واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: واكنش بازار سهام به خروج سيمان از سبد حمايتي
خروج سيمان از سبد حمايتي دولت از موضوعاتي است كه همواره ذهن مسئولان، توليد كنندگان و مصرفكنندگان را به خود مشغول كرده و بعد از قرار گرفتن سيمان در سبد حمايتي دولت در سال 84 هر از چندگاهي خبر خروج سيمان از سبد حمايتي دولتي مطرح ميشود.
اين بار نيز مرحله اول خروج سيمان از سبد حمايت دولت به صورت حذف توزيع دولتي سيمان مطرح شده است تا در گامهاي بعدي سيمان به صورت كامل از سبد خارج شود كه بدليل حساس بودن بازار سرمايه كشور به عوامل اقتصادي و سياسي تاثير اين اقدام با تشكيل صفهاي خريد طولاني براي خريد سهام شركتهاي سيماني قابل مشاهده است.
نصرالله برزني - نايب رييس شركت بورس - در گفتگو با ايسنا، خروج سيمان از سبدحمايتي دولت را تفسير اشتباه بازار دانست و با اشاره به اينكه آزاد سازي به معناي تعيين قيمت توسط مكانيزم بازار است اظهار كرد: اينكه سيمان توسط دولت يا انجمن توليد كنندگان سيمان توزيع شود تاثير بر سود و درآمد شركتها بر جاي نميگذارد زيرا توليدات كارخانجات به صورت كامل به فروش ميرسند به همين دليل تا زمانيكه نرخ اين محصول آزاد نشود هيچ اتفاقي رخ نميدهد.
ايجاد صف، طبيعت بازار است
وي با اشاره به تشكيل صفهاي طولاني براي خريد سهام شركتهاي سيماني تصريح كرد: اصولا سرمايهگذار براساس انتظارات خوشبينانه آينده خود به خريداري سهام يك شركت اقدام ميكند زيرا تصميمات در بازار براساس انتظارات صورت ميگيرد و اين طبيعت بازار است.
وي تاكيد كرد: تغيير روش توزيع سيمان تاثيري در درآمد شركتها ندارد و تغيير روش توزيع زماني موثر است كه توليدكنندگان نتوانند با روش قبلي سيمان توليد شده را به فروش برسانند مگر اينكه به دنبال اين تصميم موضوع افزايش قيمت به تني 11 هزار تومان تصويب شده و يا اينكه سيمان در بورس كالا به قيمت روز معامله شود كه در آن زمان تحول عظيمي براي صنعت سيمان كشور رخ خواهد داد.
مديرعامل كارگزاري بانك اقتصاد نوين دو عامل موثر بر درآمد و سودآوري شركتهاي سيماني را مورد توجه قرار داد و خاطرنشان كرد: افزايش قيمت و آزاد سازي كامل سيمان در درآمد و سود آوري شركتها موثر بوده و آزادسازي كامل قيمت سيمان را متحول و سود آنها را افزايش ميدهد.
برزني عنوان كرد: حذف توزيع دولتي سيمان ميتواند به عنوان اولين گام خروج سيمان از سبد حمايتي دولت مطرح شود ولي در اين مرحله تاثيري بردرآمد شركتهاي سيماني بر جاي نخواهد گذاشت.
منتظر تصميم بعدي در مورد سيمان
وي ابراز كرد: در حال حاضر بازار منتظر تصميم بعدي در مورد سيمان بوده و بدليل انتظار موجود جو رواني ايجاد و سرمايهگذاران به خريد سهام شركتهاي سيماني روي آوردهاند.
از سوي ديگر شاهين شايان آراني خروج دولت از هر فعاليت سيماني را مثبت ارزيابي و اظهار كرد: خروج سيمان از سبد دولتي از لحاظ هزينهها ميتواند آثار مثبت و منفي را به همراه داشته باشد، مثبت از اين جهت كه اگر راهكار رقابت بر نحوه توزيع حاكم باشد كاهش هزينه رخ ميدهد ولي ممكن است در كوتاه مدت اين پديده مشاهده شود و اگر رقابت هم حاكم نباشد و انحصار ايجاد شود آثار نامطلوبي را به همراه دارد.
اين كارشناس بازار سرمايه درادامه گفت: زماني كه انحصار ايجاد شود كسي كه انحصار را ايجاد كرده است ميتواند قيمت و هزينه توزيع را به صورت كاذب افزايش دهد و اين به نفع بازار نيست.
وي اضافه كرد: براي كاهش انحصار بخش دولتي بايد دقت شود كه انحصار بخش خصوصي جايگزين انحصار دولتي نشود بنابراين اثرات اين حركت زماني در بازار موثر است كه انحصار بخش خصوصي ايجاد نشود.
وي انحصار بخش دولتي را در مقايسه با انحصار بخش خصوصي مثبت دانست و اظهار كرد: در انحصار بخش دولتي كنترل و نظارت وجود دارد و دولت در مقابل مردم پاسخگو است ولي بعد از ايجاد انحصار بخش خصوصي اين روند ايجاد نميشود.
شايان آراني حذف توزيع دولتي سيمان را دليلي بر خروج سيمان از سبد حمايتي ندانست و گفت: اين امر ميتواند به عنوان يك سيگنال و علامت مطرح شود ولي اين علامت دليل بر اين نيست كه اين اتفاق حتما رخ دهد.
اثر مثبت خروج سيمان در بازار سهام
وي خاطرنشان كرد: حذف توزيع دولتي سيمان اثر مثبت در بازار دارد ولي بايد منتظر بود تا تاثيرات آن از طريق نحوه پيادهسازي به چه نحوي است زيرا اگر بعد از شش ماه مشاهده ميشود كه انحصار توسط نهادهاي شبه دولتي و خصوصي ايجاد شود اثرات نامطلوبي را به همراه دارد.
شايان افزود: دولت اگر قصد دارد در راستاي واگذاريها حركت كند در كنار آن بايد نظارتهاي كاملي صورت گيرد تا اين وگذاريها به نحو صحيحي انجام شود و از ايجاد انحصار جلوگيري شود.
به اعتقاد وي بايد قانون ضد انحصار فعال شده و برنحوه فعاليتها حاكم شود.
اين بار نيز همچون تحولات اقتصادي و سياسي كه سريعا دماسنج بورس را تحت تاثير قرار ميدهد، پس از اعلام خروج مشروط سيمان از سبد حمايتي در روز گذشته صفهاي خريد براي اين شركتها ايجاد شده و خريداران يكي پس از ديگري تقاضاي خريد ميدهند، اما با اين حال بايد منتظر خروج كامل سيمان از سبد حمايتي باشيم كه اين بار تاثيرگذاري بازار به طور قطع دو چندان خواهد بود.
نماد معاملاتي شركتهاي سيماني
مدير بازار شركت بورس اوراق بهادار تهران گفت: با خروج سه مرحله اي سيمان از سبد حمايتي دولت، نماد معاملاتي 28 شركت سيماني در بورس تا دريافت اطلاعات جديد متوقف شد.
علي صحرايي در مصاحبه با واحد مركزي خبر افزود: شركت بورس با خروج سيمان از سبد حمايتي و تأثير اين تصميم بر سودآوري شركتهاي سيماني، نماد اين شركتها را تا دريافت اطلاعات جديد بعد از معاملات بازار سهام ، متوقف خواهد كرد.
وي اضافه كرد: انجمن صنفي كارفرمايان صنعت سيمان در اطلاعيه اي به شركتهاي سيماني اعلام كرده است كه مطابق بند يك صورتجلسه 25 فروردين امسال كميته ماده يك، طرح جامع سيمان و با هماهنگي كامل معاونت بازرگاني داخلي وزارت بازرگاني، قيمت جديد سيمان تيپ يك فله تحويل در كارخانه 48 هزار و 500 تومان بر تن تعيين و ابلاغ ميشود و قيمت جديد نيز قابل اجرا خواهد بود.
صحرايي با اشاره به اين اطلاعيه گفت: آزادسازي نرخ سيمان طبيعي است كه بر سودآوري اين شركتها تاثير دارد، از اين رو خواسته ايم كه اطلاعات جديد از برآورد قيمتها را به بورس اعلام كنند.
وي افزود: از شركتهاي سرمايهگذاري كه احتمال ميدهند اين تصميم بر سود آنها تأثير داشته باشد، تقاضا ميشود مراتب را به بورس اعلام تا نماد آنها متوقف شود.
صحرايي درباره تاثير آزادسازي نرخ سيمان بر بازار سرمايه نيز گفت : اين اقدام دولت ميتواند مقدمهاي باشد براي افزايش ارزش سهام شركتهاي سيماني در بورس.
مدير بازار شركت بورس اوراق بهادار درباره امكان معامله سيمان در بورس كالا هم گفت: هم اكنون كه ميزان عرضه وتقاضا در بازار زياد است احتمال نميرود كه اين محصول در بورس كالا معامله شود.
وي ادامه داد: اما در فصل زمستان كه از ميزان تقاضا كاسته ميشود پيشبيني ميشود سيمان در بورس كالا معامله شود.
تشريح مزاياي واگذاري هلدينگي شركتها
واگذاري شركتها به صورت هلدينگ از سالهاي گذشته مطرح شد كه متاسفانه اجرايي نگرديد كه اين بحث امسال مورد توجه قرار گرفته و طبق آن قرار است شركتهاي مشمول واگذاري اصل 44 قانون اساسي به صورت هلدينگ واگذار شوند.
نصرالله برزني - نايب رييس شركت بورس - در گفتگو با ايسنا، واگذاريهاي هلدينگي شركتها را مد نظر قرار داد و با اشاره به اينكه واگذاري شركتها به صورت هلدينگ از سالهاي گذشته مطرح شده است گفت: واگذاري به صورت هلدينگ به دليل اندازه بزرگ شركتها مطلوب بوده و در اينصورت تنوع ريسك شركتها كاهش و سود مطمئني براي سرمايهگذاران ايجاد ميشود.
وي با اشاره به واگذاري هلدينگي در ساير كشورها از جمله عربستان نحوه قيمتگذاري اين نوع واگذاري را مورد توجه قرار داد و اظهار كرد: قيمتگذاري اين شركتها براساس حسابهاي تلفيقي شركت به راحتي قابل محاسبه بوده و مشكلي براي قيمتگذاري مجموعه شركتها ايجاد نميشود.
مديرعامل كارگزاري بانك اقتصاد نوين تصريح كرد: در صورت واگذاري شركتها به صورت هلدينگ، اندازه بازار بزرگتر شده و شركتهاي با اندازه بزرگ وارد بازار ميشوند همچنين تعداد سهامداران بازار از اين طريق افزايش مييابد بنابراين بهتر است شركتهايي كه مشمول واگذاري قرار ميگيرند به صورت هلدينگ وارد بازار سرمايه كشور شوند.
شنبه 15 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 227]