرفته توسط رسانهها يك تناقض رسانهاي را ميتوان مشاهده كرد و اين سردرگمي در تحليل رسانههاي خارجي به وضوح ديده ميشود.
وي افزود: از يك طرف تبليغ ميشود كه بحث جدايي تدريجي سوريه مطرح است و از يك طرف گفته ميشود نه تنها اين جدايي نيست؛ بلكه اين قدر اين دو كشور به يكديگر نزديكاند كه ميانجيگري سوريه ميتواند محقق شود. تناقض را در تحليلهاي رسانههاي خارجي ميتوانيد ببينيد.
وي درباره ميانجيگري تركيه نيز گفت: چون فضاي هستهاي هميشه بحث داغي است؛ هر سفر و حضري كه صورت ميگيرد از آن معناي ميانجيگري تلقي ميشود، در حالي كه ما با تركيه بحثهاي فراوان دوجانبهاي داريم كه ممكن است در اين بين بحث موضوع هستهاي مطرح شود. وي ادامه داد: تركيه به عنوان كشور همسايه ما گفتوگوهاي دوجانبه زيادي با ايران دارد و اصلا چنين بحثي در مورد ميانجيگري مطرح نيست، البته طبيعي است كه در كنار هر مذاكره ديپلماتيك موضوع هستهاي نيز مورد بحث قرار گيرد. در اكثر سفرها و حضرها ممكن است موضوع هستهاي باشد، اما در اين مورد موضوع خاصي مطرح نيست.
قشقاوي درباره خبر روزنامه واشنگتنپست مبنيبر درخواست بازگشايي دفتر حفاظت منافع آمريكا در تهران تا اوايل شهريورماه گفت: درباره مسائل ايران با آمريكا، مقامهاي عالي رتبه كشورمان اظهاراتي داشتند كه رييسجمهور نيز مطالبي گفتند.
وي افزود: براساس گمانهزنيهاي يك روزنامه نميتوانم درخصوص اين موضوع اظهارنظر كنم و ما درخواست رسمي در اين خصوص را دريافت نكرديم.
سخنگوي وزارت امور خارجه پيش از پاسخ به سوال خبرنگاران اجلاس وزراي خارجه نم در تهران را بيسابقه توصيف كرد و گفت: تدوين سند نهايي اجلاس در كنار سه اعلاميه ديگر اين اجلاس از جمله اعلاميه هستهاي از مسائل كيفي اجلاس مزبور است و ايران توانست به همه اهداف خود در اين اجلاس دست يابد.
وي افزود:سند نهايي اجلاس يك سند بسيار ارزشمند است كه علاوهبر ارزش سياسي و رسانهاي داراي ارزش آكادميك نيز است؛ چرا كه بيانگر مواضع مستقل كشورها درباره مسائل مختلف در سه فصل بينالمللي، منطقهاي و زير منطقهاي و مساله حقوق اجتماعي و انساني است.
به گفته وي، سند هستهاي نيز گوياي اين واقعيت است كه مساله هستهاي ايران در كنار ساير مسائل هستهاي عمومي با عنايت ويژهاي مورد تاكيد قرار گرفته و از حق كشورها براي داشتن چرخه سوخت حمايت شده است.
سه شنبه 15 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 170]