واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: مركز تحقيقات استراتژيك با ارزيابي اقتصاد كشورهاي مطرح در سند چشمانداز اعلام كرد؛ايران بيشترين تورم، عربستان كمترين تورم
گروه اقتصاد: انتقاد از اقتصاد ايران هرچند اين روزها باعث ميشود تا گروهي از مسوولان اقتصادي از اين امر با عنوان سياهنمايي ياد كنند اما واقعيت اين است كه اكنون اقتصاد كشور در جايي ايستاده است كه مواجهه با آن نمايي جز انتقادات تند و تيز اما ناصحانه و از باب دلسوزي باقي نمي گذارد. البته بسياري از نمايندگان دولتي اقتصاد و همچنين جمعي از كارشناسان اقتصادي كه در بخشهاي ديگر حاكميت نيز حضور دارند، اين مساله را پذيرفتهاند و با تلخي از اقتصاد ايراني ياد ميكنند.
بهترين نمونه اين ماجرا شايد نمايندگان اصلي اتاقهاي بازرگاني ايران و تهران باشند، يعني افرادي كه هرچند در ظاهر بخش خصوصي اقتصاد را هدايت ميكنند اما بدون شك قطر حضور آنها در بساط اقتصاد دولتي نماي اقتصادي آنها را بهتصوير كشيده است. انتقادات آنها از رفتار دولتيهاي نهم در اقتصاد (كه البته در اصولگرايي با يكديگر اشتراك دارند) به نحوي عمق اقتصاد امروز ايران و شيوه عقلانيت اقتصادي دولت نهم را نشان ميدهد.
مركز پژوهشهاي مجلس نيز البته در اين مسير گوي را از بسياري از كارشناسان ربوده است. اصولگرايان اين واحد اقتصادي در چندسال گذشته بينش نفتي در دولت و همچنين رفتار غيربهداشتي در استفاده از درآمدهاي نفتي را عامل بسياري از ناملايمات اقتصادي معرفي كردند. اين مركز در سال گذشته شايد نخستين جايي بود كه با اعلام نرخ تورم 24 درصدي در اقتصاد ايران باعث شد تا محمود احمدينژاد گروهي از منتقدان اقتصادي را به وضوح دروغگو بخواند.
مركز پژوهشهاي مجلس همچنين به تازگي با انتشار گزارشي از تورم و بيكاري با عنوان اصليترين گرههاي اقتصادي ايران ياد كرد. اين در حالي است كه دولتيهاي نهم در 3 سال گذشته با حراج منابع مالي در قالب ايجاد اشتغال از طريق بنگاههاي زودبازده بر اين باورند كه براي نخستينبار غول بيكاري را از پاي درآوردهاند. ديروز اما در اقدامي تازه مركز تحقيقات استراتژيك وابسته به مجمع تشخيص مصلحت نظام در مطالعهاي به بررسي مقايسهاي اقتصاد ايران نسبت به كشورهاي مطرح در چشمانداز 20ساله پرداخته است. بر اساس گزارش معاونت پژوهشهاي اقتصادي مركز تحقيقات استراتژيك مجمع تشخيص مصلحت نظام، درآمد سرانه ايران در سال 2008 ميلادي يكپنجم عربستان سعودي خواهد بود.
طبق اين گزارش توليد ناخالص داخلي سرانه بهعنوان يكي از شاخصههاي نشانگر رفاه اقتصادي آحاد جامعه حاكي از آن است كه توليد ناخالص داخلي ايران از سال 2006 تا 2008 بهتر از پاكستان، مصر و سوريه و كمتر از امارات، قزاقستان، تركيه و آذربايجان خواهد بود. بر اساس اين گزارش ايران دومين رتبه بالاترين نيروي كار را دارد كه در سال 2010 اين رقم به 3/32 ميليوننفر خواهد رسيد.
طي بررسيهاي انجامشده و بر اساس آمارهاي بينالمللي حساب جاري ايران در سال جاري با كاهش محسوسي به رقم 3/11 ميليارددلار در سال ميرسد، اين در حالي است كه آذربايجان با 6/14 ميليارددلار حساب جاري در سال 2008 بهترين وضعيت را در ميان كشورهاي مورد بررسي دارد.
در ميان 9 كشور مورد مطالعه بالاترين نرخ تورم در سالهاي منتهي به 2008 ميلادي متعلق به ايران است و عربستان در اين سال كمترين نرخ تورم را دارد.
درآمد نفتي 6 ماهه ايران معادل كل درآمد سال گذشته
البته به اين نكته بايد اشاره كرد كه دولتيهاي نهم با عنوان دولتي كه انديشه خرجكردن را ملاك عبور از مشكلات اقتصادي قرار داد، همواره در 3 سال گذشته با يك خوششانسي بزرگ، به نام نفت گرانقيمت روبهرو بوده است.
كابينه نهم درست در شرايطي اينگونه انديشيدن را در صدر قرار داد كه بهاي نفت براي نخستينبار در طول تاريخ قيمتهاي رويايي را پشت سر گذاشت و تا 140 دلار در هر بشكه بالا رفت. از اين منظر به نظر ميرسد بايد براي دولتيهاي نهم شمع روشن كرد آنها خوشرنگترين كيسه نفتي را داشتهاند و اين بدون شك مهمترين دليل ناهنجاريهاي اقتصادي محسوب ميشود.
از اين منظر حالا در نظر بگيريد هر روز اين درآمد افزايش نيز مييابد.
در همين راستا به تازگي سازمان اطلاعات انرژي () EIA در تازهترين گزارش خود درآمد نفتي ايران در 6 ماه نخست سال 2008 ميلادي را تقريبا معادل كل درآمد نفتي كشور در سال گذشته اعلام كرد. اين سازمان در حالي درآمد ايران در 6 ماهه نخست 2008 (از ژانويه تا ژوئن) را معادل 54 ميليارد دلار اعلام كرده است كه كل درآمد نفتي ايران در سال گذشته 57 ميليارد دلار بوده است.
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
سه شنبه 8 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 57]