واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: خروج سرمايه بخش صنعت از بانكهاي دولتي
پولو سرمايه- نرجس حق بيان:
بعد از ظهر ديروز خبري مبني بر دستور وزير صنايع و معادن براي خروج سپردههاي بخش صنعت از بانكهاي دولتي روي خروجي خبرگزاري فارس قرار گرفت
بلافاصله پس از گذشت چند دقيقه اين خبر كه به نقل از يك منبع آگاه در وزارت صنايع و معادن در اين خبرگزاري قرار گرفته بود حذف شد و با شكلي جديد به نقل از علياصغر رمزي سرپرست اقتصادي وزارت صنايع و معادن روي سايت قرار گرفت. بر اين اساس سرپرست اقتصادي وزارت صنايع و معادن اعلام كرد: بر اساس تصميمگيري صورت گرفته حدود 50 درصد گردش مالي واحدهاي تحت پوشش وزارت صنايع در اختيار بانك صنعت و معدن قرار خواهد گرفت.
وي خاطرنشان كرد: همچنين براساس تفاهمي كه بين وزارت صنايع و بانك ملت صورت گرفت بخشي از گردش مالي واحدهاي صنعتي و معدني زيرمجموعه ايدرو و ايميدرو نيز در اختيار بانك ملت قرار خواهد گرفت و اين بانك نيز در مقابل تسهيلاتي را جهت توسعه بخش صنعت به واحدهاي نيازمند ارائه خواهد داد.
بنا بر شنيدهها درجلسه ديروز مديران واحدهاي زيرمجموعه وزارت صنايع
از جمله صنايع زيرمجموعه سازمان گسترش و نوسازي، صنايع و سازمان توسعه و نوسازي معادن و صنايع معدني ايران با علياكبر محرابيان، وزير صنايع خواستار جهتدهي منابع مالي اين واحدها به سمت بانكهاي صنعت و معدن و ملت شده بود.اين اقدام وزير صنايع و معادن بيشتر به واكنشي نسبت به سياست منع پرداخت تسهيلات بانكها به بخشهاي گوناگون شبيه بود كه بارها مورد نقد دستاندركاران بخش صنعت واقع شده بود.
اقدامي مبتكرانه
اگرچه عدهاي اين اقدام وزير صنايع و معادن را مورد سرزنش قرار دادند، اما اميررضا واعظيآشتياني، معاون وزير صنايع و معاون و مديرعامل سازمان صنايع كوچك و شهركهاي صنعتي ايران در گفتوگو FH خبرنگار همشهري عصر خروج دارايي بخش صنايع از بانكها و انتقال آن به دو بانك صنعت و معدن و ملت را اقدامي مبتكرانه توصيف كرد و گفت: اين اقدام دولت و وزير صنايع و معادن اقدامي مبتكرانه است چرا كه هماكنون صنايع با وجود اينكه منابع خود را در بانكها ميگذارند اما از تسهيلات بانكها بيبهرهاند، لذا طبيعي است كه صنايع با داشتن گردش مالي بالا منابع خود را در بانك تخصصي بخش و بانكي كه ملاطفت بيشتري با صنايع دارد و در تخصيص اعتبار براي آنها بوروكراسي نميتراشد، منتقل كنند.وي با بيان اينكه 50 درصد منابع حاصل از فعاليت شهركهاي صنعتي به بانك صنعت و معدن منتقل شده است، گفت: اين درست نيست كه صنايع، منابع خود را در بانكها بگذارند و به حيات بانكها براي بقا كمك كنند بعد براي اخذ تسهيلات در مقابل آنها كاسه گدايي به دست گيرند.
واعظيآشتياني در خصوص اينكه آيا اين اقدام وزير صنايع و معادن در راستاي جلوگيري از ورشكستگي بانك صنعت و معدن بوده است، تصريح كرد: بانك صنعت و معدن مشكل كمبود منابع ندارد و اين اقدام وزير صنايع و معادن در جهت كاستن از حجم بوروكراسي اداري و بانكي در مسير فعاليت بانكها بوده است.
حق با صنايع است
در حالي كه عنوان ميشود صنايع با مشكل كمبود نقدينگي مواجهند و بايد در مسير توليد با آنها همراه شد، بانكها بهدليل تامين اعتبار طرحهاي گوناگون با مشكل كسري منابع مواجه هستند. از ديگر سو گفته ميشود بيشترين حجم مطالبات معوق سيستم بانكي متعلق به طرحهاي صنعتي است. در همين رابطه هادي غنيميفرد رئيس خانه صنعت و معدن تهران در گفتوگو با خبرنگار همشهري عصر با بيان اينكه بانكها بايد در تامين اعتبار صنايع نهايت تلاش خود را بكنند، گفت: تا زماني كه نياز صنايع در اخذ تسهيلات مرتفع نشود اين مشكلات چرخ توليد به گردش در نميآيد و كالا و خدمات در اين مملكت توليد نميشود، لذا اقدام بانكها در عدمتخصيص اعتبار به صنايع ابتدا حيات بانك و سپس حيات توليد و صنايع را به خطر مياندازد.
از آنجا كه بانكيها بهدليل حساس بودن اوضاع اقتصاد ايران همچنان در لاك محافظهكارانه خود فرو رفتهاند به عنوان منبع آگاه در اغلب مصاحبهها برخي اتفاقات را تاييد و برخي ديگر را تكذيب ميكنند. اين بار نيز يك منبع آگاه بانكي در گفتوگو با خبرنگار همشهري عصر گفت: محرابيان مدتهاست كه بانكها را در خروج منابع صنعت تهديد ميكند چرا كه وي نيز بهدليل تعهدي كه نسبت به بنگاههاي زودبازده دارد تحت فشار است و بهدليل مقاومت بانكها در تخصيص منابع سر انجام تهديدات خود را عملي كرد.
وي خاطرنشان كرد: اين اقدام صنايع قاعدتا بدون واكنش خواهد بود چرا كه آنها در انباشت منابع خود در بانكهاي گوناگون مختار هستند اما نبايد فراموش كرد كه صنايع بزرگترين بدهكاران نظام بانكي هستند و تا زماني كه بدهي خود را با بانكها تسويه نكنند نميتوانند حساب خود را در بانكها مسدود كنند.
اين منبع آگاه تصريح كرد: ممكن است اين اقدام از اين پس و براي صنايع تازه كار اعمال شود و ساير صنايع به تدريج اقدام به خروج منابع خود از بانكها كنند.
وي افزود: وزارت صنايع در طرح آمايش صنعت نيز دو بانك صنعت و معدن و ملت را كارگزار قرار داده است.
2 بانك براي اجراي طرح آمايش صنعت
بر اساس طرح آمايش صنعت بانكهاي كارگزار يعني دو بانك ملت و صنعت و معدن با دريافت معرفينامه ستاد راهبردي و يا كارگروه استاني، حسب مورد به انضمام گزارش توجيهي طرحهاي واصله را كه بدواً به تأييد وزارتخانه رسيده و همچنين كليه مجوزها، مستندات بهويژه پروفرما يا پيشفاكتور ماشينآلات را از ابعاد مختلف از جمله فناوري و اصالت صادركننده پروفرما يا پيش فاكتور (كه به تأييد وزارتخانه رسيده باشند) مورد بررسي قرار داده و در صورت نقص مدارك و يا گزارش مراتب را با ذكر موارد حداكثر ظرف 7روز كاري به اطلاع متقاضي، مشاور و ستاد راهبردي خواهد رساند.بر اين اساس بانك پس از اخذ گزارش توجيهي و مدارك و مستندات بهطور كامل ظرف مدت 30 روز نسبت به ارزيابي طرح اقدام و پس از طرح در اركان اعتباري بانك، نتايج اعم از تصويب و يا عدمتصويب طرح را به متقاضي و ستاد راهبردي اعلام خواهد كرد.همچنين درخواست متقاضيان تسهيلات سرمايه در گردش پس از طرح در كارگروه استاني و يا ستاد راهبردي، در صورت احراز اولويت اعطاي تسهيلات سرمايه در گردش با توجه به سقف اعتبار از سوي كارگروه مزبور به بانك معرفي ميشود.
بانك نسبت به ارزيابي، تصويب و انعقاد قرارداد اعطاي تسهيلات با متقاضي اقدام و كليه مراحل اعطاي تسهيلات و نظارت بر طرح را منطبق با دستورالعمل و ضوابط بانك معمول خواهد كرد.
در راستاي پيشبيني اقدامات نظارتي نيز نظارت بر اعطاي تسهيلات توسط دبيرخانه كارگروه استاني و بانك انجام ميپذيرد. دبيرخانه كارگروه استاني، گزارشهاي نظارتي مأخوذه از مشاور طرح را مورد بررسي لازم قرار داده و گزارش لازم از پيشرفت طرح و موارد مغايرت احتمالي را به ستاد راهبردي و بانك اعلام ميكند.بانك نيز مطابق روال عادي و در چارچوب قوانين، مقررات و دستورالعملهاي موجود نسبت به نظارت بر اجراي طرحها اقدام ميكند و نظارت عاليه بر عملكرد كارگروهها و طرحهاي مصوب را ستاد راهبردي وزارت به عهده دارد.
تاريخ درج: 23 تير 1387 ساعت 14:59 تاريخ تاييد: 23 تير 1387 ساعت 20:57 تاريخ به روز رساني: 23 تير 1387 ساعت 17:08
يکشنبه 23 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 212]