واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: مثلث شيشهاي، مشق شب در هاله توقيف؟!اسمش را هر چه ميخواهيد بگذاريد!
امير ميلانياسمش را هر چه ميخواهيد بگذاريد؛ توقيف، توقف، تمام شدن، موكول شدن به زمان ديگر يا هر اسم ديگري كه خيلي با اين واژههاي بالا تفاوتي نميكند.
مهم اين است كه در تلويزيون ايران همچنان سدي وجود دارد كه البته نامريي است و به سياق بسياري از مكانهاي فرهنگي كشور، وقتي عملي انجام ميدهد خود را موظف به اداي توضيح و ارائه دليل نميبيند. اما موضوع چيست؟ در روز فاجعه هفتم تير دو اتفاق در دو شبكه صفحه شيشهاي خانهها افتاد. آن دو اتفاق چه بود؟
خبر اول: مثلث شيشهاي ديگرپخش نميشود!
برنامه جذاب رضا رشيدپور كه تازه روي دور افتاده بود و شبهاي گرم تابستان را حال و هوايي ديگر داده بود، ناگهان در جمعه شب هفتم تير در سيوپنجمين شب پخش خود از سوي مجري برنامه اعلام توقف (!) شد (يا هر اسم ديگري كه شما ميخواهيد روي آن بگذاريد.) البته اين ماجرا بسيار ساده از سوي رضا رشيدپور اعلام شد؛ او در ساعت پخش معمول برنامهاش، روي آنتن شبكه پنج سيما ظاهر شد تا به بينندگان منتظرش بگويد اين آخرين برنامه از اين سري است. رشيدپور در حالي برخلاف هميشه اين برنامه بدون مهمان را اجرا كرد كه در مواردي به كنايه و غيرمستقيم، تعطيلي برنامهاش را مورد انتقاد قرار داد و به طعنه گفت: «اين برنامه داغ در شبهاي بدون برق تابستان امسال پخش نخواهدشد تامردم بيش از حد گرمشان نشود و به جايش برنامههاي سرگرمكننده تماشا كنند!» مثلث شيشهاي در مدت پخش با دعوت از آدمهاي مختلف در حيطههاي مختلف هنري و مديريتي توانست چالشهايي را با آنها ايجاد كند كه البته در بسياري از موارد محافظهكاري افراطي رشيدپور مانع از چالش ريشهاي ميشد، مگر اينكه مهمان برنامه به جهت قدرت مديريتي و اجرايياش و مصون بودن از آسيبهاي حاشيهاي خود عنان كلام را در دست ميگرفت و حرفهايي ميگفت كه برق شعف را در چشمان بيننده تلويزيوني ايجاد ميكرد. نمونهاش برنامه چند شب پيش بود با وزير سابق مسكن كه حرفهايي بسيار اساسي زد يا گفتوگوي رشيدپور با حجهالاسلام مهدي كروبي كه اساسا آدم جذابي است، يا برنامه شيريني مثل گفتوگو با فيروز كريمي كه ديدنش اگر از ديدن يك فيلم كمدي، در حد كمديهاي مستربين يا جيم كري، مفرحتر نبوده، حجم قهقهههاي خنده بينندهاش كمتر نبود. ميتوانستي بيآنكه احساس خجالت بكني نيم ساعت دستت را بگذاري روي شكمت و يك دل سير بخندي.
خاصيت اين جور برنامهها، البته اين است كه يك مدتي برنامه پخش ميشود و بحثهايي در آن مطرح ميشود.
در خلال اين بحثها، البته انتقادهايي هم مطرح ميشود كه بعضيهايش جدي است و بعضيهاي ديگرش نه. آنهايي كه جدي است سپري ميخواهد كه جلويش بايستد، اين سپر البته مجري و تهيهكننده برنامه نيست. اگر سپر وجود داشته باشد كه هيچ، برنامه تا پايان دوره به پخش ادامه ميدهد، اما اگر اين سپر وجود نداشته باشد كه در اين مورد در ظاهر وجود نداشته است، برنامه متوقف ميشود. به همين سادگي. يكي از همان انتقادهايي كه در ابتدا جدي نبود و البته بعد از توقف برنامه به نظر ميآمد جدي بوده، بحثهاي مطرح شده پيرامون دكور برنامه بود كه گفته شد شبيه علائم گروههاي شيطانپرستي است، مثلثي به رنگ قرمز تند كه پشت مجري و ميهمان و روي تلويزيونهاي پسزمينه و حتي زيرپاي مجري وجود داشت. اين هم از اتفاقات عادي اين روزگار است. به هر چيزي، چيز ديگري را ميچسبانند كه اصلا در ذهن آدمهاي آن برنامه نبوده است. مهم همان سپري است كه رضا رشيدپور فاقد آن بوده است. هرچند مسوولان تلويزيون، احتمال تعطيلي برنامه را تكذيب كرده بودند. رشيدپور در برنامه آخر، قسمتهايي از گفتوگوهاي گذشته را روي آنتن برد و نظرسنجياي را مطرح كرد كه براساس آن، مخاطبان مثلث شيشهاي بايد برنامه مورد علاقهشان را از ميان ده گزينه مطرح انتخاب ميكردند. برنامه اين نظرسنجي مهران مديري بود كه پخش آن به عنوان حسن ختام برنامه به امشب موكول شد. رشيدپور در بخشي از برنامه با اشاره به تكيهكلام هميشگياش در اين دوره اظهار داشت: گفته بودم كه تمام ميشويم.
فقط كافي است به ما اشاره كنيد! خبر آخر اينكه رشيدپور پس از اعلام اين خبر موبايلش را هم خاموش كرده است كه از سوالهاي حاشيهاي احتمالي كه احيانا ميتواند جوابهاي محافظهكارانهاي را به همراه داشته باشد در امان بماند.
خبر دوم: مشق شب كيارستمي پخش نشد
بهرغم اعلام چند روز قبل روي تلكس خبرگزاريها، فيلم مشق شب ساخته عباس كيارستمي كه قرار بود جمعه شب روي آنتن برود، پخش نشد و به جاي آن فيلم پيرمردها وطن ندارند ساخته برادران كوئن و برنده اسكار بهترين فيلم سال 2008 براي دومين بار پخش شد.
و اما مدير روابط عمومي شبكه سه سيما در گفتوگويي با ايسنا در پاسخ به پرسشي درباره دلايل پخش نشدن اين فيلم خاطرنشان كرد: فيلمهايي كه پخش آنها اعلام ميشود، توسط مدير تامين برنامه شبكه سه سيما انتخاب ميشوند، اما گاه از سوي مدير پخش يا با ديدن تشخيص داده ميشود كه آن فيلم موقعيت پخش در موعد مقرر را ندارد و صلاح نيست در آن تاريخ به روي آنتن برود. در چنين شرايطي پس از هماهنگي با مدير شبكه، پخش فيلم به زمان ديگري موكول ميشود.منتظري تاكيد كرد: لغو پخش يك فيلم به معناي مشكل داشتن آن فيلم نيست، بلكه اكثرا در آن تاريخ مشخص شده پخش فيلم مورد تاييد واقع نميشود و در نتيجه فيلم را جابهجا ميكنند.
اين حرفها را چند بار شنيدهايد؛ ما با فيلمي مشكل نداريم، صلاح نيست برنامه/فيلم روي آنتن برود و...! پخش نشدن «مشق شب» نشان داد تلويزيون ايران كماكان با عباس كيارستمي مساله دارد.«مشق شب» عباس كيارستمي درسال 1367 و پس از «خانه دوست كجاست» ساخته شده است. كيارستمي خود گفته است كه ايده ساخت اين فيلم زماني به ذهنش رسيده كه متوجه شده فرزندش «بهمن» در انجام تكاليف مدرسهاش با مشكلاتي عمده مواجه است. كيارستمي همچنين «مشق شب» را تحقيق مصور درباره تكاليف شب دانسته كه براي بچهها است، اما بزرگترها بيشتر با آن درگير هستند.
«مشق شب» عباس كيارستمي در قالب 86 دقيقه در كانون پرورش و فكر كودكان و نوجوانان ساخته شده است و قرار بود با پخش اين فيلم از برنامه صدفيلم پس از مدتها سنت تلويزيون درخصوص پخشنكردن آثار كيارستمي به فراموشي سپرده شود؛ با اين حال اين فيلم نيز همانند «سازدهني» امير نادري كه آن هم در كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان ساخته شده بود، بهرغم اعلام خبر پخش، به روي آنتن شبكه سه نرفت تا شايد زماني ديگر شاهد پخش آن باشيم؟!
يکشنبه 9 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 359]