واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: پاورقي پنجاه سال روابط ديپلماتيك ايران و تايلند
رباني نيز با اشاره به پيوندهاي قلبي خود با شيعيان، از اين پيوندها به عنوان شيرينترين خاطرات دوران ماموريت خود ياد ميكند.
«لحظههاي زيبا و به يادماندني از ماموريت من در تايلند به ويژه همنشيني با شيعيان خاطرات خوشي برايم به يادگار گذاشته است. هرگز احساس قرابت و الفتي كه در جمع مسلمانان تايلند و به ويژه شيعيان به من دست ميداد و يا احساس افتخاري كه به عنوان يك ايراني اهل شمال كشور (مازندراني يا استرآبادي) از نقش سازنده و خدمات ارزشمند همشهريهايم يعني شيخ احمد قمي، محمد استرآبادي و حاج سليم مازندراني در تايلند داشتهاند از ياد نميبردم. سادگي و صفاي مردمان جنوب و شمال تايلند همواره مرا به ياد بستگانم در روستاي آغوزدره از توابع شهر بهشهر ميانداخت. تجديد خاطري كه غم غربت از وطن را در من تسكين ميداد و اشتياق كار بيشتر براي مردمي كه دوستشان داشتم را افزون ميساخت.»
ششمين سفير ايران پس از پيروزي انقلاب اسلامي
ششمين سفارت ايران در تايلند در تابستان 1383 به نام محسن پاكآيين، نگارنده اين سطور رقم خورد. به ياد دارم در اولين روزهاي تيرماه هنگامي كه به اتفاق امينزاده، معاون وقت آسيا و اقيانوسيه و محمد سبحاني مديركل وقت خاورميانه در راهروي ساختمان شماره يك وزارتخانه قدم ميزديم، سبحاني پيشنهاد كرد كه من به عنوان رئيس دفتر حفاظت منافع به مصر بروم اما امينزاده در پاسخ گفت: «ظاهراً از مصوبه شوراي معاونين خبر نداري، پاك آيين قرار است به تايلند برو». اينجا بود كه براي اولين بار از خبر انتصاب به سفارت ايران در تايلند آگاه شدم. من نزديك به پنج سال رئيس اداره آسياي شرقي بودم و تايلند را به خوبي ميشناختم و اين كشور در مقايسه با محل ماموريتهاي قبلي يعني زامبيا و ازبكستان، بهطور كامل متفاوت از آنها بود.
از نظر من تايلند كشوري آسيايي و داراي فرهنگ شرقي يا فرهنگ بودايي است كه متفاوت از اسلام بوده و ويژگي خاص خود را دارد. كشوري كه 13 ميليون گردشگر در سال دارد و حدود 13ميليارد دلار درآمد ارزي از طريق گردشگري به دست ميآورد و رتبه خوبي در ميان كشورهاي مقصد گردشگري در دنيا دارد. ميدانستم كه روابط سياسي مستحكمي ميان دو كشور وجود دارد وپس از انقلاب نيز روابط در حد تبادل سفير ادامه پيدا كرد. آغاز رابطه سياسي ايران با تايلند به سال 1955
باز ميگردد و اراده هر دو كشور ايران و تايلند بر توسعه روابط مبتني است. ميدانستم كه اقتصاد تايلند به كشاورزي و دامپروري متكي است و نياز اين كشور به انرژي و نفت ميتواند فضاي مناسبي براي تقويت همكاريها ايجاد كند. با توجه به اين دانستهها از خبر اعزام به تايلند خوشحال شدم و احساس كردم نظر الهي بر ادامه خدمت اين بنده به انقلاب و ميهن اسلامي استوار است. بحمدالله امور مقدماتي به سرعت طي شد و در تاريخ اول شهريور 1383 خبر منصوب شدن اينجانب به سفارت به شرح زير از رسانههاي گروهي اعلام شد:
«بنا به پيشنهاد كمال خرازي، وزير امور خارجه و تصويب سيد محمد خاتمي رئيس جمهوري، محسن پاك آيين به سمت سفير جديد جمهوري اسلامي ايران در تايلند منصوب شد. پاك آيين پيش از اين در سمتهاي سفير ايران در زامبيا و ازبكستان و رئيس اداره اول آسياي شرقي و اقيانوسيه در وزارت خارجه مشغول انجام وظيفه بوده است».
پس از اعلام اين خبر، ملاقاتهاي خود با مسئولين ايراني را جهت كسب رهنمود آغاز كردم. آقاي سيد محمد خاتمي رئيس جمهور وقت در ديداري خودماني و صميمانه بر ضرورت توسعه روابط با كشورهاي آسهآن و بخصوص تايلند تاكيد كردند و گفتند ما هيچ مانعي براي توسعه روابط با تايلند نداريم. ايشان خواستند كه همكاريهاي اقتصادي و تجاري با تايلند را در اولويت قرار دهم. در اين ديدار من هم با ارائه گزارشي از روند روابط دو كشور نيت خود را براي تداوم روابط دوستانه با تايلند اعلام كرده و كتابي از ماهاتير محمد با عنوان «اسلام و مسلمانان جهان» را كه خودم ترجمه كرده و به تازگي منتشر شده بود را خدمت ايشان تقديم كردم.
آقاي حداد عادل رئيس مجلس شوراي اسلامي نيز توصيههاي مشابهي داشتند و با تاكيد بر توسعه فعاليتهاي پارلماني گفتند آماده دعوت از همتاي تايلندي خود هستند.
وي به كسب اطلاعات بيشتري در مورد زندگي شيخ احمد قمي ابراز علاقه كرده و گفتند قصد دارم در فرهنگنامه شخصيتهاي ايراني ايشان را معرفي كنم. بنابراين قرار شد مطالب بيشتري براي آقاي حداد عادل فرستاده شود كه بعداً اين كار انجام شد.
همچنين آقاي خرازي وزير وقت امور خارجه با تاكيد بر تمايل ايران براي بسط مناسبات با تايلند موضوع تعيين دبيركلي سازمان ملل از آسيا را مطرح كردند و اظهار داشتند: ما از اين ايده حمايت ميكنيم و در صورت وجود زمينه مثبت براي دبيركل آقاي سوراكيات ساتيراي وزير امور خارجه تايلند، موضوع حمايت از وي را نيز با ديد مثبت بررسي ميكنيم. البته اين اتفاق نيفتاد و بعدها دبيركل سازمان ملل از يك كشور آسيايي اما نه تايلند بلكه از كره جنوبي انتخاب شد.
چهارشنبه 12 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 91]