واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: كراك عرصه را بر رقبا تنگ كرده است!
جام جم آنلاين: افزايش مصرف "كراك" در جامعه كه با تاييد يك مقام ارشد نهاد متولي مبارزه با مواد مخدر همراه بوده است مي تواند زنگ خطر جدي براي تهديد سلامت فرزندان اين مرز و بوم باشد.
وقتي خبر بالا بودن مصرف كراك در ايران از سوي دبيركل ستاد مبارزه با موادمخدر تاييد مي شود بايد نسبت به عواقب و عوارض مصرف مخدرهاي صنعتي در جامعه به ويژه جوانان نگران شد و در پي راهكاري براي پيشگيري از بروز خطرات مصرف آن بود.
متاسفانه به رغم اينكه گفته مي شود گرايش به سمت مخدرهاي صنعتي در بين جوانان كاهش يافته است اما واقعيت امر اين است كه بازار اين مخدرها در حال حاضر پر رونق و پرطرفدار است. زيرا، استفاده آسان و بدون دردسر مخدرهاي صنعتي كه اغلب به صورت قرص تهيه مي شوند باعث شده كه ميل و گرايش به سمت آنها نيز افزايش يابد.
دكتر سعيد صفاتيان مديركل درمان و بازپروري ستاد مبارزه با مواد مخدر، اعتياد به كراك را مسئله اول اعتياد در كشور كه نيازمند توجه جدي همه ارگانهاي كشور است توصيف كرده و در عين حال عنوان مي كند كه نميتوانيم الگوي خاصي براي درمان اعتياد به كراك در كشور تعريف كنيم.
اين در حالي است كه دكتر اسماعيل احمدي مقدم دبيركل ستاد مبارزه با موادمخدر با عنوان اين مطلب كه كراك همان هروئين خالص است بر درمان پذير بودن اعتياد به كراك با استفاده از متادون تاكيد دارد.
از سوي ديگر، صفاتيان با اشاره به اين مطلب كه بسياري از مراكز درمان اعتياد در كشورمان بر موضوع درمان اعتياد به كراك متمركز شده اند، مي گويد : 26 درصد معتادان كشور درگير كراك هستند و اين در حالي است كه مي توان گفت كمتر از يك سال پيش تمركز اين مراكز بر روي مواد مخدر سنتي مصرفي در ايران يعني ترياك و هروئين معطوف بود و اين چرخش، لزوم افزايش سرعت ارگانهاي درگير در امر مبارزه با اعتياد در كشور به ويژه نهادهاي درماني به نسبت سرعت مواد جديد اعتيادآور سخت از جمله كراك را نشان مي دهد.
بر اساس گزارشهاي UNODC سالانه 500 هزار تن هروئين در افغانستان توليد مي شود و اين آمار با توجه به اينكه ايران به عنوان مسير ترانزيت مواد مخدر به ساير كشورها تلقي مي شود مي تواند هشدار جدي به مسئولان امر باشد تا بيش از پيش در زمينه گرايش جوانان به مخدرهاي صنعتي به ويژه كراك حساسيت نشان دهند.
اثرات كوتاه مدت كراك مشابه آمفتامين است ولي با مدت زمان كوتاهتر احساس افزايش انرژي، چابكي و سرخوشي را زياد مي كند. از جمله اثرات آن پس از مصرف مي توان به افزايش ضربان قلب، نبض، تنفس، درجه حرارت بدن، فشار خون، گشادگي مردمك چشم، پريدگي رنگ، كاهش اشتها، تعرق شديد، تحريك و هيجان، بيقراري، لرزش به خصوص در دستها، توهمات شديد حسي، عدم هماهنگي حركات، اغتشاش دماغي، گيجي، درد پا، فشار قفسه سينه، تهوع، تيرگي بينايي، تب، اسپاسم عضله، تشنج و مرگ، اشاره داشت.
دبيركل ستاد مبارزه با موادمخدر كراك را همان هروئين خالص مي داند اما گفته مي شود كه آنچه تحت عنوان كراك در داخل كشور به دست مصرف كننده مي رسد با نوع اصلي كراك متفاوت است.
مصرف حتي يك بار كراك اعتيادآور است و اين تفاوت اساسي كراك با قرصهاي اكستازي است كه اگرچه در بلندمدت كشنده است اما اعتياد با قدرت بالا ندارند. تبليغات زيادي كه شبانه روزي عليه قرصهاي اكستازي شده باعث شده كه خطر كراك در سايه و پنهان باقي بماند. به طوري كه نوجوانان نمي دانند بدتر ازهروئين است، لذا وحشتي كه از هروئين در وجود همگان است نسبت به كراك ندارند و اغلب خيال مي كنند كراك چيزي در حد قرصهاي روانگردان و اكستازي است.
بررسيها نشان مي دهد 2 درصد جوانان سابقه مصرف تفنني كراك را دارند و اين هشداري جدي براي جامعه محسوب مي شود. از سوي ديگر، يك آسيب شناس اجتماعي معتقد است كراكهاي موجود در كشور 150 برابر هروئين قدرت تخريبي بر فكر، مغز و اعصاب دارد و حتي منجر به مرگهاي فجيع مي شود.
در گذشته عوارض اعتياد پس از 10 تا 15 سال در فرد نمايان مي شد در حالي كه مواد مخدر جديد مانند كراك در كمتر از يك سال فرد را زمينگير مي كند. شايد يكي از علتهاي اصلي در زمينه گرايش به سمت كراك همسايگي ما با افغانستان باشد كه طي دو سال گذشته توليد مواد مخدر خود را از 4 هزار تن به بيش از 8 هزار تن رسانده و اين افزايش توليد سبب سرريز شدن حجم بالاي مواد مخدر خالص مانند كراك به داخل كشور ما شده است.
مهر
شنبه 5 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 111]