واضح آرشیو وب فارسی:حيات: يوسف پيامبر در بوته نقد(1)محمدتقي فهيم در گفتگو با حيات: يوسف پيامبر شخصيت محوري و مناسبي ندارد
تهران- حيات
محمد تقي فهيم گفت: داستان هاي تاريخي و قرآني بايد چراغ راه آينده باشند وبراي به تصوير كشيدن قصه هاي تاريخي بايد به مسايل روز و پديده هاي خاص روزگا حاضر توجه داشت.
محمد تقي فهيم منتقد سينماي ايران در گفتگو با حيات گفت: هنرمندي كه به ساخت داستان هاي تاريخي رو مي آورد بايد با بهره گيري از نصايح و اندرزهاي تاريخي آيندگان را بيمه كند. در مجموعه تلويزيوني حضرت يوسف (ع) اين مفاهيم صدق نمي كند و اين داستان را مي توان از زواياي موضوع و محتواي ساخت و عوامل فني در روايت داستان مورد بررسي قرار داد.
وي افزود: اين اثر تلويزيوني از نظر موضوع محتوا تا حدي قابل قبول است، محتواي اين داستان طبعا به استناد آنچه در قرآن آمده روايت مي شود و استفاده از قصه هاي فرعي مختلف از ديگر منابع چون اسراييليات و مقوله هاي ذهني كه به اصل داستان افزوده شده كه در برخي موارد ايجاد شبه مي كند.
فهيم ادامه داد: كارگردان اين اثر با توجه به مسايل روز مي توانست از ايجاد ابهاماتي در ذهن مخاطب پيشگيري كند به عنوان مثال پرداختن به ازدواج حضرت يعقوب با دو خواهر كه همسران دايمي او هم هستند ضرورتي ندارد چرا كه طرح مسايل تاريخي بايد با هدف بهبود مسايل روز جامعه و راهنمايي مخاطب باشد و به آيندگان الگو دهي كند.
وي همچنين در ارتباط با بررسي اين اثر از زاويه مسايل فني گفت: جلوه هاي ويژه سهم به سزايي در بهبود كيفيت و ساختار يك اثر تاريخي دارد در حاليكه در اين مجموعه تلويزيوني نمايش معجزات يك پيامبر بسيار ضعيف صورت گرفته است و بيان آن در قالب رويا ابتدايي است.
فهيم با بيان اينكه اين اثر تنها با توليدات عظيم تاريخي چون محمد رسول الله، مختار، و ده فرمان، قابل مقايسه نيست ،گفت: عدم پرداخت مناسب شخصيت ها و به خصوص شخصيت هاي محوري در اين داستان از مهمترين عوامل ضعف اين اثر تلويزيوني است سريال يوسف پيامبر شخصيت محوري و مناسبي ندارد تا مخاطب با آن ارتباط برقرار كند و با احساس علاقه مندي به او در طول داستان با نقش مورد علاقه خود همراه شود و همدردي كند و اين مشكل بيشتر در هيبت و عظمت شخصيت حضرت يعقوب ديده مي شود كه به دليل عدم ويژگي هاي دراماتيك ،قدرت همراه كردن مخاطب را با خود ندارد در حاليكه شخصيت حضرت حمزه سيد الشهدا،در سريال محمد رسول الله،ساخته محمد عكاف ،به قدري مناسب پرداخته شده است كه از ابتدا تا انتهاي فيلم مخاطب را با خود همراه مي كند.
وي ضمن بيان اين مطلب كه در منطق روايي داستان با دو گانگي روبرو هستيم، گفت: تفاوت هاي فاحشي كه حضرت يعقوب بين فرزندان خود قايل مي شود و عدم رعايت عدالت بين فرزندان منطقي نيست. البته اين اثر تلويزيوني در مقايسه با آثار سطحي و به اصطلاح آپارتماني كار بهتري است اما در مقايسه با آثار تاريخي عظيمي كه تاكنون ساخته شده است،قابل مقايسه نيست.
اين منتقد سينماي ايران در پايان با ارايه راهكاري در جهت توليدات ارزنده گفت: توجه بيشتر مسوولان و كارشناسان و درك نيازهاي مخاطبان توسط سازندگان و توليد كنندگان موجب ارتقاي سطح توليدات چنين آثاري خواهد شد.
پايان پيام
شنبه 12 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 209]