واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: امروز روزجهاني شيرمادر واغازهفته ترويج تغذيه با شيرمادر در ايران است
تهران / واحد مركزي خبر / 1387/05/05
امروز "روز جهاني شير مادر " و اغاز " هفته ترويج تغذيه با شير مادر " در ايران است ، كه تا شانزدهم مرداد ادامه دارد .
شير مادر ، سرشار از مواد مغذي و داراي انواع ويتامين هاست و بهتر از هر چيز ديگري رشد فرزند دلبند شما راتضمين مي كند .
امروز همه پزشكان و محققان دنيا به اين اعتقاد رسيده اند كه تغذيه صحيح در دوران نوزادي و كودكي موجب رشد و پرورش جسماني و روحي مناسب انسان مي شود و تغذيه با شير مادر به مدت دو سال ، در آينده از كودك ، فردي تندرست و شاداب مي سازد.
به گفته كارشناسان ، شير مادر بعلت دارا بودن ماده ايمني به نام ايمونوگلوبين تا حدود زيادي اسهال و استفراغ نوزاد را كاهش مي دهد و نسبت به بعضي بيماريهاي ديگر ايجاد مصونيت مي كند ، بنابراين
مي توان گفت شير مادر اولين واكسن نوزاد است .
شير مادر همچنين درجه حرارت مناسب دارد ، عاري از هر گونه ميكروب و آلودگي است و احتمال ابتلا به آسم و آلرژي را در شيرخوار كاهش مي دهد.
شير مادر آسودگي رواني و رشد عاطفي نوزاد را تامين مي كند و موجب افزايش ارتباط بين مادر و كودك مي شود .
از سوي ديگر تغذيه با شيرمادر مواد زايد توليد نمي كند ، استفاده از شيرخشك با زباله هايي همچون بسته بنديهاي قوطي شيرخشك و بطري و اتلاف كاغذ همراه است .
مادراني كه فرزند شان را با شير خود تغذيه مي كنند بر اين نكته تاكيد مي كنند كه شيرمادر در هر زماني با دماي مناسب و با توجه به نياز كودك در دسترس اوست در حالي كه براي درست كردن شيرخشك نياز به آب و استريل كردن بطري و سرشيشه و حمل آنها هميشه گريبانگير مادر و پدر است .
امروزه حتي ثابت شده كه شير هر مادر مناسب با نياز كودكش است ، مسلما شيرخشك از اين خاصيت برخوردار نيست يعني تركيب شير هر مادر متفاوت است و با توجه به شرايط نوزاد مثلا كم وزن بودن ، نارس بودن يا خيلي موارد ديگر اين تركيب متناسب با نياز كودك تغيير مي كند .
اگر علاقمنديد چند نكته در باره شير مادر بدانيد توجه كنيد كه شير مادر در روزهاي اول تولد نوزاد كم است البته در اين مدت هم نوزاد احتياج كمتري به شير دارد .
شير مادر ، در روزهاي اول پس از وضع حمل آغوز ناميده مي شود كه نوشيدن ان به علت سرشار بودن از ويتامينه و چربي هاي ضروري براي نوزاد بسيار مفيد است ، بنابراين تعذيه نوزاد را بلافاصله بعد از زايمان با آغوز شروع كنيد و ادامه دهيد .
تداوم شيردادن از پستان مادر با فواصل كوتاه مهمترين عامل ترشح و افزايش شير مادر است ، لذا بهيچ عنوان نبايد به نوزاد شيرخشك داد ، مگر در موارد استثنايي كه پزشك به مادر توصيه مي كند .
به ياد داشته باشيم كه بيماريهاي مادران و مصرف داروي انان مانع از شيردادن به نوزاد نيست ،بجز مواردي استثنايي كه پزشك به مادر مي گويد .
دفعات تغذيه از پستان هم لازم است بر مبناي خواست نوزاد باشد ، اين دفعات 8 تا 12 بار در شبانه روز است .
شيرخواري كه از شيرمادر استفاده مي كند نيازي به نوشيدن آب اضافي ندارد ، ولي اگر بعلت گرمي محيط نياز به آب اضافي باشد ميتوان به توصيه پزشك كودكان از آب جوشيده خنك شده استفاده كرد .
همه مادران مي توانند به كودك خود شير دهند و بهترين راه براي تشخيص كافي بودن شيرمادر ، افزايش وزن و قد شيرخوار بر اساس منحني رشد است كه با مراجعه به پزشك كودكان و با بررسي رشد ماهيانه شيرخوار اين كار ميسر مي شود .
نوزاد در روزهاي اول تولد كمي وزن از دست مي دهد كه اين پديده طبيعي است و نبايد آنرا به حساب كمبود شيرمادر گذاشت .
تشخيص كمبود شيرمادر و احتياج به شيرخشك در صلاحيت پزشك كودكان است ، لذا بدون مشاوره با پزشك كودكان اقدام به دادن شيرخشك نكنيد .
كليد موفقيت در شيردهي اعتماد به نفس است ، نياز به شيردهي نياز به تصميم و تعهد مادر دارد
شيردادن به نوزاد خيلي زود و ظرف يكساعت بعد از تولد بايد آغاز شود و به اين علت بايد تدابيري اتخاذ كرد كه اين امر هر چه سريعتر ميسر شود .
تغذيه شيرخوار بطور مكرر و بر حسب ميل يا تقاضاي او بايد انجام گيرد .
شيرخوار در شش ماه نخست تولد فقط و به صورت انحصاري بايد با شيرمادر در تمام مدت مرخصي زايمان تغذيه شود .
قرص ضدحاملگي باعث كاهش شيرمادر مي شود و خوشبختانه با شيردهي مناسب اصلا نيازي به كاربرد روشهاي جلوگيري از بارداري نيست چون شيردهي اين جلوگيري را انجام مي دهد .
خوردن مايعات زياد به وسيله مادر و شير خوردن نوزاد از پستان مادر شير را زياد مي كند .
و شما پدر عزيز ، به منظور تغذيه كافي فرزندتان با شيرمادر كه سلامت امروز و آينده او را تضمين مي كند با هر چه در توان داريد براي تشويق و حمايت از همسر خود تلاش كنيد .
توجه كنيد كه همسر شما در دوران شيردهي حساستر از ديگر مواقع است و نيازهاي عاطفي ، رواني و تغذيه اي خاص دارد.
او را در نگهداري از فرزند و كارهاي خانه كمك كنيد و همواره به او بگوييد كه با هر چه در توان داريد شرايط آسايش او و نوزاد را تامين مي كنيد .
مادر هر چه در شرايط آرام تري باشد ، شير بيشتري خواهد داشت .
بنابر اين گزارش در هفته شير مادر در كشور مراسم متعددي در مراكز درماني و بيمارستانها برگزار مي شود ضمن اينكه مراسم ويژه اين هفته در وزارت بهداشت روز سه شنبه 15 مرداد برگزار خواهد شد .
پنجشنبه 10 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 201]