واضح آرشیو وب فارسی:برنا نيوز: راهكار پليسي يا بهداشتي!
به دنبال پيگيري هاي خبرنگار اجتماعي برنا و با گذشت حدود يك هفته از روز جهاني مبارزه با موادمخدر، با توجه به ديدگاه هاي مختلف نهادهاي مربوطه و اختلاف نظر بين آن ها، همچنان مسئله راه اندازي دستگاه هاي سرنگ يكبار مصرف در كشور درورطه ابهام است.
به گزارش برنا؛
اعتياد يعني نوعي وابستگي كه اين وابستگي به هرچيز مي تواند باشد مثل داروهاي آرام بخش، الكل، مواد مخدر، روابط جنسي و... درحقيقت معتاد يك بيمار رواني است كه به واسطه اعتياد خود در طول زندگي با مشكلاتي همچون؛ مسائل اجتماعي و اقتصادي نيز درگير مي شود. ديدگاه افراد جامعه در سال هاي گذشته نسبت به معتادان بسيار تلخ و زننده بود و به آن ها به عنوان يك مجرم نگاه مي شد. فرد معتاد در گذشته از پليس و مردم مي ترسيد. همواره در زندگي خود از اينكه همسايه ها و آشنايان او را لو دهند و دوباره مجبور به گذراندن دوران سخت زندان باشد وحشت داشت و به عبارتي مي توان گفت كه حتي از سايه خودش هم مي ترسيد. اما درحال حاضر بهترين تحولي كه در مورد معتادان كشور اتفاق افتاد تغيير ديد پليس به معتادان بود كه اين تغيير نگرش در طرز برخورد افراد جامعه با اين افراد نيز موثر بوده است.
نقطه شروع بحث و تبادل نظر ها در مورد نصب و راه اندازي اين دستگاه درست از سرميز كنفرانس خبري جانشين دبير كل ستاد مبارزه با مواد مخدر با خبرنگاران رسانه هاي مختلف بود.
درست همان روز، يعني 9 آبان سال گذشته بود كه محمد رضا جهاني، جانشين دبير كل ستاد مبارزه با مواد مخدر، از راهاندازي دستگاههاي اتوماتيك سكهاي خودپرداز سرنگ، كاندوم و بستههاي آموزشي به معتادان به صورت پايلوت در چند منطقه آسيبخيز خبر داد.
جهاني همان روز گفته بود كه :" اين الگويي است كه در كشور سوييس اجرا ميشود و تاكنون نتايج مثبتي در پيشگيري از شيوع بيماريهاي عفوني از طريق تزريق مشترك معتادان داشته است."
توليد هر دستگاه خودپرداز در داخل كشور 11 تا 49 ميليون تومان صرفه جويي ارزي به دنبال دارد
محمدرضا جهاني جانشين دبيركل ستاد مبارزه با مواد مخدر، به برنا مي گويد: توليد هركدام از اين دستگاه هاي خودپرداز در داخل كشور حدود يك ميليون تومان هزينه دارد در صورتي كه قيمت معادل خارجي اين دستگاه، بسته به كيفيت و كشور سازنده دستگاه، بين 12 تا 50 ميليون تومان است و با اين حساب توليد هر دستگاه خودپرداز در داخل كشور 11 تا 49 ميليون تومان صرفه جويي ارزي به دنبال دارد.
جانشين دبيركل ستاد مبارزه با مواد مخدر مي افزايد: در صورت استقبال از اين دستگاه ها و نتيجه بخش بودن آن ها، آمادگي داريم به هر تعداد كه مورد نياز باشد و با كاركردها و كيفيت هاي مختلف، اين دستگاه را توليد و در نقاط و شهرهاي مختلف نصب و استفاده كنيم.
وي ابراز مي دارد: استفاده كنندگان از اين دستگاه ها مي توانند تنها با انداختن يك سكه 500 ريالي هر كدام از انواع سرنگ، چسب، كاندوم و باند بهداشتي مورد نياز خود را تهيه كنند، ضمن اين كه هر كدام از اين دستگاه ها مي توانند نيازهاي 100 نفر معتاد را در روز تامين كنند.
محمدرضا جهاني ضمن اشاره به نصب اين پنج دستگاه در پنج پناهگاه خواب معتادان سازمان بهزيستي در سطح شهر تهران، اظهار مي دارد: تصميم داريم در مراحل بعدي و پس از توزيع كارت هوشمند ميان معتادان، استفاده از اين دستگاه ها را با ارائه كارت هوشمند ممكن سازيم.
تاكنون در زمينه راه اندازي اين دستگاه ها در كشور صحبت هاي زيادي به زبان آمده و هر نهاد و كارشناسي در اين رابطه يك نظري مي دهد. يكي با اين كار مخالف است و فرد ديگر كاملا اين اقدام را به مصلحت جامعه مي داند. خلاصه كه در اين موضوع يك سردرگمي وجود دارد كه آدم تكليف خودش را هم نمي داند كه بالاخره راه اندازي اين دستگاه ها به نفع مردم است يا به ضرر آن ها؟
استفاده از خود پرداز ها مختص افراد معتاد نيست
به عقيده مدير كل بهزيستي استان تهران، دستگاه هاي خود پرداز سرنگ و ساير لوازم بهداشتي، بايد در مكان هايي نصب شوند كه افراد در هر ساعت از شبانه روز بتوانند با مراجعه به آن ها لوازم مورد نياز خود را دريافت كنند. از اين رو داروخانه ها بهترين مكان براي اين امر محسوب ميشوند.
ظاهر رستمي مدير كل بهزيستي استان تهران مي گويد: استفاده از خود پرداز ها مختص افراد معتاد نيست. هر كس در هر زماني ممكن است به اين لوازم بهداشتي نياز پيدا كند.
مدير كل بهزيستي استان تهران با اشاره به تعداد اندك داروخانه هاي شبانه روزي در سطح استان تهران، ابراز مي دارد: فردي كه نيمه شب به علت بيماري نياز به تزريق يك داروي خاص پيدا مي كند، مجبور است تمام شهر را براي خريدن يك سرنگ زير پا بگذارد. نصب دستگاه هاي خود پرداز و لوازم بهداشتي، دارويي در كنار تمام داروخانه هاي شهر، مي تواند اين مشكلات را تا حد زيادي تقليل دهد.
هنوز دوهفته از انتشار خبر محمدرضا جهاني در ارتباط با راهاندازي دستگاههاي اتوماتيك سكهاي خودپرداز سرنگ، كاندوم و بستههاي آموزشي به معتادان نگذشته بود كه " محمد تقي رهبر "، نماينده اصفهان در مجلس هفتم، به انتشار اين خبر خرده گرفت و براي جلوگيري از نصب چنين دستگاه هايي در سطح شهر به وزير بهداشت درمان و آموزش پزشكي تذكر داد.
او با تحكم، وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي را مخاطب قرار داد و گفت: "اعلام اين برنامه ها موجب رسميت دادن به موضوع اعتياد در كشور مي شود."
شايد همين اظهار نظرها بود كه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي كه در نقطه شروع، يكي از مدافعان اين طرح به شمار مي رفت را به مخالفت با اين طرح ترغيب كرد.
HIV/AIDS نيز بايد بر اساس مشاوره عمومي به همراه اطلاع رساني انجام شود
كامران باقري لنكراني وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي كشور در اين خصوص به برنا مي گويد: مخالفت وزارت بهداشت با نصب دستگاههاي خودپرداز سرنگهاي يكبار مصرف بر اساس كارشناسيهاي علمي است و نظر فرد در آن مطرح نيست.
باقري لنكراني با تاكيد بر اين كه اقدامات در بحث HIV/AIDS نيز بايد بر اساس مشاوره عمومي به همراه اطلاع رساني انجام شود، مي افزايد: مشاوره عمومي و اطلاع رساني تحت عنوان تست داوطلبانه به همراه مشاوره در هيچ زمينه اي نبايد خدشه دار شود.
وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي كشور تست داوطلبانه به همراه مشاوره را سياست محوري هر كشور مي داند و مي گويد: پرداختن به اين مسئله در همه زمينه هاي اجرايي نكته بسيار مهمي است كه در همه جاي دنيا از جمله ايران نيز به عنوان سياست محوري به آن پرداخته ميشود.
صحبت هاي ضد و نقيض زيادي در اين رابطه شنيده مي شود و بالاخره مشخص نسيت كه سازمان مربوط با اين اقدام موافق است ياخير؟ آيا راه اندازي اين دستگاه ها تهديدي براي كشور محسوب مي شود يا نعمت؟ و هزاران سئوال ديگر كه درحال حاضر فكر افراد دلسوز و بادقت كشور را معطوف خود مي سازد. بالاخره تكليف را روشن كنيد و كسي بيايد در اين رابطه شفاف سازي كند تا مردم را از اين سردرگمي خارج سازند.
ايران به عنوان بهترين مجري برنامه كاهش آسيب محسوب مي شود
سيد مويد علويان معاونت سلامت وزارت بهداشت به برنا مي گويد: در اين رابطه با ستاد مبازره با مواد مخدر صحبت شده است و اين طرح به صورت پايلوت در چند مركز بهداشتي درماني كه در كنارش نيز آموزش داده مي شود اجرا مي شود.
به عقيده سيد مويد علويان، اصولا در اختيار قرار دادن كاندوم و سرنگ براي افراد پرخطر كاملا عقلاني و در جهت حفظ جامعه و حفظ افراد از بيماريها است اما در كنار اين دستگاهها نياز به مشاوره و آموزش نيز وجود دارد.
رييس كميته درمان ستاد مبارزه با مواد مخدر در ادامه اصول اصلي نظام سلامت را عامل كاهش آسيب در افراد پرخطر مي داند و مي گويد: تنها اختلاف ما با اجرايي شدن اين طرح قرار گرفتن اين برنامه در كنار مشاوره و آموزش است. وزارت بهداشت طرفدار برنامه كاهش آسيب براي افراد پرخطر بوده در واقع اصول اصلي نظام است. بيشك هيچ بيماري را بدون انجام مشاوره نميتوان كنترل كرد.
وي معتقد است كه ايران به عنوان بهترين مجري برنامه كاهش آسيب محسوب مي شود و ادامه مي دهد: اجراي طرح فوق به اين سرعت در كشور عملي نخواهد بود و نياز به يكسري فرهنگ سازي در سطح جامعه دارد.
ديد وزارت بهداشت به راه اندازي دستگاه هاي خودپرداز سرنگ يكبار مصرف ديد پليسي است
رييس مركز تحقيقات ايدز به برنا مي گويد: علت مخالفت وزارت بهداشت باراه اندازي دستگاه خودپرداز سرنگ به خاطر آگاهي كامل نداشتن از روش هاي كاهش آسيب در جامعه است. اين افراد معتقدند زماني كه متادون را مجاني در اختيار افراد معتاد قرار مي دهيم ديگر مجبور به سرويس دهي ديگري مانند سرنگ يكبار مصرف نيستيم كه اين طرز فكر كاملاً اشتباه است.
مينو محرز با مثبت ارزيابي كردن راه اندازي دستگاه هاي خودپرداز سرنگ يكبار مصرف در سطح شهر تهران ادامه مي دهد: به عقيده من اين اقدام قابل تقدير است و من صددر صد موافق با اجراي اين سيستم در كشور هستم زيرا دادن سرنگ و وسايل بهداشتي براي جلوگيري از بارداري نقش موثري در كاهش احتمال انتقال بيماري هاي مختلف از جمله ايدز به افراد دارد.
محرز نگرش وزارت بهداشت را در خصوص اجراي اين طرح را كاملاً منفي مي داند و ابراز مي دارد: مخالفت وزارت بهداشت با اجراي اين طرح به صورت رسمي و بطور كامل نگرش منفي است. نظر وزارت بهداشت در خصوص اين طرح به اين معني است كه هر كسي مي خواهد درمان شود برايش كاري انجام مي دهيم اما براي افرادي كه نميخواهند درمان شوند هيچ كاري نمي كنيم. اين در حالي است كه وقتي ما دست به اجراي برنامه اي مي زنيم همه افراد بايد در اين طرح سرويس دهي شوند. بعنوان مثال فرد معتادي كه نميخواهد اعتيادش را ترك كند حداقل بايد به وي سرنگ يكبار مصرف داده شود تا از سرنگ مشترك استفاده نكرده و فرد ديگري را هم مبتلا نكند.
رييس مركز تحقيقات ايدز ادامه مي دهد: براي اجراي اين طرح در كشور نياز به ديد مثبت است و نبايد ديد ما ديد پليسي باشد البته پليس نيز در حال حاضر بهتر از وزارت بهداشت اين كار را انجام داده و ستاد مبارزه با مواد مخدر موافق راه اندازي اين دستگاه هستند به طوري كه در زندان ها نيز در حال حاضر بين معتادان سرنگ توزيع مي شود.
به عقيده وي متادون و سرنگ يك بار مصرف دو مؤلفه مهم در كاهش آسيب بشمار مي رود و در ادامه مي گويد: علت مخالفت با اجراي اين طرح به خاطر آگاهي كامل نداشتن از روش هاي كاهش آسيب است. اين افراد معتقدند زماني كه متادون را مجاني در اختيار افراد معتاد قرار مي دهيم ديگر مجبور به سرويس دهي ديگري مانند سرنگ يكبار مصرف نيستيم كه اين طرز فكر كاملاً اشتباه است زيرا ما مجبوريم تا تمام افراد داراي رفتار پر خطر را سرويس دهيم تا بيماريشان به افراد ديگر جامعه انتقال نيابد.
محرز با اشتباه خواندن اين طرز فكر كه اجراي دستگاه هاي خودپرداز سرنگ يكبار مصرف حتماً بايد در كنار مشاره صورت گيرد، ابراز مي دارد: اين كار به ضرر افراد در معرض خطر است زيرا ممكن است فردي اصلا نخواهد اعتيادش را ترك كند و تحت مشاوره و درمان قرار گيرد. اين فرد فقط مي خواهد از سرنگ يكبار مصرف براي تزريق مواد استفاده كند تا از ابتلا به بيماري هاي منتقله و خطرناك جلوگيري كند در حقيقت به چنين فردي براي جلوگيري از آسيب به خود و ديگران بايد سرويس دهي شود تا از عواقب مشكل ساز بعدي در جامعه جلوگيري به عمل آورد زيرا پرداختن به اين مسئله بسيار مهم تر از مشاوره و درمان است.
چهارشنبه 12 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برنا نيوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 155]