واضح آرشیو وب فارسی:ایسکانیوز: آشنايي با مسايل حقوقي (116): نكاتي درباره چگونگي تبديل كاربري اراضي زراعي و باغها
تهران- خبرگزاري ايسكانيوز: باشگاه خبرنگاران دانشجويي ايران " ايسكانيوز" با هدف رفاه حال مردم عزيز ايران و ايرانيان مقيم خارج از كشور در قالب طرحي نو، اقدام به انتشار و انعكاس مسايل حقوقي و قضايي كرده است .
به گزارش روز يكشنبه خبرگزاري ايسكانيوز، اين طرح خدمتي در خور براي جامعه به شمار مي رود و شهروندان مي توانند بيش از پيش با حقوق خود آشنا شوند و بنا به اظهار رييس قوه قضاييه با آشنايي مردم با قوانين موضوعه از مراجعات شهروندان به مراجع قضايي كاسته مي شود.
در اين شماره درباره نكاتي درباره چگونگي تبديل كاربري اراضي زراعي و باغها
مطالبي را به اطلاع خوانندگان عزيز مي رسانيم.
*قانون گذار با هدف حفظ كاربري زمين هاي زراعي و باغ ها و تداوم بهره وري آنها در سال 1374 قانوني با عنوان" قانون حفظ كاربري اراضي زراعي و باغ ها" به تصويب رساند تا از تغيير كاربري اين اراضي جلوگيري كند. اما اينكه تا چه اندازه موفق بوده بايد با بهره گيري از نظرات كارشناسان و متوليان اين امر و پس از بررسي و ارزيابي با زبان آمار پاسخ گفت. ولي آنچه مسلم است يك دهه پس از تصويب اين قانون شاهد گسترش حاشيه شهرهاي بزرگ و تبديل اراضي كشاورزي و باغها به اماكن تجاري و مسكوني هستيم. در هر صورت صرفا با هدف ارتقاي دانش عمومي با بررسي مقررات مربوط به اين امر مي پردازيم.
- چه اراضي تحت شمول قانون فوق قرار مي گيرند؟
اراضي زراعي و باغ هايي كه در خارج از محدوده قانوني شهرها و شهرك ها قرارگرفتند موضوع اين قانون هستند و محدوده قانوني شهرها براساس قانون تعاريف ضوابط تقسيمات كشوري مصوب 1362 و محدوده شهرك ها بر مبناي مصوبه مراجع قانوني ذيربط صورت مي گيرد. در مورد محدوده روستاها در طرح هاي هادي يا بهسازي روستا به محدوده اي گفته مي شود كه با تصويب مراجع قانوني ذيربط رسيده باشد و در روستاهاي فاقد طرح هاي هادي يا بهسازي محدوده مسكوني موجود در روستا ملاك است.
- آيا تغيير كاربري اراضي كشاورزي و باغها امكان پذير است؟
مطابق قانون تغيير كاربري اراضي مزبور جز درموارد ضروري ممنوع است و در موارد ضروري تغييركاربري اراضي زراعي و باغ ها به عهده كميسيوني است كه در آن نمايندگان وزارتخانه هاي كشاورزي، مسكن و شهرسازي، جهاد سازندگي و سازمان حفاظت محيط زيست و استانداري حضور دارند كه در هر استان زير نظر وزارت كشاورزي تشكيل مي شود و تصميمات اين كميسيون با اكثريت آراء اعضا داراي اعتبار خواهد بود و ظرف دو ماه از تاريخ درخواست متقاضي اين كميسيون موظف به تشكيل جلسه و اتخاذ تصميم است.
- تشخيص اينكه اراضي مورد ادعا زراعي و باغ است و در خارج از محدوده قانوني شهر يا شهرك قرارگرفته با چه مرجعي است؟
اصولا تغيير كاربري اين اراضي در روستاها طبق ضوابطي است كه وزارت جهاد كشاورزي تعيين مي كند. درمواردي كه به اين اراضي مجوز تغيير كاربري داده مي شود 80درصد قيمت روز اراضي و باغها با احتساب ارزش زمين پس از تغيير كاربري بابت عوارض از مالكين گرفته مي شود.
البته تغييركاربري زمين زراعي و باغ ها براي سكونت شخصي مالكين كم درآمد در مساحت كوچك برابر ضوابط و تعاريفي كه وزارت مذكور معين مي كند مشمول اين عوارض نمي شود. همچنين است در مورد نيازهاي بخش كشاورزي و دامي براي تغيير كاربري اين اراضي كه از شمول پرداخت اين عوارض خارج است.
- تغيير بدون مجوز كاربري اراضي زراعي و باغ ها چه پيامدي دارد؟
چه مالك و چه متصرف اين اراضي كه به صورت غيرمجاز تغيير كاربري دهند علاوه بر پرداخت عوارض معادل مبلغ بالا، به پرداخت جزاي نقدي تا 3 برابر قيمت اراضي و باغها به قيمت روز زمين با كاربري جديد محكوم مي شوند و دادسراها يا دادگاه ها موظف اند پس از اعلام مراتب ازسوي وزرات جهاد كشاورزي ضمن رسيدگي خارج از نوبت بدوا دستور توقيف عمليات ساخت و ساز و يا هرنوع تغيير كاربري را صادر كنند. البته فرقي نمي كند كه مرتكب اين عمل شخص حقيقي باشد يا شخص حقوقي و اگر كاركنان دولت و شهرداري ها و نهادها در اجراي اين قانون مرتكب تخلف شوند به جزاي نقدي تا سه برابر قيمت اراضي و باغ ها به بهاي روز زمين با كاربري جديد محكوم خواهند شد و چنانچه اين تخلف را تكرار كنند علاوه بر جريمه مذكور از خدمت در ادارات دولتي و شهرداريها به صورت دايم محروم مي شوند. سردفتران اسناد رسمي نيز درصورت تخلف از مقررات اين قانون به 6 ماه تا 2 سال تعليق ازخدمت محكوم خواهند شد.
* نحوه رسيدگي به درخواست تغيير كاربري
همان طور كه اشاره كرديم تغييركاربري اراضي در روستاها طبق ضوابطي است كه وزارت جهاد كشاورزي تعيين مي كند و در ساير موارد (تغيير كاربري اراضي زراعي و باغها در خارج از محدوده شهرها و شهرك ها) متقاضي تغيير كاربري يا جانشين او (مانند ورثه يا وكيل او) بايد درخواست كتبي اش را به انضمام مدارك و اسناد مربوط تحويل دبيرخانه كميسيوني كه در سازمان كشاورزي هراستان مستقر است، ارايه كند.
كميسيون درخواست هاي ياد شده را درصورت لزوم پس از اخذ نظر دستگاه هاي اجرايي مربوطه مانند شهرداري مورد بررسي قرار مي دهد و حداكثر ظرف دو ماه از تاريخ ثبت در دبيرخانه، با راي اكثريت اعضا در مورد درخواست تصميم مي گيرد و مراتب بلافاصله به متقاضي اعلام مي شود.
چنانچه كميسيون با درخواست متاضي موافقت كرد مراتب با نقشه و مشخصات كامل ملك به منظور تعيين قيمت روز زمين يا باغ براي كاربري جديد به اداره كل امور اقتصادي و دارايي استان اعلام مي شود و پس از صدور گواهي مبني بر واريز 80درصد ارزش روز زمين و يا باغ، مجوز تغيير كاربري صادرخواهد شد.
درصورت تغيير كاربري بدون مجوز و محكوميت متخلف مطابق حكم دادگاه بنا و تاسيسات ساخته شده نيز قلع و قمع مي شود؟
با معرفي متخلف به مراجع قضايي و با احراز تخلف و اقدامات مغاير قانون ابتدا دستور موقت مبني بر توقف عمليات و اقدامات خلاف قانون صادرمي شود وسپس برابر مقررات به اتهام رسيدگي و حكم صادر مي شود. درصورت محكوميت متخلف به پرداخت جريمه نقدي، مرجع قانوني مربوط موظف است برابر حكم دادگاه پس از وصول جريمه، مجوز بنا و تاسيسات را صادر كند./06/120
يکشنبه 23 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسکانیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 222]