واضح آرشیو وب فارسی:ایسکانیوز: نرخ رشد جمعيت نيازمند مديريت؛ رشد بي رويه جمعيت عامل تشديدكننده كمبود آب
تهران- خبرگزاري ايسكانيوز: يكي از عوامل تشديدكننده كمبود آب در بسياري از مناطق، افزايش جمعيت شناخته شده است كه در همين راستا از تمامي دولت ها خواسته شده تا راه حلي اساسي براي اين معضل بينديشند.
بانك جهاني هشدار داده است كه چنانچه كشورهاي خاورميانه و شمال آفريقا بخواهند كه در آينده اي نزديك با مشكل جدي كمبود آب رو به رو نشوند بايد از هم اكنون درصدد چاره جويي و سرمايه گذاري باشند.
بر اساس تخمين اين بانك تا سال 2050 ميلادي مقدار آبي كه در مناطق باير در اختيار هر نفر قرار خواهد داشت به نصف مقدار كنوني كاهش مي يابد.
تغييرات جدي و رشد جمعيت از عوامل تشديدكننده كمبود آب شناخته شده و از دولت درخواست شده است كه با مشكل هدر رفتن آب مبارزه كرده و شبكه هاي كارآمدتري را احداث كنند.
كاهش مصرف آب نياز به فرهنگ سازي داشته و دولت ها بايد در آموزش عمومي افراد براي استفاده بهينه از آب برنامه هاي منظمي را تدوين كنند، از طرفي براي افزايش كيفيت آب نيز اجراي پروژه هاي زيربنايي از جمله كارخانه هاي نمك زدايي آب بايد بيشتر مدنظر قرار گيرد.
كاهش كيفيت آب سبب شده است كه هم اكنون توليد ناخالص داخلي در ايران حدود سه درصد باشد، در حالي كه در مراكش، الجزاير و مصر اين رقم نزديك به يك درصد است.
درست است كه هم زمان با كمبود بارندگي، شرايط اقليمي و آب و هوايي كشور نيز دچار تغيير شده و مشكلاتي را به همراه داشت، اما اين امر دليل بر آن نمي شود كه هيچ برنامه اي به خصوص در زمينه كشت نداشته باشد و با تعيين اولويت هاي مصرف آب (شرب شهري، صنعتي، كشاورزي) از حذف كشت غلات و حبوبات در سال جاري جلوگيري كند.
نگرش مديريت جامع به آب، توجه به عرضه و تقاضا در كل چرخه آب از جمله نكات مهمي است كه بايد مدنظر مسوولان بوده و در اولويت امور قرار گيرد.
البته نبايد آگاه سازي عمومي و مشاركت مردم را دور از نظر داشت بلكه لحاظ كردن فرهنگ سازي در برنامه ريزي و مديريت آب نيز از اهميت ويژه اي برخوردار است، چرا كه جا افتادن فرهنگ مصرف بهينه آب باعث صرفه جويي هاي مفيد در مصارف آبي خواهد شد.
برآورد ارزش اقتصادي آب در هر يك از حوزه هاي آبريز، حفاظت و بازيافت در برنامه هاي بخش هاي مصرف، تدوين آيين نامه اجرايي چگونگي مصرف آب، تهيه و تدوين برنامه هاي اجرايي مديريت خشكسالي، توسعه و استقرار نظام بهره برداري مناسب با استفاده از روش هاي نوين نيز از جمله مواردي است كه بايد مدنظر قرار گيرد.
البته وزارت نيرو بايد ساخت سدهاي جديد و اصلاح شبكه و احداث شبكه، احداث خطوط انتقال، حفر چاه هاي جديد، بررسي شكستگي هاي شبكه ها و جلوگيري از اتلاف آب و كنترل ذخيره پشت سدها را مدنظر قرار دهد.
البته نقش ديگر ارگان ها در صرفه جويي را نبايد بي تاثير دانست و آلوده نكردن آب از طرف تمامي دستگاه ها، كارخانه ها و شركت ها، تغيير الگوي كشت توسط كشاورزان، كشت بهاره بر اساس ميزان آب موجود، شخم سطحي و ايزوله كردن جوب ها و ... از جمله راه كارهايي محسوب مي شوند كه انجام آنها كمكي به وزارت نيرو در راستاي تحقق اهداف و رفع كمبودهاي موجود خواهد بود./01 /144/125
يکشنبه 16 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسکانیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 63]