واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: مديرعامل بورس كالاي ايران مطرح كرد راه اندازي بورس كيش تا پايان مرداد
گروه اقتصادي؛ بورس كالاي ايران در شش ماه ابتدايي فعاليت خود 15 درصد سود نقدي (به ازاي هر سهم 15 تومان) تقسيم كرده است. اين در حالي است كه براساس آمار موجود، فعاليت بورس كالا از لحاظ حجم و ارزش در چهارماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال پيش حدود 107 درصد افزايش داشته است. به علاوه ارزش فعاليت هاي بورس كالا نيز در اين مدت حدود 3/97 درصد افزايش داشت. البته سال گذشته معاملات مربوط به محصولات فلزي و كشاورزي بود. مديرعامل شركت بورس كالاي ايران گفت در شش ماه دوم سال 86، سه ميليون و 314 هزار تن محصولات فلزي و معدني، 89 هزار تن محصولات كشاورزي و 90 هزار تن محصولات نفت و پتروشيمي 57/2 درصد، محصولات كشاورزي 55/2 درصد و محصولات فلزي و معدني 88/94 درصد از كل حجم معاملات را تشكيل مي دهند. علي اكبر هاشميان ادامه داد؛ «سهم محصولات نفت و پتروشيمي در ارزش معاملات طي شش ماه دوم سال 86 معادل 12/1 درصد، محصولات كشاورزي 92/0 درصد و محصولات فلزي و معدني 96/97 درصد بود.» وي با اشاره به اينكه سهم محصولات نفت و پتروشيمي در چهارماه نخست امسال در كل حجم معاملات به
69/36 درصد رسيد، گفت؛ «در اين مدت محصولات فلزي و معدني 30/61 درصد و محصولات كشاورزي 01/2 درصد از كل حجم محصولات فلزي و معدني
30/61 درصد و محصولات كشاورزي 01/2 درصد از كل حجم معاملات را تشكيل دادند. به علاوه سهم محصولات فلزي و معدني از كل ارزش معاملات
03/82 درصد، محصولات نفت و پتروشيمي 09/17 درصد و محصولات كشاورزي 88/0 درصد بود.»
مديرعامل شركت بورس كالاي ايران ادامه داد؛ «هم اكنون ورود كالاهاي مهمي مانند سيمان و سنگ آهن در دستور كار بورس قرار دارد و تلاش هاي زيادي هم براي مهيا شدن شرايط پذيرش اين كالاها انجام شده است. اين در حالي است كه در حال حاضر از ميان 38 قلم كالاي حمايتي دولت كه قرار بود از سبد خارج شوند، چهار كالاي روغن خام، كاغذ، لاستيك و شيشه باقي مانده است. بورس كالا ورود روغن خام و روغن را در دستور كار قرار داده كه اگر اين كالاها نيز وارد بورس شوند از 38 قلم تنها شيشه و لاستيك باقي مي ماند.»
وي با اشاره به اينكه بورس كالاي ايران 25 وظيفه را در بازار انجام مي دهد، ابراز داشت؛ «تامين امنيت مالي، پوشش ريسك، كشف قيمت و تامين مالي از وظايف اصلي بورس كالا هستند كه هم اكنون بورس كالا موفق شده امنيت بازار را به خوبي برقرار كند به طوري كه از ابتداي مهرماه 86 تاكنون 17 هزار و 143 قرارداد در اين بازار منعقد شده كه تنها 24 فقره شكايت مطرح شده است. از اين ميان 17 فقره از شكايات مختومه و شش فقره شكايت هم در حال رسيدگي است. يكي از شكايات نيز به هيات داوري ارجاع داده شده است.» هاشميان در مورد پوشش ريسك توضيح داد؛ «در حال حاضر پوشش ريسك با معاملات سلف انجام مي شود ولي پس از اينكه دوران آزمايشي معاملات كاغذي (آتي) طي شود امكان پوشش ريسك گسترده تري در بازار فراهم مي شود.»
هاشميان تعداد شركت هاي توليدي پذيرش شده در بورس كالاي ايران را 94 شركت مطرح كرد و گفت؛ «از اين ميان 23 شركت خارجي، 47 شركت خصوصي و 24 شركت دولتي هستند.» وي راه اندازي معاملات آتي، راه اندازي سيستم جديد نرم افزاري IME، ايجاد ميز مشترك با وزارت جهاد كشاورزي به منظور حل مشكلات محصولات كشاورزي و عملياتي كردن رينگ صادراتي را از اقدامات مهم بورس كالا طي چند ماه اخير دانست و افزود؛ «جلساتي با وزارت بازرگاني برگزار شده و 2/2 ميليارد دلار اعتبار نيز به منظور واردات فولاد خام به بخش خصوصي فولاد اعطا شده است. البته مشروط به آنكه معامله آن از طريق بورس كالا انجام شود. بنابراين از آنجا كه بورس پول ميان بانك و توليدكننده را تقسيم مي كند، بانك نگراني خاصي از بابت دريافت اعتبارات نخواهد داشت. از همين رو تضمين هايي كه به طور معمول از اعتبارگيرندگان اخذ مي شود، تخفيف يافته است.»
كارگزاران بورس كالا
هاشميان تعداد كارگزاران پذيرش شده در بورس كالا را 39 شركت دانست و گفت؛ «از اين ميان 32 شركت در بازار فعال هستند كه به زودي اين تعداد به 45 كارگزاري خواهد رسيد. البته تعدادي از كارگزاران كه مراحل ثبت خود را نزد سازمان بورس به پايان رسانده اند، به اطلاع بورس كالا نرسيده است.» وي افزود؛ «راه اندازي سايت IME به جاي سايت قبلي شركت بورس نيز امكان استفاده و اطلاع لحظه به لحظه قيمت ها را فراهم مي كند. به علاوه تجارت از طريق موبايل با هدف حل مساله زمان و مكان پس از يك سال به نتيجه رسيد. راديو اينترنتي هم تا يك ماه آينده راه اندازي مي شود تا معامله گران امكان شنيدن صداي ناظر تالار را داشته باشند و در صورت تمايل بتوانند با امضاي الكترونيك درخواست خريد و فروش، تسويه يا نقل و انتقال وجوه كنند.»
مديرعامل شركت بورس كالا از تجهيز تالارهاي جديد در كيش و تهران با سه برابر ظرفيت فعلي خبر داد و گفت؛ تا پايان مرداد ماه فعاليت تالار كيش آغاز شده و در تهران نيز تا آذرماه در تالار جديد مستقر خواهيم شد. وي همچنين انجام رينگ صادراتي را از اقدامات بسيار مهم بورس كالا دانست و گفت؛ رينگ صادراتي از دو سال گذشته عملياتي شد ولي عملاً نتوانست كار خود را آغاز كند كه در حال حاضر با وارد شدن محصولات پتروشيمي رينگ صادراتي نيز فعال شده و اسناد معاملات ارزي را تحويل مشتريان مي دهد و مانند بورس هاي بين المللي فعاليت ارز خارجي در آن صورت مي گيرد.
تغييرات قيمت در بازارهاي جهاني
مديرعامل شركت بورس در مورد وضعيت جهاني و داخلي محصولات بورس كالا گفت؛ «شيب منحني فلزات تقريباً با شيب منحني انرژي يكسان است زيرا صنايع ذوب، انرژي بر هستند. بنابراين با كاهش قيمت نفت، قيمت فلزات سنگين هم از 12 تا 100 دلار كاهش يافت. اين كاهش قيمت درخصوص فولاد جهاني به پنج تا 10 درصد رسيد كه به زودي خود را با كاهش قيمت انرژي تطبيق مي دهد. اما اين تغييرات در بازار داخلي بسيار آرام و اندك بوده است زيرا آنچه بورس داخلي را تحت تاثير قرار مي دهد، آغاز فصل پروژه هاي عمراني، اجراي سياست هاي كلي اصل 44 و سياست هاي دولت در حوزه مسكن است. در عين حال، ركود امريكا و تسري اين ركود به ساير بازارها موجب شده بازارهاي جهاني با نگراني هايي مواجه شوند. البته آينده قيمت نفت نيز تا حد زيادي بر قيمت محصولات اثرگذار خواهد بود.»
آينده سيمان
هاشميان از تشكيل تيم مشتركي براي آزادسازي قيمت سيمان در فاز دوم خروج سيمان از چتر حمايتي دولت خبر داد و گفت؛ «از ابتداي اين هفته تيم مشتركي متشكل از وزارتخانه صنايع و معادن و انجمن كارفرمايان سيمان تشكيل شده كه قرار است نتيجه را به وزارت بازرگاني و وزارت صنايع و معادن اعلام كند. از شركت بورس كالاي ايران هم سه نماينده در اين تيم حضور دارند.»
چراغي به اندازه يك شمع
وي با اشاره به اينكه بخش كشاورزي اشكال نهادينه وزارتي دارد، گفت؛ «بورس كالا تلاش كرده چراغ معاملات كشاورزي را روشن نگه دارد، حتي به اندازه يك شمع. از همين رو پنج ماه پيش كارگروهي براي بررسي مشكلات اين حوزه تشكيل شد كه هنوز هم در حال فعاليت است. اين در حالي است كه بايد نهادهاي واسطه يي ميان بورس كالا و كشاورزان ايجاد شود، چرا كه اگر كشاورزي نتواند محصول خود را از طريق نهادهاي واسطه يي در بورس عرضه كند، به همان بازار سنتي خود پناه برده و محصول را در آنجا عرضه مي كند.» مديرعامل شركت بورس كالاي ايران در مورد اينكه تنها سه كارگزار معاملات پتروشيمي را انجام مي دهند، گفت؛ «انجام معاملات پتروشيمي نيازمند اطلاعات تخصصي است. بورس كالا نيز در اين مورد كه عرضه كننده به چه كارگزاري مراجعه كند، دخالتي ندارد، اما از آنجا كه اين كار نيازمند تخصص است، قطعاً در مورد معاملات نفت نيز اين اتفاق رخ خواهد داد. البته هم اكنون 21 كارگزار مجوز فعاليت در پتروشيمي را دارند.»
افزايش سود پيش بيني شده
شركت بورس كالاي ايران روز دوشنبه سود پيش بيني شده خود را براي سه ماه نخست امسال از 78 ريال به 180 ريال افزايش داد. هاشميان در پاسخ به اين سوال كه افزايش قيمت محصولاتي مانند برق و آب چه اثري روي توليد كارخانه هاي فولادي دارد، گفت؛ «بررسي اثرگذاري اين تغييرات، منوط به روشن تر شدن سياست ها است، چرا كه در مقابل كاهش جهاني قيمت ها دولت سياست هاي مختلفي را در پيش گرفته است كه برآيند اين اثرات بايد بررسي شود.»
وي درخصوص معاملات طلا گفت؛ «بيشتر معاملات طلا در بازار غيررسمي انجام مي شود زيرا پس از تصويب قانون تجميع عوارض، طلا هم وارد اين قانون شد. بنابراين واردكنندگان ترجيح دادند طلا را از طريق بازارهاي غيررسمي داد و ستد كنند. البته هم اكنون معاملات فيوچر طلا در بورس كالا آغاز شده است.»
چهارشنبه 2 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 732]