واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: خشكسالي و سرمازدگي 9300 ميليارد ريال به آذربايجان غربي زيان زد
اروميه --- خبرنگار اطلاعات: خشكسالي 90درصد محصول گندم ديمزارهاي آذربايجان غربي را از بين برده و از كل محصولات زراعي 50درصد و از محصولات باغي 44درصد نابود شده است.
رئيس سازمان جهادكشاورزي آذربايجان غربي در جلسه هماهنگي مجمع نمايندگان مجلس شوراي اسلامي و مديران سازمان جهادكشاورزي استان، گفت: آذربايجانغربي از نظر توليد محصولات كشاورزي به ميزان 95 درصد خودكفا است.
عبداللهزاده افزود: برنامهريزي سازمان جهادكشاورزي براي سال زراعي جاري توليد 3/6 ميليون تن محصول كشاورزي بود كه با بروز پديده خشكسالي حتي نصف اين رقم نيز محقق نخواهد شد.
وي زيانهاي ناشي از خشكسالي و سرمازدگي را در آذربايجانغربي 9 هزار و 300ميليارد ريال اعلام كرد.
عبدالله زاده با اشاره به اتكاي شديد اقتصاد آذربايجان غربي به كشاورزي گفت: اثرات خشكسالي در اين استان به مراتب گستردهتر و سنگينتر از ساير استانها لمس ميشود.
وي از مجمع نمايندگان استان خواست رايزنيهاي لازم را براي وارد كردن استان در ليست استانهاي با اولويت خسارت ديده از خشكسالي، انجام دهند.
وي تأمين و پرداخت تسهيلات يارانهدار و كمكهاي بلاعوض به كشاورزان و دامداران، تأمين نقدينگي لازم براي خريد محصولات تضميني و استمهال وامهاي كشاورزان را براي كاهش فشار به كشاورزان، ضروري عنوان كرد.
عبدالله زاده تصريح كرد: در آذربايجان غربي براي تهيه 40 هزار تن بذر گندم اعتبار نياز است كه اگر اين اعتبار بموقع تامين نشود، با توجه به قيمت بالاي گندم در بازار آزاد (5هزار ريال) كشاورزان تمايلي براي فروش محصول خود به سيستم دولتي نخواهند داشت.
نماينده مردم خوي در مجلس شوراي اسلامي نيز گفت: حدود 50درصد مردم آذربايجان غربي مستقيم و يا غيرمستقيم به اقتصاد كشاورزي وابستهاند.
حسيني صدر افزود: دو سال است كه كارخانههاي قند آذربايجان غربي نتوانستهاند پول محصول چغندرقند كشاورزان را پرداخت كنند و اين روند موجب شده تا كشت چغندر قند در استان از يك ميليون و 650 هزار تن در سال 85 به بيش از نصف در سال جاري كاهش يابد.
وي فرايند واردات شكر به كشور را درست در زمان برداشت محصول چغندرقند سؤال برانگيز عنوان كرد و گفت: بايد اين مسأله شفاف سازي شود.
نماينده مردم مهاباد و عضو كميسيون كشاورزي مجلس شوراي اسلامي نيز نياز كشور به شكر را سالانه 15ميليون تن اعلام كرد و گفت: تنها يك ميليون و 200 هزار تن از اين محصول در كشور توليد ميشود و بقيه از طريق واردات تامين ميشود.
محمودزاده افزود: نياز سالانه كشور به گندم نيز 11ميليون تن است كه با پيشبيني توليد 6ميليون تن در سال جاري بايد 5 ميليون تن گندم وارد كنيم.
وي تصريح كرد: مصرف سالانه روغن نباتي در كشور يك ميليون و 200 هزار تن است كه تنها 17 درصد اين محصول توليد داخل است و براي تامين نياز به خارج وابستهايم.
او گفت: در بحث برنج نيز براي تامين نياز سه ميليون و 200 هزار تني مصرف، سالانه دو ميليون تن برنج وارد كشور ميشود.
محمودزاده افزايش قيمت موادغذايي در كشور را متاثر از افزايش جهاني قيمت اين مواد عنوان كرد و گفت: خشكسالي نيز به اين قضيه دامن زده است.وي در ادامه با تاكيد بر اين كه ايجاد سازههاي آبيبرروي رودخانهها نبايد از روي احساس و بدون مطالعه اثرات زيست محيطي آن انجام شود، گفت: وضع فعلي درياچه اروميه يكي از نمونههاي بارز معضلات زيست محيطي است.
وي افزود: استانهاي آذربايجان غربي و آذربايجان شرقي هم اكنون از ناحيه اين درياچه در معرض تهديد هستند و انتقال آب رودخانه زاب به اين درياچه از پيشنهادهاي مجمع نمايندگان استان است. آب رودخانه زاب در حال حاضر بدون هيچگونه استفادهاي براي كشور از مرز خارج شده و به كشور عراق وارد ميشود.
وي گفت: از نظر قوانين بينالمللي تنها چهار سال فرصت داريم كه اين آب را مهار و به درياچه اروميه انتقال دهيم در غير اين صورت اين آب پس از گذشت اين فرصت به نام كشور ديگري ثبت ميشود.
نماينده نقده و اشنويه در مجلس شوراي اسلامي نيز گفت: سدهايي كه ساخته ميشود با وجود تاثيرات منفي زيست محيطي كه بر جاي ميگذارند بايد براي كشاورزي و بهرهبرداري براي آب آشاميدني بصورت بهينه مورد استفاده قرار گيرند كه اين امر در آذربايجان غربي مورد توجه قرار نگرفته است.
زنجاني افزود: به عنوان نمونه سد حسنلو كه هم اكنون 95 ميليون متر مكعب ذخيره آب دارد تقريباً بلا استفاده رها شده است و تنها مقدار بسيار ناچيزي از اين آب در وسعت 800هكتار بهرهبرداري ميشود.
وي تصريح كرد: براي نصف زمينهاي پايين دست سدحسنلو پمپاژ آب برنامهريزي شده است كه براي اجراي آن 50 ميليارد ريال بايد به حساب شركت برق واريز شود.
نماينده مردم ماكو و چالدران در مجلس شوراي اسلامي و رئيس مجمع نمايندگان آذربايجانغربي نيز گفت: كشاورزي در توسعه كشورها يكي از اركان اساسي است.
جعفرزاده با اشاره به اين كه سهم آذربايجان غربي از صنعت كشور زير دو درصد است، گفت: با توجه به تواناييهاي بالاي كشاورزي در اين استان اين امكان وجود دارد كه از نظر كشاورزي در صدر استانها قرار بگيريم.
معاون امور بين الملل و توسعه همكاريهاي آفريقاي وزارت جهاد كشاورزي نيز در پايان اين جلسه با اشاره به سفارش مقام معظم رهبري مبني بر همدلي و همراهي دولت و مجلس گفت: اين جلسه آغازي براي عمل به اين سفارش و همكاريها است. فلسفي با اشاره به اين كه خودكفايي در كشاورزي از موضوعاتي است كه از چند سال قبل در كشور پيگيري ميشود، گفت: بسياري از كشورها تازه به اين مسأله پيبردهاند.
دوشنبه 10 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 526]