واضح آرشیو وب فارسی:موج: گزارشبا تدوين مدل نوين و بومي انجام مي شود؛اعطاي جايزه ملي كيفيت به سازمان هاي مشهور به كيفيت
خبرگزاري موج - گروه اقتصاد صنعت و بازرگاني مدل نوين جايزه ملي كيفيت كه با استفاده از دانش روز مديريت كيفيت جهان و از سوي متخصصان داخلي تدوين شده است در فرآيند پنجمين دوره اين جايزه به كار گرفته مي شود.
به گزارش خبرنگار موج، زهره سوفالي دبير جايزه ملي كيفيت، با بيان اين مطلب، با اشاره به نحوه شكل گيري و علل تغيير مدل جايزه ملي كيفيت، افزود: طي سال 1380 موسسه استاندارد پيشنهاد جمعي از كارشناسان مديريت كيفيت كشور مبني بر شكل دهي جايزه ملي كيفيت به مركزيت موسسه استاندارد را پذيرفت.
وي ادامه داد: برهمين اساس كميته اي كه در آن نمايندگاني از ارگان هاي عضو شوراي عالي استاندارد و كارشناسان برجسته علوم استاندارد و كيفيت حضور داشتند مامور تدوين نظام نامه و انتخاب الگوي اين جايزه شد.
مهندس سوفالي تصريح كرد: اين كميته پس از جلسات متعدد، نظام نامه جايزه را تدوين و مدل اروپايي ارزيابي تعالي سازماني (EFQM) را به عنوان مدل جايزه ملي كيفيت برگزيد و پس از آن موضوع براي كسب وجاهت قانوني به شوراي عالي استاندارد ارجاع شد و اين شورا در يكصدو دومين جلسه خود طرح ايجاد جايزه ملي كيفيت را به مرجعيت موسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران تصويب كرد.
مديركل نظارت بر اجراي سيستم هاي كيفيت موسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران، اضافه كرد: با رسميت يافتن جايزه ملي كيفيت روز 18 آبان به عنوان روز ملي كيفيت انتخاب و طرح آن نيز به شوراي فرهنگ عمومي ارجاع شد و در تقويم رسمي كشورمان ثبت شد.
دبير جايزه ملي كيفيت ادامه داد: اولين دوره جايزه ملي كيفيت بر اساس مدل اروپايي آن در روز 18 آبان سال 1382 برگزار شد و پس از آن سه دوره ديگر نيز تا 18 آبان سال 1385 با همان مدل برگزار گرديد.
علل تغيير مدل جايزه ملي كيفيت
سوفالي متذكر شد: پس از برگزاري دوره چهارم جايزه ملي كيفيت، شوراي سياست گذاري اين جايزه به دلايل متعددي تغيير مدل جايزه ملي كيفيت را در دستور قرار داد.
وي به تشريح اين دلايل پرداخت و افزود: مدل اروپايي ارزيابي تعالي سازماني، وضع سازمان ها را در 9 معيار مختلف مورد ازريابي قرار مي دهد كه بخش كمي به موضوع كيفيت محصول و رضايت مشتري اختصاص داشت، در حالي كه براي كشورهاي در حال توسعه موضوع كيفيت از اهميت مقدماتي، پايه و بيشتري برخوردار است.
به گفته دبير جايزه كيفيت؛ از طرفي با توجه به اينكه موسسه استاندارد متولي اين جايزه بوده و نام آن نيز جايزه ملي كيفيت است، جامعه انتظار داشت اين جايزه به سازمان هايي اعطا شود كه در مديريت كيفيت محصول مشهور و خوشنام اند، در صورتي كه مدل قبلي بيشتر به مسايل سازماني و سيستمي و حتي مسايل كمي نظير سوددهي توجه داشت.
سوفالي ادامه داد: همچنين با بررسي نتايج به دست آمده از چهار دوره قبلي مشخص شد كه با توجه به مدل انتخاب شده براي جايزه، فقط تعداد محدودي از سازمان ها در دوره هاي مختلف جايزه حاضر مي شوند كه عمدتا سازمان هاي بزرگ هستند، چرا كه مدل EFQM چند سالي است كه وارد كشورمان شده و هنوز در سازمان هاي كوچك و متوسط جاري نشده است و اين مساله با ماموريت جايزه ملي كيفيت كه توسعه كيفيت در كشور بود منافات داشت.
وي افزود: از سوي ديگر همزمان با شكل گيري جايزه ملي كيفيت، جايزه ديگري نيز توسط موسسه مطالعات بهره وري و منابع انساني از موسسات وابسته به سازمان گسترش و نوسازي صنايع ايران با عنوان جايزه بهره وري و تعالي سازماني داير شده بود كه مدل ارزيابي آن جايزه نيز مدل EFQM بود و همين مساله يك نوع موازي كاري را ميان دو موسسه كه هر دو نيز هم خانواده اند، ايجاد كرد و چون رويكرد آن جايزه تعالي سازماني بود منطق حكم مي كرد كه مدل ارزيابي تعالي سازماني براي آن جايزه باقي مانده و مدل جايزه ملي كيفيت با رويكرد كيفيت و رضايت مشتري، تغيير كند.
مدير كل نظارت بر سيستم هاي موسسه استاندارد ادامه داد: به همين دلايل در انتهاي سال 1385 روساي وقت موسسه استاندارد و سازمان گسترش تفاهم نامه اي را به امضاء رساندند كه بر اساس آن مقرر شد مدل جايزه ملي كيفيت با رويكرد كيفيت محصول تغيير كند و در پي آن شوراي سياست گذاري جايزه موضوع تدوين مدل نوين و بومي را منطبق با نيازهاي كشور تصويب كرد و سپس در قالب قراردادي، مجري جايزه يعني انجمن مديريت كيفيت ايران موظف شد كه بر اساس پيشنهادهاي ارسالي از سوي برخي اعضاي كميته فني طرح اوليه مدل نوين جايزه ملي كيفيت را تهيه و براي بررسي در كميته فني و تصويب در شوراي سياست گذاري ارايه كند.
سوفالي بيان كرد: سپس كار گروهي با نظارت رياست انجمن مديريت كيفيت كه خود از كارشناسان جهاني مسايل مديريت كيفيت است تشكيل و طرح اوليه جايزه ملي كيفيت را تهيه و براي بررسي به كميته فني ارجاع داد و كميته فني جايزه ملي كيفيت كه متشكل از كارشناسان برجسته علوم كيفيت، مديريت و استانداردسازي است، طي جلسات متعددي اين طرح را بند به بند بررسي و با ويرايش جديدي براي تصويب به شوراي سياست گذاري ارجاع داد و اين شورا مدل نوين جايزه را تصويب كرد.
ويژگي ها و امتيازات مدل نوين جايزه ملي كيفيت ايران
دبير جايزه ملي كيفيت در ادامه به ويژگي ها و امتيازات مدل بومي و ملي جايزه كيفيت ايران نسبت به مدل هاي اروپايي و آمريكاي آن پرداخت و گفت: مدل نوين جايزه ملي كيفيت كه با استفاده از منابع و مراجع معتبري نظير استانداردهاي مديريتي سازمان جهاني استاندارد، مدل بنياد كيفيت اروپا، مدل طرح ريزي جامع كيفيت محصول APQP مدل جايزه كيفيت ژاپن(دمينگ)، كتاب مرجع بنياد كيفيت جوران و تجربيات چهار دوره قبلي و نظرات مديران، مسئولان، اساتيد، كارشناسان و متخصصان كيفيت در تدوين آن استفاده شده از امتيارات منحصر به فردي نسبت به مدل مشابه خارجي برخوردار است.
وي افزود: دامنه مدل هاي اروپايي و آمريكايي تعالي سازماني است در حاليكه در مدل نوين ايران دامنه مدل مناسبت براي مصرف محصولات، مديريت كيفيت و در جهت موفقيت پايدار سازماني است.
سوفالي اذعان كرد: مزيت ديگر مدل ايراني، ديناميك بودن آن است به گونه اي در مدل ايراني بر اساس منطق RADAR مديريت ارشد سازمان در مركز مدل قرار داشته و شكل كلي مدل شبيه چرخ بوده كه از دو عامل محركه يادگيري سازماني، خلاقيت و نوآوري تشكيل شده است.
به گفته وي؛ محور اصلي مدل جديد كيفيت محصول و رضايت مشتري است و جايزه بر اساس اين مدل به يك محصول و يا گروهي از محصولات اعطا خواهد شد در صورتي كه در مدل قبلي، جايزه به كل سازمان داده مي شد و همين مسئله نه تنها موجب ايجاد اطمينان در مصرف كنندگان و افزايش كيفيت محصولات ساخت داخل مي شود، بلكه زمينه حضور شركت هاي كوچك و متوسط در فرآيند جايزه را بيشتر ايجاد مي كند.
معرفي مدل نوين جايزه ملي كيفيت به بنگاه هاي اقتصادي
در ادامه اين نشست خبري، فرزين انتصاريان رئيس انجمن مديريت كيفيت ايران و مجري جايزه ملي كيفيت ايران، گفت: پس از طراحي مدل جايزه ملي كيفيت ايران از سوي يك گروه طراح در انجمن مديريت كيفيت ايران و با تصويب مدل نوين جايزه ملي كيفيت، انجمن به عنوان مجري پنجمين دوره آن اقدامات فراواني را آغاز كرد كه مهمترين آنها معرفي اين مدل به بنگاههاي اقتصادي كشور بوده است.
وي با اشاره به استقبال شركت هاي معتبر توليد كننده كالا و خدمات با كيفيت از مدل نوين جايزه ملي كيفيت، افزود: هم اينك حدود 60 شركت متقاضي حضور در فرآيند پنجمين دوره جايزه ملي كيفيت شده اند كه حدود 70 درصد آنها شركت هاي جديد هستند و بيشتر آنها در جامعه به كيفيت محصول مشهور مي باشند.
انتصاريان ادامه داد: ثبت نام متقاضيان تا پايان تيرماه ادامه خواهد داشت و علاقمندان براي مشاركت دادن محصولات يا گروه هاي محصولي خود در اين جايزه براي سطوح اشتهار به كيفيت و تنديس فرصت دارند تا اين زمان ثبت نام خود را تكميل كنند.
نهضت كيفيت راهي براي توسعه اقتصادي
رئيس انجمن مديريت كيفيت ايران در ادامه به لزوم تسري نهضت كيفيت در كشور اشاره كرد و گفت: تجربه كشورهايي نظير ژاپن و كشورهاي صنعتي اروپا نشان مي دهد كه اين كشورها با انجام يك نهضت كيفيت فراگير در ميان بنگاه هاي اقتصادي خود توانستند به كشورهاي صنعتي تبديل شوند.
وي متذكر شد: طي يك دهه اخير موضوع كيفيت در كشور ما مورد استقبال واحدهاي اقتصادي قرار گرفته و هم اينك فرصت مناسبي است كه اين نهضت به صورت فراگير نيز در كشور و در ميان تمامي واحدهاي صنعتي و خدماتي آن جريان يابد.
انتصاريان ادامه داد: مدل نوين جايزه ملي كيفيت نيز با ويژگي هايي كه دارد مي تواند به عنوان يك ابزار براي تقويت اين نهضت ثمر بخش در كشور به كار گرفته شود.
تدوين طرح جامع نهضت فراگير كيفيت
مجري جايزه ملي كيفيت ايران متذكر شد: خوشبختانه در سال نوآوري و شكوفايي انجمن ها و تشكل هاي اقتصادي كشور با تجربه و اطلاعي كه از اهميت شكل گيري نهضت كيفيت در كشور دارند، موضوع تدوين طرح جامع نهضت فراگير كيفيت را با جديت در دستور كار خود قرار داده اند كه اين طرح هم اينك با استفاده از نظرات كارشناسي و بر اساس نتايج حاصله از برپايي جايزه ملي كيفيت با مدل جديد، در حال تدوين است.
جوايز معتبر كشور را بايد ترويج داد
مهندس انتصاريان در پاسخ سئوالي مبني بر وجاهت قانوني جوايزي نظير جشنواره قهرمانان صنعت و ... ، گفت: در برخورد با اينگونه جوايز دو نوع برخورد مي توان داشت، حذفي يا ايجابي.
وي ادامه داد: چنانچه اين جوايز براساس مدل هاي مناسب و بصورت علمي انجام شود شرايط مطلوبي را در پي خواهد داشت، اما جوايزي كه فقط جنبه تبليغاتي داشته باشد قادر به رشد نخواهد بود.
رئيس انجمن مديريت كيفيت ايران در پايان خاطرنشان كرد: بهترين راه در برخورد با هر جايزه داخلي يا خارجي فاقد اعتبار، ترويج جوايز معتبر است.
دوشنبه 17 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 200]