واضح آرشیو وب فارسی:آفتاب: در اولين همايش اسلام و آسيبهاي اجتماعي مطرح شد: اعتياد به فنآوريهاي نوين در كمين جوانان ايراني
آفتاب- سرويس اجتماعي: آسيبهاي نوپديد موضوعي بود كه در يكي از كارگروهها در همايش اسلام و آسيب هاي اجتماعي مورد بررسي قرار گرفت و شركت كنندگان در آن به جنبههاي آسيبزا در زمينههاي اعتياد به فناوريهاي جديد، سوء استفاده از مباني ديني و علمي، قرائت وارونه ديني جوانان و هيجانهاي اجتماعي پرداختند.
اعتياد به فناوريهاي جديد مانند اينترنت، بازيهاي رايانهاي و تلفن همراه (پيامك) از موضوعات مورد بحث در اين زمينه بود. با توجه به نتايج مطالعات كه حاكي از آن است كه ايران از پركاربردترين استفادهكنندگان از اينترنت، بازيهاي كامپيوتري و پيامك در سطح آسيا ميباشد، ضرورت توجه به اين مسايل بيش از پيش ميگردد.
در بررسيهاي اين كارگروه به اين مطلب اشاره شد كه استفاده بيش از حد از اينترنت كه با متغيرهاي احساس تنهايي، احساس انزوا طلبي، اضطراب، تغيير خلق و رفتارهاي اجتماعي نامناسب همراه است، موجب اعتياد رفتاري ميشود و مواردي مانند موضوعات جنسي در اينترنت، اعتياد به روابط اينترنتي، اجبار شبكهاي، جمع آوري اطلاعات و اعتياد به رايانه از پيامدهاي اين گرايش محسوب ميشود.
در مورد استفاده از تلفن همراه كه در سالهاي اخير گسترش آن در كليه سطوح جنسي و سني، با آثار مثبت و منفي بسياري همراه بوده است؛ نتايج تحقيقات نشان ميدهد كه بسياري از معتادان به تلفن همراه افرادي با اعتماد به نفس پايين هستند و در روابط اجتماعي خود مشكل دارند؛ خاموش كردن تلفن براي آنها اضطراب، حساسيت، اختلال خواب و مشكلات گوارشي به همراه دارد.
استفاده از تلفنهاي همراه و مدت زماني كه از آن استفاده ميكنند در صورتي كه با علايمي مانند اشتغال خاطر و درگيري ذهني، استفاده از پيامك براي ايجاد رابطه اجتماعي، هيجانحويي،
” نتايج تحقيقات نشان ميدهد كه بسياري از معتادان به تلفن همراه افرادي با اعتماد به نفس پايين هستند و در روابط اجتماعي خود مشكل دارند؛... “
ترضيه خاطر رواني و .... همراه باشد، نشانه اين ميتواند باشد كه فرد دچار اشكال متفاوتي از اعتياد به تلفن همراه و پيامك شده است.
از ديگر آسيبها اعتياد به سايبرسكس يا ارتباط در فضاي مجازي و مكالمات جنسي Online است كه باعث تحريك فرد ميشود.
اينترنت چالش هاي اخلاقي و حقوقي بسيار جدي را براي خانوادهها و جوانان در ارتباط با محتواي برنامهها و سايتها ايجاد ميكند. ازعوامل گسترش اين آسيب ميتوان به اين موارد اشاره كرد:
• دسترسي آسان به ميليونها سايت به صورت شبانهروزي
• پايين بودن قيمتها ، سايبر سكس را به لذت جنسي رايگان تبديل كرده است.
• گمنامي كاربران كه سايرين آنها را بي نام و نشان مي بينند.
راهكارهاي مقابله با اين آسيب ها كه در اين كارگاه به آنها اشاره شد شامل به كارگيري از فيلترهاي مختلف، ايجاد نظام قانونمند اينترنتي در جامعه توسط دولت، كنترل سازماني، نظارت اجتماعي و غير رسمي و از همه مهم تر نظارت و كنترل فردي از طريق درونيسازي و با بهرهگيري از وجدان اخلاقي و تعهد ديني بود.
از ديگر موارد بررسي شده در اين كارگروه، سوء استفاده از مباني ديني بود؛ چرا كه فضاي مجازي
” از ديگر آسيبها اعتياد به سايبرسكس يا ارتباط در فضاي مجازي و مكالمات جنسي Online است كه باعث تحريك فرد ميشود.... “
امكان دسترسي به اخبار و سوء استفاده را فراهم ميسازد، گرايش افراد به لذتجويي، خودخواهي، مخالفت با هنجارها و روابط سوء حنسي، سست شدن پيوندهاي خانوادگي، بسته بودن مساجد در طول روز به منظور پاسخگويي به نياز هاي افراد، زمينه را براي بروز سوء استفاده از مباني ديني در فضاي مجازي فراهم مي آورد.
موضوع ديگر قرائت وارونه ديني جوانان ايراني در برخورد با قرائت بالنسبه سنتي مرسوم از اسلام است كه اين كارگروه عنوان «پروتستانيسم اسلامي» را براي آن برگزيدند .
مشكلات جهاني فراروي نوجوان و جوان انقلاي اسلامي، مشكلات جوانان در كشورهاي انقلابي و در گذر از سنت به مدرنيته، حركت پاندولي اخلاقيات در جوامع انقلابي، ضعف مفرط نظام الگودهي، جامعه پذيري و ضد جامعه پذيري، مشكلات خاص جوانان ايراني، شكاف بين نسلي و مسائلي از اين قبيل در پيدايش اين گرايشها اهميت فراواني دارد.
در پايان اين مباحث به افسردگي اجتماعي -كه متأثر از ابعاد محيطي است و در نتيجه برخورد جوان با مشكلات، تضادها ، تعارضها و بن بستهاي حل نشده فرهنگي- اجتماعي و سياسي- اقتصادي جامعه بر فرد عارض ميشود- اشاره و راهكار خروج از اين وضعيت ارايه برنامه بر پايههاي فطري جوانان دانسته شد.
جمعه 14 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 396]