واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش خبري مهر/سومالي؛ نماد تنش قوميت ها و دخالت غربي ها
خبرگزاري مهر- گروه بين الملل: در پي استعفاي دسته جمعي 11 وزير كابينه دولت سومالي، نخست وزير اين كشور 6 وزير جديد را منصوب كرد، اما درگيري هاي خونين در پايتخت اين كشور همچنان ادامه دارد و به همين سبب بعضي از نمايندگان خواستار بازداشت رئيس جمهوري شدند.
به گزارش خبرگزاري مهر به نقل از خبرگزاري ها، بر اثر سه انفجار شديد و تقريباً همزمان در شمال موگاديشو، دو سرباز سومالي و نيز يك غيرنظامي كشته شدند.
همچنين 20 سرباز در درگيري شديد در اين منطقه كشته و يا زخمي شدند. در حالي كه طرفين درگيري ها در سومالي هر دو از برتري در مقابل طرف ديگر خبر مي دهند، شاهدان مي گويند شمار زيادي از اجساد سربازان ارتش سومالي در خيابان هاي اين شهر ديده مي شود.
سومالي كشوري است در شرق قاره آفريقا، پايتخت آن موگاديشو است. از سال ۱۹۹۱ و در پي سقوط رژيم "محمد زيادباره" چند قبيله در شمال اين كشور با نام "سومالي لند" اعلام استقلال كردند و از آن زمان اين كشور، عملاً دولت مركزي نداشته است و طوايف گوناگون بخش هاي مختلف اين كشور را در اختيار داشته اند.
جنگ در سومالي به درگيري نظامي نيروهاي اتيوپي به همراه دولت انتقالي سومالي در مقابل گروه اتحاديه محاكم اسلامي سومالي اطلاق مي شود. اين جنگ زماني آغاز شد كه در تاريخ ۲۰ دسامبر ۲۰۰۶ نيروهاي اتيوپي با پشتيباني آمريكا، براي حمايت از دولت انتقالي سومالي مداخله كردند.
ورود سربازان اتيوپيايي مورد حمايت آمريكا و خارج شدن موگاديشو از كنترل اتحاديه محاكم اسلامي از سال 2006 به درگيري هاي داخلي اين كشور دامن زده و اين درگيري ها تاكنون هم ادامه دارد.
درگيري اخير زماني شدت گرفت كه چندي پيش "نورحسن حسين" نخست وزير معروف به "نور آده" ، "محمد عمر حبيب ديره" شهردار موگاديشو را كه از دوستان نزديك عبدالله يوسف احمد" رئيس جمهوري بود، اخراج كرد و در پي اين اقدام روز گذشته دو سوم (يازده نفر) از وزراي كابينه نور آده استعفا دادند و بحران سومالي وارد مرحله اي جديد شد.
ديره، متحد نزديك رئيس جمهوري سومالي، همچنين از فرمانداري منطقه "بنادير" در حومه موگاديشو، بركنار شد، اما از تخليه دفتر خود امتناع كرد و منابع آگاه مي گويند، رئيس جمهور سومالي بر ابقا ديره در سمت فرمانداري و نيز شهرداري موگاديشو تاكيد كرده دارد.
ديره در اوايل 2006 به جنگ سالاران مورد حمايت آمريكا پيوست و در سال 2007 پس از آن كه نظاميان اتيوپيايي مورد حمايت امريكا به سومالي لشكركشي كردند و اسلام گرايان را كنار زدند، به دولت فدرال انتقالي ملحق شد.
وي همچنين يگان عمده اي از شبه نظاميان را كه با نظاميان اتيوپيايي در موگاديشو همكاري دارند، فرماندهي مي كند.
منابع آگاه مي گويند، رئيس جمهور سومالي از شهردار موگاديشو بعنوان ابزاري براي تحريك مناقشات قبيله اي استفاده كرده است.
در ادامه اين تنش ها بعضي از نمايندگان مجلس سومالي خواستار بازداشت و محاكمه رئيس جمهوري و وزير دارايي سومالي به اتهام فساد مالي شدند.
"محمد خانيار افاره" و "عبدي عبدول" نمايندگان مجلس سومالي روز گذشته در جلسه پارلمان اين كشور اعلام كردند رئيس جمهوري و وزير دارايي دولت انتقالي بايد به اتهام اختلاس از ميليونها دلار كمك مالي كشورهاي خارجي به سومالي، دستگير و محاكمه شوند.
به گفته عبدي عبدول، رئيس جمهور سومالي هم با عده اي از افراد كه به غارت پول هاي دولت پرداخته اند، شريك و همدست است.
اين در حالي است كه در نشست روز گذشته اغلب نمايندگان پارلمان سومالي مخالفت خود را با بركناري نور حسن حسين اعلام كردند.
در رويدادي ديگر در همين ارتباط روز گذشته موگاديشو، هنمچنان شاهد تشديد درگيري ها بين نيروهاي دادگاه هاي اسلامي با نيروهاي نظامي سومالي و ارتش اتيوپي بود.
يك فرمانده نظامي بلندپايه در سومالي در اعتراض به سياست هاي رئيس جمهوري از سمت خود كناره گيري كرد.
"سرهنگ ابراهيم حسن ايسه" فرمانده پايگاه هوايي بالي - دوگله به همراه 26 نظامي ديگر امروز استعفا كردند.
اين نظامي سوماليايي رئيس جمهوري كشورش را مترسك كشورهاي خارجي دانست و گفت دولت سومالي برده اتيوپيايي ها است و اين باصطلاح رئيس جمهور يك عروسك پير است.
وي همچنين از دولت انتقالي سومالي بخاطر استمداد از غيرمسلمانان انتقاد كرد.
اين ناآرامي ها تا بدانجا پيش رفته است كه بيم آن مي رود تا وضعيت سومالي به نقطه جوش خود برسد.
انفجار بمب در ميان گروهي از زناني كه در حال تميز كردن خياباني در يكي از مناطق موگاديشو پايتخت سومالي بودند؛ دستكم 15 كشته و حدود 40 زخمي به جا گذاشت.
يكي از شاهدان اين انفجار به خبرگزاري فرانسه در موگاديشو گفت كه انفجار در 4 كيلومتري جنوب پايتخت و زماني روي داد كه دهها زن تحت حمايت سازمان هاي غير دولتي سرگرم تميز كردن اين منطقه از آثار و بقاياي درگيري ها و كشتارهاي خياباني بودند.
وي خاطر نشان كرد كه شمار تلفات اين انفجار رو به افزايش است براساس اين گزارش ؛ هنوز فرد و يا گروهي مسئوليت اين حمله را به عهده نگرفته است.
صندوق حمايت از كودكان سازمان ملل متحد"يونيسف" نسبت تشديد خشونتها در سومالي هشدار داد و اعلام كرد كه تشديد خشونتها اثرات مستقيم خود را بر روي كودكان ميگذارد و اين قشر از جامعه بيش از هركس ديگري بهاي سنگين خشونت را در اين كشور مي پردازد.
پايگاه اينترنتي سازمان ملل متحد نيزدرهمين خصوص نوشته است: كه بر اثر درگيري ميان نيروهاي ضددولتي و نيروهاي اتيوپيايي مستقر در موگاديشو پايتخت اين كشور ، تعداد زيادي كودك جان خود را از دست دادند.
يونيسف از تمامي طرفهاي درگير در اين كشور خواست تا با رعايت تمامي قوانين بشردوستانه بينالمللي از حقوق مربوط به كودكان حمايت كنند.
خوشنت ها در سومالي روز به روز رو به افزايش است و اين در حالي است كه گفته مي شود فرستاده ويژه سازمان ملل اين هفته به سومالي خواهد رفت.
دوشنبه 14 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 185]