واضح آرشیو وب فارسی:حيات: نويسنده ادبيات دفاع مقدس در گفتگو با حيات: خاطرات مكتوب جنگ را با ويراستاري هنري بازآفريني كنيم
تهران – حيات
احمد عربلو گفت: آثار مكتوب از خاطرات جنگ نبايد ويراستاري محتوايي شود، بلكه با نوعي ويراستاري هنري، بازآفريني و به اثري قابل تامل از جنگ تبديل شود.
احمد عربلو نويسنده ادبيات دفاع مقدس پيرامون جايگاه خاطره نويسي در ادبيات دفاع مقدس در گفتگو با خبرنگار فرهنگي حيات گفت: بسياري از خاطرات دوران جنگ يا اصلا نقل نشده است و يا به صورت مكتوب در نيامده است و افرادي وجود دارند كه ناگفته هاي بسياري از جنگ دارند.
عربلو در ادامه افزود: نياز است كه هر رزمنده اي كه در جبهه جنگيده است، خاطرات خود را به صورت يك كتاب منتشر سازد و نويسندگان نيز ادبيات دفاع مقدس را از لابه لاي اين خاطرات بيرون بياورند البته ممكن است كه شخصي كه خاطراتي از جنگ دارد بيان خوبي نداشته باشد و نتواند به خوبي از جنگ سخن بگويد به همين سبب لازم است افرادي كه قدرت نويسندگي دارند، اين خاطرات را بازنويسي و بازآفريني هنري كنند.
عربلو با بيان اينكه مي توان يك جايگاه ادبي براي قالب خاطره نويسي قايل شد، ادامه داد: ما نبايد منتظر آن باشيم كه افراد خاطرات خود را به صورت مكتوب منتشر سازند بايد نهادهاي متولي به سراغ چهره هاي شاخص و غيرشاخص جنگ بروند و از آنها بخواهند كه خاطرات خود را از جنگ نقل كنند.
وي همچنين با اشاره به اين موضوع كه خاطرات جنگ بايد ويراستاري هنري شود گفت: آنچه درباره جنگ نقل مي شود بايد به گونه اي هنري و نه محتوايي ويراستاري شود، ما نمي توانيم در اين گونه آثار دخل و تصرف محتوايي داشته باشيم، از سوي ديگر ذكر اين نكته نيز مهم است كه در اين گونه نوشته ها نبايد خاطراتي بعيد، غيرقابل باور و تلخ براي خوانندگان و افرادي كه اصلا فضاي جنگ را درك نكرده اند، آورده شود.
عربلو با بيان اين مطلب كه هر واقعيتي قابل بيان نيست، ادامه داد: عدم بيان برخي واقعيات جنگ را نبايد سانسور در اين حوزه دانست، ما مي توانيم از شكست ها يا لورفتن عمليات، درد و غم از دست رفتن همرزمان و ... بگوييم. در زمان حاضر ديگر پرونده سياسي جنگ بسته شده است، اما مسايل عاطفي جنگ همچنان مفتوح است.
وي همچنين در پاسخ به اين سوال كه آيا حذف برخي واقعيات جنگ در كتاب هاي خاطره نوعي ملاحظه كاري است، گفت: من معتقدم كه نويسنده نبايد كتاب خاطره خود را با مسايل تلخ زخمي كند و با بيان مسايلي بيش از حدتلخ حس دل چركيني در مخاطب ايجاد كند البته اين وسواس ها در حوزه كودك و نوجوان بيشتر بايد لحاظ شود.
وي در پايان گفت: بسياري از واقعيات را نمي توان گفت و اين موضوع تنها بر مساله جنگ دلالت ندارد، زمان حاضر زمان سانسور نيست بايد مطالبي در اثر آورده شود كه به اصل جنگ ايرادي وارد نسازد.
پايان پيام
سه شنبه 8 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 63]