واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: رئيس مركز كنترل ترافيك پليس راه كشور پليس و وزارت راه به تنهايي نميتوانند حوادث جادهاي را كاهش دهند
سرهنگ حسين علي شاهي، معتقد است كه براي كاهش تصادفات و تلفات جاده اي، بايستي از ابزارهاي بازدارنده قوي مادي مانند جريمهها و انجام كارهاي فرهنگي استفاده شود.
ايران يكي از كشورهايي است كه بالاترين رقم تصادفات جادهاي را به خود اختصاص داده است و هر ساله هزاران نفر جان خود را به خاطر اين تصادفات از دست ميدهند.
بر اساس آمارهاي ارائه شده، هر ساله ۲۰تا ۳۰هزار نفر در تصادفات جاده اي جان ميبازند.
رئيس مركز كنترل ترافيك پليس راه كشور، در مورد راهكارهاي پيشگيري از تصادفات خاطرنشان كرد: اين راهكارها دو منظوره است و پليس و وزارت راه و ترابري تا حدي ميتوانند اثر گذار باشند.
وي تاكيد كرد: به نظر من، بايستي در اين زمينه آموزش و فرهنگسازي صورت بگيرد و نگاه دولت در اين مورد جدي تر شود.
سرهنگ حسين علي شاهي با اشاره به اينكه دومين عامل مرگ و مير در كشور ما ، تلفات ناشي از حوادث رانندگي و تصادفات است، گفت كه با اتخاذ تدابيري مي توان اين مشكل را كاهش داد.
وي در اين زمينه توضيح داد: به طور مثال، كشور آلمان نيز تا ۸سال پيش مشكلي مشابه ايران در زمينه تصادفات داشت و ساليانه حدود ۲۶هزار نفر بر اثر تصادفات جان خود را از دست ميدادند. اما با اجراي ابزار بازدارنده قانوني شديد و بكارگيري سيستمهاي الكترونيكي گسترده، در مدت زماني نزديك به ۵سال، اين آمار به ۳هزار كشته در سال رسيد، كه بسيار عالي است پليس آلمان، تمامي جادهها را كنترل سيستمي كرد. ديگر در جادهها حضور نداشت، بلكه در آشيانه به كنترل بزرگراهها و جادههاي اصلي ميپرداخت.
دوربينها فعال بوده و هركس خطايي مرتكب ميشد، پليس در اولين پاسگاه وي را متوقف ميكرد.
رئيس مركز كنترل ترافيك پليس راه كشور، افزود: دومين ابزار بازدارنده بسيار قوي كه در آلمان بكار گرفته شد، جريمههاي سنگين بالاتر و حتي چند برابر سطح درآمد متخلف بود. اين ابزارهاي بازدارنده قوي، باعث شد كه مردم ظرف ۵سال با رعايت كردن قوانين راهنمايي و رانندگي، آمار حوادث جاده اي را كاهش دهند.
وي بيان كرد: ابزار بازدارنده، تنها جريمه نيست، بلكه ضروري است كه قوانين محكم و بازدارندهاي تدوين و پياده شود.
سرهنگ حسين علي شاهي، در عين حال فرهنگسازي را به عنوان يك كار بلند مدت و موثر در زمينه پيشگيري از تصادفات و حوادث جادهاي ضروري برشمرد و از دولت خواست كه در اين زمينه با استفاده از تجربه كشورهاي موفق در اين زمينه و بهرهگيري از نظرات كارشناسان، برنامهاي را در اين زمينه تدوين و به مرحله اجرا درآورد.
وي خاطرنشان ساخت كه اجراي اين برنامه بايستي از مراحل كودكي و پيش دبستاني آغاز شود و به صورت مستمر ادامه يابد.
رئيس مركز كنترل ترافيك پليس راه كشور، در عين حال يادآور شد كه با اقدامات صورت گرفته، در سه سال اخير در ايران نزديك به ۸۰درصد رانندگان بهتر رانندگي ميكنند، اما بقيه افراد تهديدي براي ديگر رانندگان و مسافران هستند.
وي در اين مصاحبه، به بررسي علل وقوع يكي از آخرين موارد تصادفات جاده اي در كشور پرداخت كه صبح سه شنبه هفته گذشته روي داد و واژگوني يك دستگاه اتوبوس مسافربري در آزادراه قم- تهران، دهها كشته و مجروح برجاي گذاشت.
اين اتوبوس كه دوشنبه شب از يزد به مقصد تهران حركت كرده بود، در ساعت ۹ و ۳۶دقيقه صبح سه شنبه در ۵۵كيلومتري تهران بر اثر برخورد با گاردريل از روي پل حافظيه آزاد راه قم- تهران به پايين سقوط كرد. ۲۰نفر در دم جان باخته و ۵نفر ديگر به هنگام انتقال به بيمارستان جان خود را از دست دادند.
در بررسيهاي اوليه مشخص شد كه ناتواني راننده به خاطر خستگي و خواب آلودگي در كنترل وسيله نقليه، عامل اصلي اين تصادف بوده است.
رئيس مركز كنترل ترافيك پليس راه كشور در مورد اين حادثه به گروه گزارش ايرنا گفت: اين اتوبوس ولوو مسافربري ساعت دو و ۳۰دقيقه بامداد از يزد به تهران ثبت حركت ميكند. مسافران اتوبوس به قصد زيارت، عازم سوريه بودند. ۴۰نفر مسافر، دو راننده و يك شاگرد، سرنشينان آن بودند.
در كارشناسيهاي اوليه مشخص شد كه علت وقوع تصادف، نبود توجه راننده به جلو، به خاطر خستگي و خواب آلودگي بوده است.
وي يادآور شد كه طبق قانون هر راننده مجاز به ۸ساعت رانندگي و ۱۶ساعت استراحت ميباشد و پاسگاههاي پليس بين راهي بر اساس دستگاه GPSو دفترچه كار راننده ها، ساعت كار آنها را بررسي ميكنند.
سرهنگ حسين علي شاهي، در مورد اينكه چرا علت واژگوني اين اتوبوس، خواب آلودگي و كاهش توجه به جلوي راننده اعلام شد، اظهارداشت: ساعت كار اين راننده در پاسگاه يزد بررسي شده و وي از لحظه حركت مجاز به ۸ساعت رانندگي بود. اين قوانين توسط راننده اتوبوس رعايت شده بود. در مكاني كه تصادف در آن روي داد، قسمت پرحادثه جاده نبود، همچنين جاده صاف و تمام صورت وضعيت راننده درست بود. پس كارشناسان نتيجه اعلام شده را كاهش توجه به جلو دانستند.
رئيس مركز كنترل ترافيك پليس راه كشور، افزود: در مورد كاهش توجه راننده به جلو، دو مقوله بايد در نظر گرفته شود، كه يكي خستگي و ديگري خواب آلودگي است.
وي توضيح داد: در مقوله خستگي، يعني روح و جسم راننده خسته است. هرچند چشمش باز است و اگر صدايش كنيد، پاسخ ميدهد، اما به هنگام وقوع رويدادي، از انجام دادن واكنش بموقع و صحيح ناتوان است.
در مقوله خواب آلودگي، مغز قدرت واكنش بموقع را ندارد و راننده در پشت فرمان به خواب ميرود.
سرهنگ حسين علي شاهي، تاكيد كرد كه هر دو مقوله خستگي و خواب آلودگي، به كم توجهي راننده به جاده و همچنين به خودروهاي عبوري هم مسير و مقابل منجر ميشود.
وي افزود: در نقطه به نقطه جاده، شيبهاي عرضي و طولي با يكديگر متفاوت است و اگر راننده كم توجهي كند، ممكن است خودرو به سمت چپ يا راست جاده منحرف و باعث برخورد و واژگوني شود.
رئيس مركز كنترل ترافيك پليس راه كشور، با اشاره به اينكه دو نوع عامل واژگوني خودرو در جادههاي كشور وجود دارد، گفت: يكي، بيتوجهي راننده به جلو است كه از خستگي و خواب آلودگي و صحبت با تلفن همراه يا سرنشين ناشي ميشود.
وي، نبود توانايي كنترل بموقع وسيله نقليه توسط راننده را عامل ديگر برشمرد و افزود: سرعت غير مجاز و يا سرعت غير مطمئنه - حالتي است كه راننده در سرعت زير مجاز حركت ميكند، اما توانايي كنترل ماشين در پيچ ها را ندارد - از دلايل حادث شدن اين عامل است.
طبق آمار موجود، روزانه به طور ميانگين در حدود ۵۰درصد از كل تصادفات كشور، ناشي از واژگوني وسايل نقليه است.
رئيس كننترل ترافيك پليس راه كشور خاطرنشان كرد: تمامي كارشناسان راه و پليس بر اين باورند كه ۷۰تا ۷۵درصد عامل تصادفات جاده اي، خطاهاي انساني خود كاربر (راننده) و عامل ۲۵تا ۳۰درصد ديگر تصادفات، عاملهاي ديگر چون راه و وسيله نقليه است.
سرهنگ حسين علي شاهي در مورد نقاط حادثه خيز جادهها گفت: به اعتقاد من، اين نقاط وجود دارد، اما اگر اين نقاط در جادههاي كشور، واقعا حادثه خيز باشد، به طور مثال، در محور تهران- مشهد كه در شرايط عادي روزانه ۳۰تا ۳۵هزار وسيله نقليه در آن در رفت و آمد است، بايستي ۷۰درصد اين وسايل دچار حادثه شوند، كه اين گونه نيست. اما اگر راننده به شرايط و عوامل حمل و نقل توجه كند، حادثه به وجود نميآيد.
وي در عين اينكه وجود اين نقاط را در تصادفات جادهاي بيتاثير ندانست، اما عامل خطاي انساني بيشتر از آن دانست.
وي در مورد ظرفيتهاي جادهاي كشور،با تاكيد بر اينكه بيشتر جادههاي كشور و بزرگراهها از لحاظ ظرفيت استاندارد هستند. محورهاي شمالي كشور را متناسب با اين حجم وسايل نقليه ندانست و گفت: محور چالوس بيش از هفت دهه و محور هراز پنج دهه قبل تاسيس شدند. در آن زمان، اين تعداد وسيله نقليه وجود نداشت و براي اين حجم وسيله نقليه نيز ساخته نشده بود. در حال حاضر اين محورهها و بويژه در روزهاي تعطيل، كشش اين همه وسيله نقليه را ندارد. براي همين پليس براي جلوگيري از بوجود آمدن هر گونه حوادث و تامين ايمني راه و تسهيل در آمد و شد، در شرايط خاص، و به خاطر حجم بالاي سفر، مجبور است كه محور را يكطرفه اعلام كند.
سرهنگ علي شاهي در مورد بار حقوقي تصادفات جاده كه براي وسايل نقليه مسافربري پيش ميآيد، اظهار داشت: مسئوليت حادثهاي كه براي هر سرنشيني به وقوع ميپيوندد، بر دوش راننده است. اما چون ماشين و مسافر بيمه مي باشند، تمام خسارات و ديه را بيمه پرداخت ميكند.
وي افزود: در همين حادثه اسفناكي كه در محور قم - تهران روي داد، راننده بايستي نزديك به يك سال كارهاي قانوني و قضايي را انجام دهد، ديهها داده ميشود و راننده بر اساس قوانين موجود، پس از سير تشريفات قانوني، دوباره ميتواند به جاده باز گردد.
رئيس مركز كنترل ترافيك پليس راه كشور، با اشاره به اينكه در اين زمينه هيچ منع قانوني براي اين راننده وجود ندارد و صلاحيت آن توسط قانون براي رانندگي گرفته نميشود، خواستار آن شد كه قانون به اين مسئله توجه بيشتري كند.
شنبه 15 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 177]