واضح آرشیو وب فارسی:ايتنا: سياست - حسيني هم ميرود
سياست - حسيني هم ميرود
گروه سياسي ـ مازيار آقازاده: محمدعلي حسيني از سمت دستيار ويژه وزير امور خارجه و سخنگويي اين وزارتخانه بركنار شد. منوچهر متكي وزير امور خارجه در حاشيه جلسه يكشنبه (ديروز) هيات دولت با اعلام اين خبر به خبرنگاران گفت كه بهزودي سخنگوي جديد دستگاه ديپلماسي جمهوري اسلامي ايران معرفي خواهد شد. همچنين متكي در مصاحبه خود از تغييرات ساختاري ديگري نيز در وزارت امور خارجه سخن گفت و تفكيك دو معاونت اروپا از آمريكا و عربي از آفريقا را از ديگر تغييرات وزارتخانه متولي سياست خارجي كشور دانست. پيش از اين منوچهر متكي طي حكمي حسيني را به معاونت حقوقي و بينالملل وزارت امور خارجه منصوب كرده بود. قبل از انتقال حسيني به معاونت جديد، عباس عراقچي عهدهدار معاونت حقوقي و بينالملل اين وزارتخانه بود اما با انتصاب عراقچي به سمت سفير جمهوري اسلامي ايران در ژاپن در اواخر سال گذشته، متكي صلاح ديده است تا سخنگوي بركنار شده را در يكي از معاونتهاي اين وزارتخانه به كار گمارد. البته هنوز مشخص نيست كه چه كسي عهدهدار مسووليت سخنگويي دستگاه ديپلماسي خواهد شد و تا آن زمان حسيني همچنان به وظيفه سخنگويي وزارت امور خارجه مشغول خواهد بود. حسيني علاوه بر وظيفه سخنگويي، سرپرستي معاونت آسيا، اقيانوسيه و مشتركالمنافع اين وزارتخانه را نيز برعهده دارد و مشخص نيست در صورت حضور وي در سمت معاونت حقوقي و بينالملل سرنوشت سرپرستي اين معاونت چه خواهد شد. خبر اعلام بركناري حسيني از سخنگويي وزارت خارجه در حالي است كه وي هماكنون در يك سفر رسمي حامل پيام رئيسجمهور به هو جين تائو، رئيسجمهور چين است. حسيني بهعنوان فرستاده ويژه رئيسجمهوري اسلامي ايران صبح ديروز (به وقت محلي) وارد پكن شده است. اين تغيير سخنگوي دستگاه ديپلماسي كشور در حالي است كه مناقشات اخير ايران و غرب بر سر موضوع هستهاي به مراحل حساسي رسيده و امكان توافق احتمالي بر سر فرمول مذاكرات شش هفتهاي بدون پيششرط و بدون حضور آمريكا و توافق طرفين بر سر انجام مذاكرات سعيد جليلي دبير شوراي عالي امنيت ملي و خاوير سولانا مسوول سياست خارجي اتحاديه اروپا در اواخر ماهجاري نشان از تقويت رويكرد ديپلماتيك در دو طرف بحران دارد.
سوابق اجرايي محمدعلي حسيني
محمدعلي حسيني نيز همانند بسياري ديگر از كاركنان و مديران وزارت امورخارجه در اثر يك اتفاق و از حوزه تحقيقات دفاعي و نهاد رياستجمهوري پا به دستگاه ديپلماسي كشور گذاشت.
اين ديپلمات 47 ساله از كانون فارغالتحصيلان شبهقاره است و در سال 1361 در رشته تحصيلي علومپايه از دانشگاه بنگلور هند موفق به دريافت مدرك كارشناسي گرديد. وي سپس در مقطع كارشناسي ارشد به تحصيل فيزيك تمايل نشان داد و سالهاي دهه 60 را در سمتهايي چون پژوهشگر مركز تحقيقات صنايع دفاع، كارشناس سياسي نهاد رياستجمهوري به خدمت گذراند. سال 1369، سالي بود كه حسيني به طور رسمي وارد عرصه دستگاه سياست خارجي شد و از سالهاي 69 تا 71 در سمت معاون اداره امور نمايندگيهاي خارجي مشغول به كار شد. وي سالهاي 72 تا 76 را در سمت كاردار ايران در اردن و سوريه گذراند و سالهاي 76 و 77 معاونت اداره اول خاورميانه غربي و شمال آفريقا را عهدهدار شد. در سالهاي دولت اصلاحات حسيني در وزارت خارجه در پستهايي چون معاون كميته اقتصادي لبنان و دبير شوراي مشاورين وزير و كاردار سفارت ايران در ازبكستان (84 ـ 1380) مشغول بهكار شد و همزمان با روي كار آمدن دولت نهم وي به مديركلي ارزيابي و نظارت ارتقا يافت. دولت نهم ترجيح داد تا 16 ماه اول فعاليت خود را همچنان با سخنگويي حميدرضا آصفي كه سخنگويي دستگاه ديپلماسي دولت اصلاحات را برعهده داشت، بگذراند و از نيمه دوم سال 1385 با مطرح شدن زمزمههايي مبني بر كنار رفتن آصفي از سمت سخنگويي وزارت خارجه، نام حسيني بهعنوان سخنگوي جديد مطرح شد و در نهايت حسيني از پاييز 1385 سخنگويي وزارت امور خارجه را عهدهدار شد.
عملكرد حسيني در مدت 20 ماهه فعاليت خود
در سمت سخنگوي وزارت خارجه آن قدر كمحاشيه بوده است كه انتصاب و بركناري زودهنگام وي چندان جلب توجه نكند. اگر حميدرضا آصفي در مدت سخنگويي بيش از 9ساله خود تبديل به يكي از چهرههاي اصلي اين وزارتخانه شده بود، اما حسيني در مدت 20 ماهه فعاليت خود بهغير از فعاليتهاي هفتگي و متداول يك سخنگو، چندان حضوري در رسانهها يا مصاحبه با خبرنگاران را در كارنامه خود ثبت نكرده است. شايد حسيني خود ترجيح داده باشد تا در دوران سخنگويياش در وزارت خارجه همواره در حاشيه وزير و رئيسجمهور حركت كند، اما فعاليت حسيني در مقام مقايسه با آصفي سختي و پيچيدگيهاي ديگري نيز داشت. اگر آصفي سخنگوي دستگاه ديپلماسي دولتي بود كه تنشزدايي را شعار اصلي خود ميدانست و رئيسجمهور آن يك فيلسوف مبادي كلام بود كه همواره سعي داشت با زبان ديپلماتيك و جهانفهم سخن بگويد، حسيني سخنگوي دستگاه ديپلماسي دولتي است كه سياست اصولي آن ديپلماسي تهاجمي و مشخصه اصلي رئيس اين دولت صراحت لهجه، عدم تقيد به اصول ديپلماتيك و مطرح كردن سخنان جنجالي است. از اين رو برعهده داشتن سخنگويي دستگاه ديپلماسي دولت نهم كار چندان آساني نيست و ترجمه و تبديل سخنان و سياستهايي با ويژگيهايي برشمرده شده به زبان ديپلماتيك و جهانفهم كار چندان آساني بهنظر نميرسد.
تغييرات مداوم در وزارت امور خارجه
گويي بنا نيست ساختمان نهادها، سازمانها و وزارتخانههاي دولت نهم حتي با وجود گذشت سه سال از شروع به فعاليت آن، تركيب نهايي و ايدهآل خود را بيابند. وزارت امور خارجه در مدت سه سال گذشته از جمله وزارتخانههايي بوده است كه بيشترين تغيير و تحول را بهخود ديده است اما هنوز موج ناشي از سنگ پرتاب شده در پاييز 1384 به درون اين وزارتخانه، آرام نگرفته است و هنگام نگاه با اين آب مواج نميتوان سيماي درست و دقيق ساختار دولت نهم را مشاهده كرد. در سه سال گذشته در وزارتخارجه بيش از هفتصد تن با استناد به ماده 89 اساسنامه اين وزارتخانه و به اتهام مبادرت يا عضويت در گروههاي سياسي (البته اصلاحطلب) مورد تعديل قرار گرفته و جمعي بيش از اين ميزان از سازمانها و وزارتخانههاي ديگر در اين وزارتخانه مشغول شدهاند. با وجودي كه تغييرات انجام شده در سطح مديران و كاركنان اين وزارتخانه با توجه به اين حقيقت كه مسووليت اصلي وزارت خارجه نه در داخل بلكه در خارج از كشور است؛ چندان در داخل محسوس و مرئي نبوده است، اما اين تغييرات به حدي بوده كه حتي انتقادات بخش بزرگي از كاركنان باسابقه اين وزارتخانه را برانگيخته است. علاوه بر بركناري مديران باتجربه دولتهاي پيشين، بهنظر ميرسد دولت نهم حتي در حفظ و نگهداري يك كادر ثابت مديريتي از ميان چهرههاي خودي نيز پايدار نيست. تغييرات پيدرپي و مكرر بينوزارتي ـ سازماني و درون وزارتي ـ سازماني، نشان از اين واقعيت دارد كه دولت نهم برخلاف گذشت سه سال از استقرار خود، نهاد ناآرامي دارد و به نظر ميرسد اين ناآرامي و عدم استقرار همچنان و تا پايان عمر دولت نهم باقي خواهد ماند.
دوشنبه 24 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايتنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 81]