واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: رويكرد ايران در استفاده از انرژيهاي نو
با توجه به قيمت فزاينده انرژي هاي فسيلي در بازارهاي جهاني و محدوديت ايجاد شده براي توليد آنها، تلاش دنيا براي حركت به سمت استفاده از منابعي غير از انرژيهاي فسيلي روند روبه رشدي داشته و كشورهاي آمريكا، اروپايي، استراليا، چين، هند، تركيه و ساير كشورهاي همسايه ايران برنامههاي دراز مدت و جدي را براي افزايش سهم توليد انرژي الكتريكي و حرارتي از منابع انرژي نو تدوين كردهاند.
در اين ميان پيش بيني مي شود كه تا سال 2020 حدود 20 درصد انرژي نصب شده در كشور نيز از منابع تجديد پذير تامين شود، اين درحالي است كه هماكنون22 هزار مگاوات توربين بادي در كشور آلمان نصب شده و بيش از 2500 مگاوات سيستم خورشيدي يا فتوولتائيك كه توليد برق از انرژي خورشيدي است، نيز در اين كشور مورد بهره برداري قرار گرفته است.
در همين زمينه وزارت نيرو در ايران نيز از 8 سال قبل برنامه ريزي براي استفاده از اين منابع انرژي را در دستور كار خود قرار داده و مطالعات اوليه براي يافتن مكانهاي داراي پتانسيل براي بهره گيري از نيروي باد در ايران شناسايي شده است. بر اين اساس، در مطالعات اوليه بيش از 10 هزار مگاوات امكان توليد انرژي الكتريكي از باد به طور قطع مشخص شده و پيش بيني مي شود با ادامه مطالعات، ظرفيت به بيش از اين رقم رسد. اين درحالي است كه با توجه به اقليم ايران و سرعت باد و پراكندگي وزش آن ميتوان توربينهاي بادي بسياري را در سطح وسيع كشور نصب و راهاندازي كرد. البته تمامي تلاش ما بر اين است كه اين توربينها در داخل كشور ساخته شود.
يوسف آرمودلي مديرعامل سازمان انرژيهاي نو خاطرنشان ميكند: هم اكنون ايران يكي از كشورهاي خاورميانه است كه توانايي ساخت توربين هاي بادي به ظرفيت 660 كيلو وات را در خود نهادينه كرده كه اين توربينها در اسلامشهر و توسط بخش خصوصي ساخته ميشود. خوشبختانه در حال حاضر تلاش براين است كه ظرفيت اين توربينها بالاتر رفته و در داخل كشور تكنولوژي ساخت آنها ظرف دو سال آتي براي توربينهاي مگاواتي نهادينه شود.
به گفته وي، بر اساس قانون قرار است ظرف چند ماه آتي نيروگاه 3/28 مگاواتي بينالود و 100 مگاواتي منجيل به بخش خصوصي واگذار شوند، اين درحالي است كه دولت مجوز و قرارداد ساخت 600 مگاوات نيروگاه بادي توسط بخش خصوصي را صادر و مبادله كرده است.
نا گفته نماند در حال حاضر سياست وزارت نيرو اين است كه با توجه به توانمندي دولت براي ساخت نيروگاههاي بادي، خود نيروگاه ساخته و به بخش خصوصي واگذار كند ضمن اينكه در اين راستا اگر بخش خصوصي نيز قادر به ساخت نيروگاه باشد، قطعا مجوزهاي مربوطه را صادر خواهد كرد.
مديرعامل سازمان انرژيهاي نو ميافزايد: شركت سبز بينالود و شركت سبز منجيل براي واگذاري نيروگاههاي دولتي تاسيس شدهاند كه در مرحله اول به صورت دولتي هستند و سپس بخشي از سهام آنها به سهامي عام تبديل شده و در مرحله بعدي 35 درصد سهام براي بخش دولتي و 65 درصد سهام براي بخش خصوصي خواهد شد كه البته در بورس واگذار ميشود.
به گفته وي بر اساس ماده 62 قانون برنامه سوم، دولت مكلف است برق توليد شده از منابع تجديدپذير را به صورت تضميني خريداري كند پس از تصويب اين قانون بسياري از سرمايه گذاران بخش خصوصي براي احداث نيروگاه بادي ترغيب شدند. چنانكه براين اساس تاكنون براي احداث 3000 مگاوات نيروگاه بادي از سوي بخش خصوصي درخواست ارائه شده كه تاكنون مجوز احداث 600 مگاوات صادر شده است.
وي ميافزايد: تاكنون برخي از استقبال كنندگان احداث نيروگاه بادي كه با آنها قرارداد مبادله شده، به دنبال دريافت وام از صندوق ذخيره ارزي، فاينانس و يا خريد زمين هستند. يكي از مشكلات پيش روي سرمايهگذاران بخش خصوصي در احداث نيروگاه بادي، قيمت پايه خريد برق از اين نيروگاهها است كه مربوط به سال 80 است و البته وزارت نيرو در حال بررسي و اصلاح قيمت خريد تضميني است.
قيمت خريد هر كيلو وات ساعت برق از نيروگاههاي بادي بخش خصوصي براي 20 ساعت 65 تومان و براي 4 ساعت 45 تومان است. اين درحالي است كه سهم توليد انرژي از منابع تجديد پذير بايد تا پايان برنامه چهارم توسعه به يك درصد ظرفيت نصب شده نيروگاهي كشور برسد كه در اين راستا بايد اين ظرفيت 500 مگاوات باشد. كه البته اين هدف هم اكنون در حال اجرايي شدن است.
سه شنبه 1 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 156]