واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: سولانا 29 تير به تهران ميآيد
تداوم سياست دوگانه آمريكا در قبال ايراندنياي اقتصاد- در حالي كه هشت كشور صنعتي جهان موسوم به گروه هشت در بيانيه پاياني اجلاس خود در توكيو، تعليق غنيسازي اورانيوم در ايران را خواستار شدند، وزارت خارجه آمريكا بار ديگر بر استفاده از ديپلماسي براي حل موضوع هستهاي ايران تاكيد كرد.
اين در حالي است كه قرار است خاوير سولانا، رييس سياست خارجه اتحاديه اروپايي 29 تيرماه جاري به عنوان نماينده كشورهاي 1+5 براي آغاز مذاكرات با ايران ،به تهران سفر كند. از سوي ديگر، اما آمريكا در ادامه اعمال سياست هويج و چماق خود كه طي هفتههاي گذشته بر آن تكيه كرده است، تحريمهاي جديدي را عليه شش شخص حقيقي و پنج شركت مرتبط با برنامه هستهاي صلحآميز ايران اعمال كرد.
براساس اين گزارش، سران هفت كشور بزرگ صنعتي جهان به علاوه روسيه در نشستي كه در ژاپن برگزار شد، از ايران خواستند به قطعنامههاي سازمان ملل عمل كند.
سران گروه هشت در بيانيه پاياني كه در نشست ژاپن مورد بررسي قرار گرفت، ادعا كردند: ما نگراني جديمان را از خطرات اشاعهاي كه برنامه هستهاي ايران و تداوم شكست ايران در عمل به الزامات بينالمللياش مطرح ميسازد، اعلام ميكنيم.براساس گزارش شبكه خبري سي.ان.ان، اگرچه ايران بارها گفته است كه برنامه هستهاي را براي اهداف صلحآميز دنبال ميكند، برخي كشورها نسبت به اهداف ايران ابراز ترديد ميكنند.
بنا به گزارش خبرگزاري آلمان، گروه هشت همچنين «حمايت قاطعانه» از تلاشهاي چين، فرانسه، آلمان، روسيه، انگليس و آمريكا براي حل مساله هستهاي ايران «از طريق مذاكرات» را اعلام كرد.سران گروه هشت از ايران خواستند به پيشنهادشان «به طور مثبت پاسخ دهد».
خاوير سولانا، رييس سياست خارجي اتحاديه اروپا در 14 ژوئن در سفري به تهران، بسته پيشنهادي 1+5 را به مقامات ايراني ارائه كرد و ايران جمعه گذشته پاسخ اين بسته را به دفتر سولانا تحويل داد.اين در حالي است كه نيكلا ساركوزي، رييسجمهور فرانسه روز سهشنبه در حاشيه نشست كشورهاي صنعتي گروه هشت گفت: آمريكا، روسيه، چين، فرانسه، انگليس و آلمان تصميم گرفتهاند خاوير سولانا، رييس سياست خارجي اتحاديه اروپايي را به ايران بفرستند تا درباره بسته احيا شده مشوقهاي پيشنهادي كه ماه گذشته با هدف متقاعد كردن ايران به توقف فعاليتهاي هستهاياش به تهران ارائه شد، با مقامهاي ايراني گفتوگو كند.
به گزارش شبكه خبري سي. ان. ان، سولانا روز دوشنبه در نشست اتحاديه اروپايي ناتو گفت كه اميدوار است به زودي به نامه ايران پاسخ دهد و با سعيد جليلي دبير شورايعالي امنيت ملي ايران پيش از پايان ماه جاري ملاقات كند.وي اظهار كرد: اميدوارم كه بتوانيم به گفتوگو در هفتههاي آينده ادامه دهيم، اما نميخواهم اين برداشت ايجاد شود كه خيلي خوشبين هستيم.
وي درباره پاسخ تهران آن را «مشكل» و «پيچيده» توصيف كرد كه «بايد كاملا تحليل و بررسي شود». براساس اين گزارش، سخنگوي وزارت خارجه آمريكا نيز سهشنبه شب با تاكيد بر استفاده از ديپلماسي براي حل موضوع هستهاي ايران اعلام كرد كه واشنگتن منتظر شنيدن اخباري درباره مذاكرات مسوول سياست خارجي اتحاديه اروپايي با ايران است.
به گزارش خبرگزاري مهر به نقل از شينهوا، گونزالو گالگوس گفت: اين روندي است كه ما آن را جدي ميگيريم و به حل ديپلماتيك اين موضوع متعهد هستيم.وي افزود: ميخواهم اين مساله را بسيار روشن كنم كه ميدانيد تعهد ما به همان موضع سياست دو مسير است. ما به هويجها درمرحله اول و سپس چماقها در برخورد با دولت ايران توجه داريم. اينكه به آنها فرصتي پيشنهاد كنيم تا از اين وضعيت بيرون بيايند و به شكلي باز و هر چه بيشتر با جهان تعامل كنند.گالگوس تصريح كرد: آمريكا منتظر آن است تا ملاحظات بيشتر خاوير سولانا را درباره نامه اخير دولت ايران به وي بشنود.
اين در حالي است كه وزارت امور خارجه و خزانهداري آمريكا سهشنبه نام شش شخص حقيقي و پنج شركت مرتبط با برنامه هستهاي صلحآميز جمهوري اسلامي را در فهرست تحريمهاي مالي عليه تهران اضافه كرد. به گزارش خبرگزاري فارس به نقل از صداي آمريكا، اين افراد كه به ادعاي مقامهاي آمريكايي در برنامه هستهاي و موشكي ايران دست داشتهاند به فهرست تحريمهاي مالي واشنگتن اضافه شدند.
يكي از اين افراد عبارتند از محسن فخريزاده مهابادي رييس سابق مركز تحقيقات فيزيك ايران و از مقامهاي بلندپايه وزارت دفاع جمهوري اسلامي ايران و يحيي رحيم صفوي فرمانده سابق سپاه پاسداران انقلاب اسلامي.
همچنين يكي از شركتهايي كه به تازگي توسط آمريكا به فهرست تحريمها اضافه شد، شركت تماس است كه در استخراج و تخليص اورانيوم دست دارد. به گزارش خبرگزاري مهر به نقل از روزنامه ديليتايمز چاپ پاكستان، اين افراد و نهادهاي ايراني به بهانه ارتباط با برنامه هستهاي صلحآميز ايران، هدف تحريمهاي آمريكا قرار گرفتهاند.
در همين رابطه معاون وزير خزانهداري آمريكا در بخش اطلاعاتي مالي گفت: تا زماني كه ايران به اين قبيل اقدامات خود (پافشاري بر حقوق مشروع هستهاي خود) ادامه دهد، بانكها و شركتهاي بينالمللي بايد مراقب معاملات خود باشند تا از ارتباط با افراد و نهادهاي مرتبط با برنامه ايران پرهيز كنند.بر همين اساس، افراد و شركتهاي جديدي كه آمريكا آنها را مورد تحريم قرار داده، عبارتند از: داوود آقاخاني، محسن حجتي، مهرداد اخلاقي كتابچي، ناصر ملكي، گروه صنعتي شهيد ستاري، هفتتير، گروه صنعتي ذوب فلزات و مهماتسازي و صنايع شيميايي پارچين.
به گزارش ايسنا، استوارت لوي، معاون وزير خزانهداري آمريكا در امور تروريسم و اطلاعات مالي مدعي شد: شركتهاي هستهاي و موشكي ايران در پس مجموعهاي از عواملي كه به نمايندگي از آنها به انجام فعاليتهاي تجاري مشغولند، پنهان شدهاند.
تا زماني كه ايران به چنين فعاليتهايي ادامه دهد، شركتها و بانكها بايد هوشياري بالايي را به كار گرفته و از شركت در معاملات غيرقانوني خودداري كنند.
آمريكا و برخي متحدان اروپايي آن مدعياند كه ايران تحت پوشش برنامه هستهاي صلحآميز خود در تلاش براي دستيابي به تسليحات هستهاي است و در همين راستا تاكنون سه قطعنامه تحريم را عليه ايران اعمال كردهاند تا تهران را متقاعد به تعليق فعاليتهاي هستهاياش كنند.
اين درحالي است كه ايران بارها تاكيد كرده است برنامه هستهاياش كاملا صلح آميز و با هدف توليد برق است. آژانس بينالمللي انرژي اتمي نيز تاكنون هيچ گونه نشاني از تحريف فعاليتهاي هستهاي ايران مشاهده نكرده است.
افزايش10 برابري صادرات آمريكا به ايران
دولت بوش در حالي بر طبل تحريمها عليه ايران ميكوبد كه صادرات محصولات آمريكايي به ايران در دوران بوش، 10 برابر شده است و تنها صادرات سيگار اين كشور، به ايران 158ميليون دلار افزايش داشته است.
به گزارش روزنامه واشنگتن تايمز، كالاهاي ديگري كه در دوران حكمراني بوش به ايران صادر شده است، شامل لباسهاي زير، نطفههاي حيواني گاوي، وسايل آرايشي، مجسمههاي معماري، عطر، تجهيزات موسيقي و حتي اسلحه است كه از ايالتهاي كاليفرنيا، فلوريدا، جورجيا، لويزيانا، ميشيگان، ميسيسيپي، نيوجرسي، كاروليناي شمالي، اوهايو و وسكانسين تدارك ديده شدهاند كه بنا بر آمار آسوشيتدپرس از هفت سال آمار دولتي آمريكا به دست آمده است.هرچند تحريمهاي آمريكا عليه ايران از 30 سال پيش آغاز شده و تاكنون طول كشيده است، اما قوانيني هست كه اجازه داده تا تجهيزات كشاورزي و دارويي و چند دسته از مواد ديگر به ايران فرستاده شود. آدام سوزبين، مدير كنترل سرمايههاي خارجي وزارت خزانهداري آمريكا گفت: تحريمهاي ما عليه دولت ايران است، نه مردم آن، اما آمار ادارات آمريكايي، نشان ميدهد كه دستكم 148هزار دلار از اقلام نامشخص و تجهيزات ديگر نظامي از آمريكا به ايران در زمان دولت بوش ارسال شده است كه شامل 106هزار و 635 دلار بابت تفنگهاي شكاري و 8760 دلار قطعات اين تفنگهاي شكاري در سال 2004 به ايران فرستاده شده و همچنين مبلغ 13هزار دلار تجهيزات هواپيما و تجهيزات سوخترساني هواپيماها بوده است. آسوشيتدپرس كه زير نفوذ و سيطره صهيونيستها فعاليت ميكند، در سال گذشته هم اينچنين گزارشهايي از حراج تجهيزات هواپيماهاي اف ـ 14 و بالگرد شنوك و ارسال اين تجهيزات توسط واسطهها به ايران داشته كه بنا بر آن سبب شد كه دولت بوش لايحهاي تصويب كند تا از فروش اين تجهيزات در حراجيها جلوگيري شود.بنا بر اين آمار، از سال 2001 تا سال گذشته، آمريكا 5546ميليون دلار به ايران كالا فرستاده است؛ يعني تقريبا 146ميليون دلار در هر سال و اين رقم را ميتوان با سال 2001 مقايسه كرد كه 3/8ميليون دلار بوده است و حتي اگر با تورم هم در نظر گرفته شود، 10 برابر رشد كرده است.اين در حالي است كه صادرات سالانه آمريكا، برابر يك تريليون دلار بوده است و ميتوان گفت كه تنها صادرات اين كشور با شركاي تجاري خود در كانادا، هزار برابر بيشتر از صادرات به ايران بوده است.ميزان صادرات آمريكا به ايران در دوران بوش، شامل 68ميليون دلار ذرت، صنايع چوبي، شيميايي، سودا و سولفات 64ميليون دلار، دانه سويا 43ميليون دلار، تجهيزات پزشكي 27ميليون دلار، ويتامين 18ميليون دلار، نطفههاي گاوي 6/12ميليون دلار، دانههاي حبوبات، 12ميليون دلار و همچنين واكسن، سرم و فرآوردههاي خوني نيز 73ميليون دلار بوده است.همچنين در زمان حكمراني بوش 4523 مورد تقاضاي صدور كالا به مقصد ايران براي وزارت خزانهداري آمريكا فرستاده شده كه 2821 مورد آن پذيرفته و 213 مورد اصلاحيه خورده و 178 مورد هم نيز رد شده است.
چهارشنبه 19 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 107]