واضح آرشیو وب فارسی:حيات: جايگاه دفاع مقدس در ادبيات كودك و نوجوان (2)جعفر ابراهيمي (شاهد) در گفتگو با حيات: ادبيات دفاع مقدس مانند كوه استوار است
تهران-حيات
جعفرابراهيمي (شاهد) گفت :ممكن است كودكان آينده مفاهيمي چون دفاع مقدس را به راحتي نپذيرند اماادبيات دفاع مقدس مانند كوه است كه هرچه از آن دورتر مي شويم عظمت آن بيشتر نمايان مي شود.
جعفر ابراهيمي (شاهد) شاعر و نويسنده كودك و نوجوان در گفتگو با خبرنگار فرهنگي حيات گفت: پرداختن به موضوعاتي چون جنگ و دفاع مقدس در شعر كودك و نوجوان چندان مناسب نيست مگر اينكه ارزش ها و مسايلي مانند وطن پرستي، ميهن دوستي در شعر كودك و نوجوان آورده شود زيرا كودكان مانند ما نمي توانند فضاي آن زمان را درك كنند.
ابراهيمي با بيان اين مطلب كه شعر دست و پاي شاعر را مي بندد، افزود: كاربرد شعر محدود به زمان و فضايي است كه شعر در آن سروده مي شود و پرداختن به پاره اي از موضوعات و مسايل بعد از زمان وقوع آن حوادث، ديگر جذابيتي ندارد و آنچه سروده مي شود بيشتر به شعار شباهت دارد.
ابراهيمي در ادامه سخنان خود ميان شعر كودك و نوجوان تفاوت قايل شد و گفت: درمورد نوجوانان مي شود از زبان شعر و رمان و داستان استفاده كرد درحاليكه اين موضوع در ادبيات كودك و خردسال به دشواري اتفاق مي افتد و در يك مجموعه شعر كه براي گروه سني كودك و خردسال سروده مي شود، شايد بتوان يك يا دو شعر با موضوع جنگ آورد ولي بيشتر از آن مقدور نيست زيرا كه جذابيت آن مجموعه براي كودك از بين مي رود.
وي در ادامه گفته هاي خود با بيان اين موضوع كه مخاطبان و مسوولان هريك انتظارات جداگانه اي از شاعر و نويسنده دفاع مقدس دارند، گفت: نويسنده و شاعر ادبيات دفاع مقدس بايد از يكسو به نيازهاي روز مخاطب و جامعه پاسخ دهد و از سوي ديگر انتظارات غيركارشناسانه مسوولان را برآورده كند.
ابراهيمي (شاهد) همچنين در پاسخ به اين سوال كه چگونه مي شود در بيان مفاهيم و ارزش هايي چون دفاع مقدس در ادبيات كودك و نوجوان دست به خلاقيت و نوآوري زد، گفت: نوآوري بستگي به ذوق و سليقه نويسنده دارد، اينكه از چه قالبي (شعر يا رمان) استفاده كند، متاسفانه بسياري از نويسندگان ما به دليل مسايل معيشتي كارهاي سفارشي را مي پذيرند و آثاري را خلق مي كنند كه خودجوش نبوده و از كيفيت بالايي برخوردار نيستند.
وي ادامه داد: نويسنده براي نوشتن در اين حوزه بايد احساس نياز بكند، به گونه اي كه با نوشتن و قلم زدن درباره ارزش هايي چون ايثار و دفاع نياز روحي اش برطرف شود،
ابراهيمي اظهار داشت : هنوز زمان زيادي از جنگ نگذشته است و فرصت براي خلق آثار جاودانه و هنري در زمينه جنگ وجود دارد.
ابراهيمي همچنين در پاسخ به اين سوال كه فكر نمي كنيد با گذشت زمان انتقال اين ارزش ها به گروه سني كودك و نوجوان دشوارتر شود، گفت: جنگ ما با تمام جنگ هاي جهان متفاوت بود، همچنين برخورد مردم هم متفاوت بود، درهيچ جنگي بچه ها براي رفتن به جبهه و جنگيدن داوطلب نشده اند، در هيچ جايي بچه ها براي رفتن به روي مين داوطلب نشده اند و اگر نويسنده بخواهد اين واقعيات را به زبان قوي بيان كند به حسي قوي مانند واقعه عاشورا نياز دارد تا بتواند اين مسايل را باورپذير كند.
وي ادامه داد:اين مشكل كه كودك و نسل هاي آينده اين مسايل را به راحتي نپذيرند وجود دارد اما اگر دست نويسنده باز باشد مي تواند بين حوادث گذشته و آينده ارتباط برقرار كند، مثل كوه كه هرچه از آن دور مي شويم عظمت آن بيشتر نمايان مي شود، جنگ هم همين طور است.
ابراهيمي همچنين در پاسخ به اين سوال كه نگاه شما به اين مفاهيم از زمان جنگ تاكنون تا چه اندازه تغيير كرده است، گفت: در زمان جنگ مدت 6 ماه در جبهه بودم اما با اين مدت حضور فكر نمي كنم تاثير چنداني بر آثار من گذاشته باشد اما بيشتر آثار من در آن زمان از روي عشق و علاقه و به دور از احساسات خودم بود، من بيشتر سعي مي كردم به زبان كودكان و نوجوانان حرف بزنم، بعد از جنگ كه تصميم به جمع آوري آثارم گرفتم با وجود آنكه اشعاري كه در آن زمان سروده بودم نياز به اصلاح داشت ،ترجيح دادم آن ضعف ها باقي بماند زيرا فكر مي كردم اينگونه بيشتر به زبان كودك و نوجوان نزديك است و صميمي تر به نظر مي آيد.
وي ادامه داد: مشكل بسياري از نويسندگان ما در حوزه ادبيات كودك و نوجوان از اينجا ناشي مي شود كه مي خواهند مسايل پيچيده ادبي را در آثارشان لحاظ كنند، اما به اين طريق از ادبيات و شعر كودك و نوجوان دور مي افتند، نويسنده كودك و نوجوان بايد بسياري از احساسات خود را مثل بغض در گلوي خود نگه دارد تا بتواند به زبان كودكان حرف بزند.
ابراهيمي با بيان اين مطلب كه در شعرهاي آن زمان خشونت وجود داشت، گفت: بسياري از افراد بر شعرهايي كه در زمان جنگ سروده شده است خرده مي گيرند كه خشونت را ترويج مي كند، من به اين موضوع معتقد نيستم. به هرحال بيان شهيد شدن و تكه تكه شدن كودكان براساس بمباران بار خشونت دارد اما من معتقدم كه خشونت گاهي لازم است، همان طور كه در طبيعت هم خشونت وجود دارد.
وي در پايان گفت: در زمان حال ترجيح مي دهم اين مفاهيم را در قالب داستان به كودك و نوجوان ارايه دهم ،مثلا پرداختن به خانواده اي كه پدر آن جانباز يا شيميايي است و بيان عاطفي اين مسايل براي مخاطب خردسال و كودك بسيار موثر است گرچه نوشتن براي خردسالان نياز به تجربه و استعداد ذاتي دارد.
پايان پيام
شنبه 15 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 343]