تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 12 آذر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هرگاه خداوند براى خانواده اى خير بخواهد آنان را در دين دانا مى كند، كوچك ترها بزرگ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1836955515




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

بحثی راجع به حدود علم غیب امام (ع)


واضح آرشیو وب فارسی:سایت رسیک: بسمه تعالی
مقدمه : در نوشته زیر نظر علما در مورد علم امام بیان شده است . و هدف از این نوشتار آگاهی از نظر علما در مورد علم امام است . و قابل توجه خوانندگان که مسئلۀ علم امام یک مسئله اعتقادی و جزو اصول دین است و قابل تقلید و پیروی نیست و نظر علمای شیعه که در زیر نوشته شده است فقط جهت اطلاع داشته است . و نظر هیچ عالم و مجتهد و فقیهی در این مسئله برای دیگران حجت نیست . امید وارم با خواندن نظرات علما که در نوشتار زیر آمده است روح تحقیق در شما زنده شود و در این مسئله و مسائل دیگرِ اصول دین از دیگران تقلید نکنید و خود با خواندن و شنیدن استدلال های دیگران و تحقیق و پژوهش در احادیث حقیقت مطالب را درک و بدست آورید.انشا الله
تذکر : ممکن است کسی بگوید چرا نظر مخالف را در اقوال علما در مورد علم امام ( ع ) نیاوردید . در پاسخ می گوییم که چون نظر مخالفِ نظر علمایی که در ذیل آمده است نظر مشهور در حال حاضر است نیازی به بیان کردن آن نیست و اکثرا بر آن واقف هستند.
1- نظر شیخ مفید :
مرحوم شیخ مفید در مسائل عکبریه فرموده است : هرگز شیعه بر این مطلب اجماع نکرده است که امام همه حوادث آینده را بدون استثنا می داند . آری ممکن است خداوند امام را از بعضی حوادث آگاه کند ولی اگر کسی بگوید : امام همه حوادث آینده را بدون استثنا می داند این را قبول نداریم و گوینده آن را تصدیق نمی کنیم چون ادعای او بی دلیل است . ( به نقل از بحار الانوار ج 42 ص 257 )
2- نظر سید مرتضی :
مرحوم سید مرتضی علم الهدی فرموده است : حضرت امام حسین ( ع ) نمی دانست بعضی از اهل کوفه نسبت به حضرتش بی وفائی کرده و بقیه که اهل حق هستند از یاریش نا توان می شوند . ( تنزیه الانبیاء ص 179 )
3- نظر شیخ طوسی :
مرحوم شیخ طوسی نیز نظر استادش سید مرتضی را پذیرفته که اما حسین ( ع ) نمی دانست در این سفر کشته می شود . ( تلخیص الشافی ، جزء 4 ، ص 182 تا 188 )
4- نظر کراچکی :
عالم بزرگوار ابوالفتح کراچکی ، در کنزالفوائد ضمن بیانی درباۀ امامت ائمه ( ع ) می فرماید : خداوند بسیاری از امور غیبی و حوادث آینده را به ائمه ( ع ) آموخته ولی از امور غیبی همانقدر به آنان آموخته که صلاح می دانسته و ائمه ( ع ) از همۀ ضمائر بندگان و همۀ امور غیبی به طور دائم آگاه نیستند و به همۀ آنچه خدا می داند ، احاطه ندارند . ( کنزالفوائد ، ص 112 )
5- نظر محقق اول :
عالم کم نظیر مرحوم محقق اول ، در معتبر می فرماید : سکوت و تقریر نسبت به عملی که مردم انجام می دهند در صورتی حجت است که آن حضرت از آن عمل آگاه باشد ولی اگر مردم عملی را انجام بدهند که ممکن است رسول خدا ( ص ) از آن آگاه نباشد ، سکوت و تقریر آن حضرت در این موردحجت نیست مثل اینکه نقل می کنند بعضی از صحابه می گفتند : ما در زمان رسول خدا ( ص ) گاهی جنب می شدیم و غسل نمی کردیم . سکوت رسول خدا ( ص ) در اینجا دلیل نمی شود که شخص جنب می تواند غسل جنابت نکند ، زیرا ممکن است رسول خدا ( ص ) از غسل نکردن بعضی از صحابه آگاه نبوده و از این جهت سکوت کرده است . ( معتبر محقق ، ص 5 )
6- نظر طبرسی :
مرحوم طبرسی مفسر بزرگ در مجمع البیان فرموده :
اگر کسی بگوید : چرا امام حسین ( ع ) مثل برادرش امام حسن ( ع ) صلح نکرد ؟ جوابش این است که یکی از دو احتمال در کار آن حضرت هست :
1- این که گمان می کرد چون پسر پیغمبر( ص ) است او را نخواهند کشت .
2- این که مظنۀ قوی پیدا کرد که اگر تسلیم شود ابن زیاد او را ذلیلانه خواهد کشت چنانکه مسلم بن عقیل را که تسلیم شد کشت ، از این رو مرگ با افتخار را بر مرگ ذلیلانه ترجیح داد . ( مجمع البیان ، ج 2 ص 239 ، در تفسیر آیه تهلکه )
7- نظر ابن طاووس :
مرحوم ابن طاووس می فرماید : امام حسین ( ع ) آنگاه که از مکه حرکت کرد از قتل مسل بن عقیل آگاه نبود . ( لهوف ، ص 52 )
معلوم است وقتی که امام از قتل مسلم آگاه نباشد از حوادث کوفه نیز که به قتل مسلم انجامید، آگاه نخواهد بود .
8- نظر علامه حلی :
علامه حلی ( رض ) فرموده : ممکن است بگوییم : علی ( ع ) می دانسته در آن شب معین ، ضربت می خورد ، ولی نمی دانسته در کدام لحظه از آن شب یا در چه مکانی ضربت خواهد خورد . ( به نقل از بحارالانوار ج 42 ص 252 )
9- نظر ابن میثم :
عالم بزرگ مرحوم ابن میثم فرموده :
علی ( ع ) کوشش کرد که زمان و مکان شهادت خود را به تفصیل بداند ولی نتوانست چون این علم مختص به خداست . ( شرح نهج البلاغه از ابن میثم ج 3 ، ص 209 )
10- نظر شیخ حر عاملی ( صاحب وسائل الشیعه ) :
محدث بزرگ شیخ حر عاملی - به نقل از شیخ انصاری - فرموده :
معلوم نیست ائمه ( ع ) همۀ موضوعات را بدانند بلکه معلوم است که همۀ موضوعات را نمی دانند جون این علم غیب مختص خداست . ( رسائل ، چاپ رحمت الله ، ص 224)
و نیز در اثبات الهداة ، ج 7 ، ص 441 فرموده : اخبار متواتر وارد شده که پیغمبر ( ص ) و امام ( ع ) همۀ غیب را نمی دانند و قرآن کریم صریحاً این مطلب را بیان کرده است .
11- نظر سیّد علی :
عالم بزرگوار مرحوم سیّد علیدر حاشیۀ قوانین می فرماید :
از بررسی همۀ روایات مربوط به علم امام معلوم می شود که امام بعضی از موضوعات جزئی و وقایع شخصی را می داند و بعضی را نمی داند. ( حاشیۀ قوانین ، چاپ احمد ، ص 227 )
12- نظر صاحب جواهر :
فقیه بزرگ مرحوم صاحب جواهر در بحث کرّ جواهر می فرماید : قبول نداریم که پیغمبر ( ص ) و امام ( ع ) می دانند وزنی که برای کرّ معین شده کمتر از مساحت تعیین شده است ، زیرا علم پیغمبر ( ص ) و امام ( ع ) مثل علم خدا نیست . ( جواهر الکلام ، چاپ جدید ، ج 1 ، ص182 )
13- نظر علامه مجلسی :
علامه مجلسی ( ره ) می فرماید :
امام ( ع ) پس از رسیدن به مقام امامت بسیاری از چیزها را نمی داند و بتدریج به علمش افزوده می شود و در راه تکمیل معلومات خویش پیش می رود . ( بحار الانوار ، چاپ جدید ، ج 26 ، ص 21 )
14- نظر کاشف الغطاء :
آیة الله مرحوم شیخ محمد حسین کاشف الغطاء می فرماید : علم بعضی زا چیزها مختص به خداست که نه هیچ پیغمبری از آن آگاه است و نه هیچ فرشته ای مثل علم به وقت قیامت و ... ( اصل الشیعه و اصولها ، ص 93 )
15- نظر علامه امینی :
علامه امینی ( ره ) در « الغدیر » می فرماید :
علم پیغمبر ( ص ) و ائمه ( ع ) محدود به حد معینی است که بیش از آن حد نمی دانند . ( الغدیر ، چاپ نجف ، ج 5 ، ص 47 )
16- نظر ابن شهر آشوب :
مرحوم ابن شهر آشوب ( ره ) می فرماید :
«... این که روایت شده است: امام علی ( ع ) قبلاً می دانست کشته می شدو این با علم اجمالی امام ( ع ) با شهادت خود سازگار است نه با علم تفصیلی ، و صحیح نیست که بگوییم : آن حضرت آن لحظه و دقیقه ای را که قاتلش به وی ضربت زد به طور دقیق و با همۀ جزئیات آن از پیش می دانست زیرا اگر چنین بود بر وی واجب بود از خودش دفاع کند ... و جایز نبود خود را به کشتن بدهد و چون از خود دفاع نکرد و ضربت خورد معلوم می شود آن لحظه خاصّ را نمی دانشته است .» ( متشابه القرآن و مختلفه ، ص 211 ، چاپ 1369 قمری )

نظر علماء بر لزوم علم غیب :

1- نظر شیخ مفید :
شیخ مفید ( رض ) می فرماید : ائمه ( ع ) گاهی ار ما فی الضمیر مردم خبر می دادند و بعضی از حوادث را پیش از وقوع آنها می دانستند ولی این اطلاع از ضمیر بعضی از مردم و بعضی از حوادث آینده شرط امامت ائمه ( ع ) نیست . ( اوائل المقالات ، ص 38 )
2- نظر سیّد مرتضی :
سیّد مرتضی ( ره ) در ( شافی ص 188 ) می فرماید : معاذ الله که ما بگوئیم : واجب است امام همۀ علوم را بداند آری علومی را که لازمۀ زمامداری است و نیز احکام شرعی را باید بداند ولی علم غیب نه لازمۀ زمامداری است و نه مربوط به احکام شرعی است پس لازم نیست امام غیب بداند . ( به نقل از الشیعة و التشیع از محمد جواد مغنیّه ، ص 42 )
3- نظر شیخ طوسی :
شیخ طوسی طاب ثراه می فرماید : ما لا زم نمی دانیم ، امام غیر از احکام ، چیز های دیگر که مربوط به احکام شرعی نیست بداند. ( تلخیص الشّافی ، جزء اول ، ص 252 )
4- نظر ابن شهر آشوب :
ابن شهر آشوب می فرماید : پیغمبر و امام ، واجب است علوم دین را بدانند ولی لازم نیست علم غیب داشته باشند و ما کان و ما یکون را بدانند. ( متشابه القرآن و مختلفه ، جزء اول ، ص 211 )





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: سایت رسیک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 342]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن