تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 12 آذر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):اولین چیزی که از انسانها سؤال می شود، نمازهای پنج گانه است .
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1836889125




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

گفت و گوي ايسكانيوز با استاد غلامحسين اميرخاني: خطوط از ياد رفته در سرزمين ادبيات


واضح آرشیو وب فارسی:ایسکانیوز: گفت و گوي ايسكانيوز با استاد غلامحسين اميرخاني: خطوط از ياد رفته در سرزمين ادبيات


تهران - خبرگزاري ايسكانيوز : استاد غلامحسين اميرخاني گفت : خطوط مختلفي هستند كه در هم تنيده شده‌اند . اين نشان از تغييرات اجتماعي و سياسي است . در اين ميان برخي از خطوط به دليل استفاده كم تقريبا از ميان رفته اند .

يكي از حوزه‌هاي قابل تأمل در مورد «گنجينه‌هاي از ياد رفته هنر ايران» هنر خوشنويسي است. استاد غلامحسين اميرخاني معتقد است: «هنرها به موازات فرآيندهاي سياسي، اجتماعي و فرهنگي جامعه حركت مي‌كنند و هنري كه نتواند نيازهاي زمانش را برآورده كند نخواهد ماند.» اما در مورد خوش‌نويسي اعتقادش بر اين است كه به دليل همخواني اين هنر با ادبيات، كه در خون مردم ايران جاري است، خوشبختانه در گذر تاريخ به فراموشي سپرده نشده، اما خطوطي در اين هنر ديگر مورد استفاده نيستند. در اين گفت و گو به طور خاص درباره خطوط فراموش شده صحبت كرده ايم كه مي‌خوانيد.

استاد اميرخاني‌، غير از خطوطي كه ما امروز مي‌شناسيم و در تاريخ خط ايران تاكنون حيات داشته‌اند، آيا خطوطي را سراغ داريد كه كمتر مورد توجه قرار گرفته و سپس فراموش شده باشند؟
خطوط مختلفي هستند كه در هم تنيده شده‌اند و مثلاً الان به طور مستقل وجود ندارند. البته در زمان خودشان هم هنرمندان خوش نويس به طور ويژه به آن نوع خط‌ها نمي‌نوشتند؛ خطوطي مثل ريحان، رقاع، گلزار، ديواني، توقيع، محقق و...

خط «ريحان» چه نوع خطي بود؟ برخي معتقدند اين خط مشتق از محقق است؟
خطوط ريحان، رقاع، توقيع و محقق در كنار ثلث و نسخ كه روي هم رفته شش خط مي‌شوند، برخي مشتركات دارند و ما آنها را «خطوط سته» مي‌شناسيم. اين اصطلاح در تاريخ هنر ايران بر اين خطوط گذاشته شده است. در مورد هر كدام از اين خطوط حرف‌هايي زده و آثار بسياري خلق شده، اما نمونه‌هاي كمي‌ به جا مانده است. در مورد اشتراكات هم بايد عرض كنم به عنوان مثال خط ريحان شبيه خط محقق است و محقق با كوفي نزديكي دارد. از طرفي رقاع بين نسخ و ديواني است كه در ايران از اين خط يا شبيه اين روش در برخي آثار گرافيكي استفاده مي‌كنند. اما آنچه در تاريخ هنر ما نوشته شده ابداع كننده اين خطوط را علي بن مقله بيضاوي پارسي گفته‌اند كه بسيار انسان با استعدادي بوده و نبوغش باعث شده اين خطوط به شايستگي و هنرمندي، به ترتيبي كه تابع قوانين فني دقيقي است، اجرا شود. ابن مقله وزير دوره عباسي هم بوده، اما به دلايلي به وي حسادت مي‌ورزند و او را به زندان مي‌اندازند و دست راستش را قطع مي‌كنند. در تاريخ آمده كه او با دست چپ هم توانايي نوشتن خط خوش را پيدا مي‌كند و پس از مدت‌ها از زندان بيرون مي‌آيد و با درايت و تدبير دوباره به مناصب بالايي دست پيدا مي‌كند. اما بار ديگر او را به زندان مي‌اندازند و سپس قطعه قطعه‌‌اش مي‌كنند. شايد او اولين شهيد هنر و فرهنگ ايران باشد. اما به نظر من ابن مقله نمي‌توانسته شش خط را ابداع كند، چرا كه يك استاد و هنرمند در تمام مدت كار هنري خود فقط مي‌تواند يك خط را تكميل كند. در اين مورد گويا در تاريخ، منطق كمتر مورد توجه قرار گرفته است.

آيا از ابن مقله خطي به جاي مانده؟
ممكن است مانده باشد. چون در آن زمان تشكيلات مناسبي براي نگهداري اين آثار وجود نداشته و در واقع در گذر تاريخ توسط برخي خانواده‌هاي علاقه‌مند نگهداري مي‌شده، ممكن است از ابن مقله هم اثري مانده باشد.

خط «رقاع» چگونه خطي بوده است؟
اين خط در واقع همان گونه كه ذكر شد، از همين خانواده خطوط ششگانه و تقريباً بين خط نسخ و ديواني است. در اين نوع خط ما نماينده برجسته و قابل توجهي نداشته ايم كه مثلاً بتوانيم مثل ميرعماد در خط نستعليق از او نام ببريم. اين خط عموماً توسط استاداني كه پنجه و توانايي در ساير خطوط داشته‌اند نوشته و تجربه شده است؛ مثلاً استادي نسخ نويس يا ثلث نويس بزرگي بوده و در كنارش خطوط تزييني مثل رقاع را هم نوشته و تجربه كرده است.

خط «ديواني» يكي ديگر از خطوطي است كه امروز ديگر چندان فراگير نيست. برخي معتقدند اين خط به صورتي از خط تعليق درآمده است. همان‌طور كه مي‌دانيم، خط ديواني در عثماني رواج داشته. نظر شما درباره اين خط كه تقريباً مهجور مانده، چيست؟
خط ديواني همان‌طور كه شما ذكر كرديد، بيشتر مورد نظر و استفاده اعراب و ترك‌هاي عثماني بوده و در كنار و مثل خط شكسته ما كه دوراني داشته و در ايران به كمال رسيده، يكي از زيباترين خطوط هنري ايران به حساب مي‌آيد. در كشورهاي عربي و عثماني خط ديواني يكي از عمومي‌ترين خطوط است.

در ميان خطوط فراموش شده يا آنهايي كه در معرض فراموشي قرار گرفته‌اند، همان طور كه حضرت‌عالي فرموديد، خطي وجود دارد با عنوان «گلزار». ويژگي‌هاي اين خط چيست؟
گلزار در واقع خطي بوده كه در هر قالب خطي امكان تعريف آن وجود داشته است؛ به اين معني كه شما داخل خط نستعليق را فرض كنيد كه خالي است و فقط ما خطي در اطراف كلمه داريم و داخل كلمه كه مي‌بايست با جوهر (به طور طبيعي) سياه باشد، پر از الوان و اشكال و طرح‌هاي مختلف باشد.

آيا خط گلزار به نقاشي-خط نزديك نيست؟
بله، نزديك است و درواقع پايه نقاشي-خط، خط گلزار است. در اين خط گل و بلبل و حيوانات را تا آن‌جا كه پيچ و خم خط اجازه مي‌دهد تلفيق مي‌كنند. البته اين خط را مي‌شود در خطوط مختلف اجرا كرد، اما در نستعليق اين كار بيشتر انجام مي‌شد.

استاد اميرخاني، «سياق» چه نوع خطي بوده؟ آيا اين نوع خط امروز كاربردي دارد؟
سياق به عنوان خطي هنري مطرح نبوده است. در واقع شيوه‌اي عددنويسي است كه در بازار و مناسبات تجاري قديم، بازرگانان و مردم حساب و كتابشان را با آن مي‌نوشتند و ثبت مي‌كردند. سياق در واقع به جاي عدد و رياضياتِ امروز كاربرد داشته است و حالا هم به دليل تغيير در شيوه زندگي و معيشت، طبيعي است كه امكانات و ابزار هم تغيير كرده و ابزار جديد و فن‌آوري امروز جاي ابزار سنتي را گرفته باشد.

گفتگو : حسن گوهرپور
 شنبه 12 مرداد 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایسکانیوز]
[مشاهده در: www.iscanews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 349]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن