واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: اختصاصي ايرنا معاون پژوهشكده زبان شناسي: اطلس زباني ايران تهيه ميشود
فرهنگي. ميراث فرهنگي . صنايع دستي . ساير
معاون پژوهشكده زبان شناسي، كتيبهها و متون سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري گفت: طرح ملي اطلس رايانهاي زباني ايران در دست تهيه است و مرحله نخست آن دو تا سه سال آينده به اتمام ميرسد.
يدالله پرمون در گفت و گو با خبرنگار گروه فرهنگي ايرنا افزود: مرحله نخست اين طرح در مورد تكميل پايگاه دادههاي اطلس زباني است كه در دهه پنجاه از نمونههاي گويشي پهنه كشور ايران تهيه شده بود.
وي گفت: در اين مرحله كه كار اجرايي آن از سال گذشته آغاز شده است، ۱۰ هزار نمونه گويشي مربوط به يك چهارم نمونههاي زباني كه تاكنون از سراسر كشور ايران شناسايي شده، آوانويسي ميشود.
مدير گروه زبان و گويش پژوهشكده زبان شناسي افزود: نمونهگيري زباني براي اين اطلس در سال ۱۳۵۷متوقف شده بود كه در اواخر دهه هفتاد پژوهشگاه ميراث فرهنگي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آن را دوباره از سر گرفت.
پرمون گفت: در اين راستا گروهي متشكل از ۳۰كارشناس ارشد و دكتراي زبان شناسي در همكاري با گروه زبان و گويش با حفظ آرشيو قديمي اطلس زباني، ثبت و نگه داشتن و ادامه نمونهگيري ها را آغاز كرد.
وي با بيان اين كه مزاياي حقوقي اين اطلس در اختيار پژوهشگاه ميراث فرهنگي است، افزود: با به پايان رسيدن مرحله نخست اين طرح گسترده، در صورتي كه پژوهشگاه صلاح بداند، اطلس زباني منتشر ميشود.
معاون پژوهشكده زبان شناسي هدف از تهيه اين اطلس را دست يابي به اطلاعات جامع مطابق با شيوه استاندارد و علمي زبان شناسي در ارتباط با تعيين محدودههاي زباني در پهنه كشور ايران عنوان كرد.
وي با بيان اين كه اين اطلس گامي است براي انجام پژوهشهاي زباني قابل دفاع و اعتماد، فوايد آن را دست يابي به اطلاعات جامع و دقيق در ارتباط با حضور و نحوه حركت اقوام در پهنه ايران، شناسايي گونههاي زباني در خطر و ايجاد الفت بين اقوام پراكنده در ايران عنوان كرد.
پرمون افزود: با توجه به نامگذاري سال گذشته از سوي مقام معظم رهبري با عنوان سال اتحاد ملي و انسجام اسلامي اين پروژه همسو با اين هدف و درجهت ايجاد اتحاد و همبستگي بيشتر بين اقوام مختلف ايراني و تبيين اين موضوع كه به رغم داشتن گويشهاي مختلف همه داراي يك ريشه واحد هستند، تهيه مي شود.
مديرگروه زبان و گويش گفت: پس از اين مرحله، طرح به روز نگه داشتن اطلس و گسترش آن در محدوه پهنه ايران فرهنگي شامل كشورهاي افعانستان، پاكستان، هند، حاشيههاي عربنشين خليج فارس و كل آسياي مركزي انجام ميشود.
پرمون در پاسخ به اين سوال كه در مورد زبانهاي در خطر چه اقداماتي انجام شده است، گفت: با توجه به اينكه تعداد زبانهاي درخطر ايراني بسيار زياد است ما دستورالعملي براي طبقه بندي آنها دردست تهيه داريم كه بر اساس اولويت، كارشناسيهاي لازم در مورد آنها انجام ميشود.
وي افزود: هم اكنون پروژه زبان كمزاري، زبان منطقه كوير مركزي، منطقه سمنان، سرخه، شه ميرزا، افتر، زبانهاي تاتي منطقه آذربايجان، زبانهاي تاتي منطقه تاكستان و بوئين زهرا، زبان مراقيهاي منطقه الموت و زبان بشاگرد در دست انجام است.
شنبه 5 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 83]