واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: نگاهي به يك مجله تمام كميك استريپ
تجسمي- كميك استريپ براي بيشتر ما با ماجراهاي تن تن و ميلو معنا مييابد؛ اگرچه عمر آن حتي به گذشتههاي دور ميرسد.
كميكاستريپ، با تعريف ويلآيسنر-كارتونيست- همان هنر متوالي است ولي شرح روايت و بيان ماجراها به زبان تصوير و گاهي استفاده از ديالوگ، به زمان مصر باستان بر ميگردد. اما اگر شرح روايتهاي مدرن را در نظر بگيريم، اولين كميك استريپ روزنامهاي در سال ۱۸۹۵ در روزنامه نيويورك ورلد به چاپ رسيد.
اين كميك استريپ كه پسر زرد نام داشت اولين كميكي بود كه از بادكنكهاي گفتاري براي نشان دادن صحبتهاي شخصيتهايش استفاده ميكرد و بهصورت هفتگي چاپ ميشد، روشي كه امروزه نيز رايجترين شيوه نمايش كلام در كميك استريپ است. پس از پيدايش پسر زرد كه تيراژ روزنامهاش را بهطور محسوسي بالا برده بود، روزنامههاي ديگر نيز اقدام به چاپ كردن داستانهاي مصور كردند و خيلي زود صدها كميك استريپ مختلف به وجود آمد.
گارفيلد، دونزبري، كلوين ،هوبز و پيناتز نامهايي هستند كه اگرچه ممكن است كمتر كسي در ايران با آنها آشنا باشد، ولي در اروپا و بهخصوص آمريكا اكثر مردم دست كم نام آنها را ديده يا شنيدهاند.
كميك استريپ اما در سالهاي اخير وقتي روي پرده نقرهاي سينما جان گرفت، بار ديگر زنده شد. شخصيتهايي چون مرد عنكبوتي يا حتي فيلمهايي نظير «300» و «پرسپوليس» نيز از لابه لاي كميك استريپهاي كتاب يا مجلات به سينما آمدند. جاي خالي اين مقوله با وجود تلاشهاي زياد در سالهاي اخير در ايران به شدت خالي بود اما اكنون مدتي است كه ماهنامه جديدي با نام «جديد» با صاحب امتيازي و مدير مسئولي محمدرضا زائري و سردبيري نريمان فرامرزي به شماره پنجم خود رسيده است.
ماهنامه جديد در 64 صفحه ليتوگلاس صرفا به كميك استريپ ميپردازد وجز سرمقاله و فهرست باقي صفحات آن پر از نقاشيهاي كميك استريپي است. كميك استريپ هنر بازگو كردن داستان توسط نقاشي است. كميك استريپها معمولا عنوان و شخصيتهاي ثابتي دارند و در هر قسمت داستان يا طنزي را با كمك تصويرهايي - كه در چند فريم بهصورت نواري كنارهم چيده شدهاند - بازگو ميكنند.
در واقع كميك استريپ همانند يك سريال تلويزيوني است با اين تفاوت كه داستانهاي كميك استريپ لزوما دنباله دار نيستند. اما شخصيتهاي يك كميك استريپ مثل شخصيتهاي سريالهاي تلويزيوني با مخاطبان ارتباط برقرار ميكنند و در بسياري از مواقع اين، شخصيتها هستند كه خوانندگان را بهخود جذب ميكنند.
سابقه كميك استريپ در غرب به بيش از صد سال ميرسد و كمتر روزنامهاي است كه بخشي مربوط به كميك استريپ نداشته باشد. كميك استريپهاي روزنامهاي معمولا در طول هفته بهصورت سياه و سفيد و در يك نوار عرضي چاپ ميشوند و در روزهاي يكشنبه كمي طولانيتر و بهطور رنگي به چاپ ميرسند.
معمولا كميك استريپهاي روزنامهاي مشخصات منحصر به فردي دارند و از نظر فرم و محتوا از چارچوب خاصي پيروي ميكنند. تعداد فريم يا پانلهايي كه هر قسمت از يك كميك استريپ را تشكيل ميدهند معمولا ثابت است و از پنج يا شش فريم تجاوز نميكند. داستانهاي هر كميك استريپ هم از تعداد محدودي شخصيت ثابت استفاده ميكنند كه بهطور مكرر در هر قسمت از مجموعه حضور مييابند.
علاوه بر داشتن شخصيتهاي ثابت، كميكها معمولا طول عمري طولاني دارند. بهعنوان مثال، چارلز شولتز، كميك استريپ مشهور پيناتز را از سال ۱۹۵۰ تا هنگام مرگش در سال ۲۰۰۰، بهمدت ۵۰ سال بهطور مداوم توليد ميكرد.
گارفيلد، كميك استريپ مشهور ديگري كه روزانه در بيش از ۲۵۰۰ نشريه دنيا به چاپ ميرسد از سال ۱۹۷۸ تا كنون توسط جيم ديويس و دستيارانش در حال توليد است.بسياري از كميك استريپها به داستانهاي طنز جهانشمولي ميپردازند كه محدوديت زماني يا مكاني ندارند و به همين دليل توسط روزنامههاي مختلف در سراسر دنيا تكثير ميشوند. گارفيلد و كلوين و هوبز از اين دسته هستند. برخي از كميك استريپهاي ديگر مانند دونزبري و بونداكز به مسائل سياسي و اجتماعي جهان نيز ميپردازند. اكنون ناشران بزرگي چون ديسي كميكز و مارول اين مقوله را بهصورت يك بنگاه اقتصادي بزرگ هدايت ميكنند كه با پيوند خوردن با سينما، جديتر آن را دنبال ميكنند افزون بر آنكه بازيهاي كامپيوتري را نيز فراموش نكردهاند و شخصيتهاي كميك خود را به اين دنيا نيز ميفرستند.
ماهنامه جديد از اينكه بهطور جدي به اين مقوله ميپردازد، درجاي خود قابل تحسين و ستايش است؛ بهويژه آنكه به گفته دستاندركاران اين مجله، انتشار آن صرفا به جيب گردانندگان آن وابسته است و هيچ نوع كمك و يارانه و كاغذ و بودجهاي براي اين نشريه اختصاص نيافته است؛ آن هم نشريهاي كه نشان داده در گامهاي اول سعي داشته حرفهاي باشد. اين درحالي است كه وزارت ارشاد چندي است نسبت به توليد بازيهاي كامپيوتري علاقه نشان ميدهد و قصد دارد از توليدكنندگان در اين زمينه حمايت كند. اما نبايد فراموش كرد كه ورود به اين حوزه پيش از قسمت سخت افزاري، نياز به شخصيتها، قصهها و ماجراهايي دارد كه اتفاقا وجود چنين كميك استريپهايي منبع بسيار خوبي براي توليد چنين بازيهايي است.
شايد اگر اين اتفاق بهطور جدي روي دهد، نويسندگان و مسئولان اين مجله هم بتوانند ايدههاي بهتري براي خلق شخصيتها و ماجراهاي بوميتري به خرج دهند چون در حال حاضر، بخش عمدهاي از صفحات اين نشريه اختصاص به كميكهاي خارجي دارد كه باتوجه به اقتصاد نشريه، امري كاملا طبيعي بهنظر ميرسد.
تاريخ درج: 14 مرداد 1387 ساعت 10:11 تاريخ تاييد: 14 مرداد 1387 ساعت 10:53 تاريخ به روز رساني: 14 مرداد 1387 ساعت 10:48
دوشنبه 14 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 353]