همان طور که می دانید یکی از مهم ترین محصولات فولادی در ساختمان سازی پس از ورق و میلگرد، سقف های شیروانی هستند. در واقع ورق های شیروانی همان فلزات گالوانیزه ای هستند که طی فرآیند های مختلف آماده سازی و سپس رنگ آمیزی می شوند. در این شرایط محصولات برای تبدیل شدن به فرم های شیروانی در دستگاه مخصوص رول فرمینگ قرار گرفته تا طرح های مختلف بر روی آن ها اعمال شود.
یکی از سوالات مهم و مطرح در بین متقاضیان این فلزات در مورد وزن هر متر ورق شیروانی است. همان گونه که می دانید وزن ورق های فولادی بر اساس کیلوگرم محاسبه می شود و نیاز به عملیات خاصی ندارد. تنها با استفاده از فرمول محاسبه وزن ورق های فولادی می توانید وزن هر متر ورق های شیروانی را نیز محاسبه کنید. برای انجام این کار نیاز به اطلاعاتی مانند طول، عرض و ضخامت دارید. البته با استفاده از این فرمول ابتدا وزن ورق گالوانیزه به صورت خالص محاسبه شده و در نهایت هزینه فرمینگ به آن اضافه می گردد. فرمول محاسبه وزن ورق گالوانیزه در ادامه آورده شده است:
وزن ورق گالوانیزه = طول (متر) * عرض (متر) * ضخامت (میلی متر) * 7.85
در وب سایت آهن اینفو نرخ محصولات بر اساس هر متر مربع به روز رسانی می شود. در قسمت بالای صفحه سمت راست می توانید گزینه مربوط به محاسبه وزن ورق فولادی را مشاهده کنید و با استفاده از وارد کردن اطلاعات در آن وزن هر متر مربع از ورق شیروانی را محاسبه نمایید. لازم به ذکر است عدد 7.85 در آن نشان دهنده چگالی آهن است.
اگر یک ورق شیروانی با ضخامت 5/0، عرض 1250 و 1000 میلی متر داشته باشیم، وزنی در حدود 9.81 کیلوگرم دارد و اگر قیمت ورق شیروانی را 50000 تومان در نظر بگیریم، ورق مورد نظر قیمتی در حدود 490 هزار تومان خواهد داشت. پس از این مبحث فرم نهایی محصول محاسبه شده و پس از اعمال آن از عرض ورق کم می شود.
به طور معمول شیت های گالوانیزه با عرض های 100 و 125 سانتی متری و ضخامت 0/3 تا 1 میلی متر عرضه می شوند که مقدار عرض اگر 1250 در نظر گرفته شود، پس از فرآیند خم کاری و تبدیل به ورق کرکره ای یا فرم های دیگر، با عرض 112 سانتی متری تحویل داده می شود.
عوامل مؤثر بر قیمت ورق شیروانی
همان طور که می دانید محصولات شیروانی در واقع همان ورق های گالوانیزه ای هستند که طی فرآیند رول فرمینگ طرح های مختلف بر روی آن ها بر اساس تقاضای خریدار اعمال می گردد؛ زیرا به کار گیری هر فرم نیاز به استانداردهای خاصی داشته و در نهایت کاربرد آن نیز متفاوت است. یکی از مهم ترین عوامل مؤثر بر قیمت ورق شیروانی، نرخ مواد اولیه است. در نتیجه نرخ محصولات گالوانیزه با داشتن مشخصات مختلف بر این موضوع تأثیر به سزایی دارد. هزینه خم کاری و فرمینگ نیز از دیگر موارد اثرگذار در این موضوع می باشد. از سوی دیگر سایر موارد شامل نوسانات ارزی، نرخ شمش، کیفیت فرمینگ، وضعیت بورس، فرم مورد نظر و کاربرد نهایی بر نرخ ورق های شیروانی تأثیر به سزایی دارند.
4 نوع از پرکاربرد ترین و معروف ترین این فرم ها شامل طرح شادولاین، ذوزنقه ای یا موج دار، کرکره ای یا سینوسی و طرح سفال می باشند. طرح کرکره ای در بین آن ها بیشترین مصرف و زیبایی را به خود اختصاص می دهد و یکی از قدیمی ترین فرم های گالوانیزه به شمار می آید.
طرح ذوزنقه یکی از تقریباً ارزان ترین فرم ها است که موج های مربعی شکل را در قسمت عرض شیت ایجاد می کند. طرح سفال یکی از گران ترین فرم ها به شمار می آید که با داشتن انواع مختلف پالرمو، پرچینی و ... نیز در موارد بسیاری به کار می رود. ورق های شادولاین نیز از زیبایی فوق العاده ای برخوردار می باشند.
به طور کلی کاربرد هر کدام از این محصولات بسته به ویژگی ها و مقاومتی که دارند، برای پوشش دهی انواع سقف ها مانند پارکینگ، خانه ها، آپارتمان، مراکز فرهنگی، خانه های بازی و برای سایر موارد مانند نما ساختمان، پوشش دیواره انبار ها، سقف سوله ها و حصار دور زمین به کار برده می شوند.
برترین تولید کنندگان ورق شیروانی و رنگی در کشور
تولید کنندگان محصولات رنگی در کشور دو مجموعه فولاد مبارکه اصفهان و شرکت صنایع هفت الماس می باشد که این فلزات را با بهترین کیفیت تولید می کنند. ورق های رنگی در مجموعه هفت الماس از ویژگی های منحصر به فردی مانند رنگ پذیری فوق العاده برخوردار می باشند.
بیش از 15 درصد از تولیدات شرکت هفت الماس تأمین کننده بسیاری از نیاز های داخلی می باشد. از سوی دیگر حدود 20 تا 40 درصد ورق های گالوانیزه، رنگی و شیروانی این مجموعه به کشور های خارجی صادر می شود. تنوع رنگ و طرح این فلزات نیز بسیار بالا می باشد و تحت آزمایش های مختلفی پس از تولید قرار می گیرد.
همچنین به دلیل تولید از طریق فولاد گالوانیزه، خواص این محصولات را به خود اختصاص می دهند. در حال حاضر شیت های رنگی و شیروانی در مجموعه هفت الماس با ضخامت 2 تا 25 میلی متر و عرض 1250 میلی متر عرضه می شوند. قیمت ورق رنگی هفت الماس با توجه به تنوع رنگی این فلزات مقرون به صرفه است و از این رو برای مواردی که زیبایی ظاهری اهمیت دارد، به کار برده می شوند. البته عوامل دیگری بر نرخ این محصولات تأثیر داشته که از جمله آن ها می توان به نرخ فولاد گالوانیزه، قیمت جهانی شمش، نوسانات ارزی و بورسی و میزان عرضه و تقاضا اشاره کرد.
از ویژگی های فولاد گالوانیزه رنگی می توان به ظاهر بسیار یکنواخت، صیقلی، انعطافپذیری، دوام پذیری، چسبندگی و مقاومت در برابر زنگ زدگی و همچنین نرخ به صرفه اشاره کرد. کاربرد این محصولات بیشتر برای سقف های شیروانی، نمای ساختمان، خودروسازی، تولید لوازم خانگی و ... می باشد و همه این موارد بسته به ویژگی های آن ها متفاوت است.
درجه بندی ورق های رنگی
در نهایت بهتر است بدانید محصولات رنگی و شیروانی بسته به کاربرد نهایی درجه بندی 1 و 2 دارند. فلزات درجه 1 به طور معمول از خصوصیات بهتری از نظر فرم پذیری، مقاومت و استحکام برخوردار می باشند؛ از این رو برای کاربردهای مهم تر مانند صنعت لوازم خانگی، تولید قطعات خودروسازی و ... به کار برده می شوند.
در صورتی که محصولات رنگی درجه 2 بیشتر ممکن است کاربردهای سبک در صنعت ساخت و ساز را به خود اختصاص دهند. برخی از فرم های شیروانی مانند ذوزنقه، فشار زیادی به دستگاه وارد نمی کند و می توان از محصولات رنگی درجه 2 برای ساخت آن استفاده کرد، اما بر خلاف آن برای فرم های سخت تر مانند سفال یا جنوا باید حتما از ورق های گالوانیزه رنگی درجه 1 استفاده کرد تا محصول نهایی علاوه بر داشتن فرم مناسب، از زیبایی ظاهری قابل قبولی نیز برخوردار باشد.
طرح شادولاین نیز یکی از فرم های پرطرفدار در این صنعت بوده و بیشتر برای سقف هایی که در معرض دید هستند به کار برده می شود. با این وجود اگر فرم ساده تر و در عین حال زیبایی مد نظر خریدار باشد، می توان ورق شیروانی دامپا را به او پیشنهاد کرد.