قیم نامه چیست ؟ این اسناد قانونی در دادگاه های خانواده در شرایط خاص صادر می شوند و برای قیومیت محجور توسط افراد ذی صلاح مورد استفاده قرار می گیرند. برای دریافت این اسناد باید به دفاتر قضایی الکترونیکی مراجعه کرده و تقاضای خود را به انضمام مدارک مورد نیاز به دادگاه های خانواده انتقال دهید. صدور این اسناد و پیگیری کلیه مراحل پیرامون پرونده آن در سامانه ثنا قابل استعلام خواهد بود. در ادامه به کلیه نکات و قوانین مربوط به این حوزه می پردازیم.
قیم نامه در چه شرایطی صادر می شود؟
جدای از این که قیم نامه تا چه زمانی اعتبار دارد، نحوه صدور و شرایط مربوط به ارائه این اسناد نیز مورد توجه قرار می گیرد. قیم نامه یک سند معتبر در خصوص رسیدگی به حقوق و وضعیت زندگی افراد محجور است. فرد محجور قادر به تصرف در اموال و امور مادی و غیر مادی زندگی نیست و صلاحیت این فعالیت ها را ندارد. به همین خاطر این قبیل تصمیمات به قیم او واگذار می شوند.
محجوران سه دسته دارند:
افرادی که به سن بلوغ نرسیده و به عنوان صغیر معرفی می شوند.
افردی که غیر رشید و یا صفیه خوانده می شوند.
افرادی که سلامت عقلی نداشته و به عنوان دیوانه معرفی می شوند.
هر یک از دسته بندی های نام برده شده، برای انجام امور قانونی، رسیدگی به امور مادی و غیر مادی صلاحیت نداشته و باید از قیم خود کمک بگیرند. در صورتی که این افراد قیم قهری نداشته باشند، به صلاحدید دادگاه برای آن ها قیم دیگری انتخاب خواهد شد.
قیم نامه چیست؟
برای رسیدگی به مدت اعتبار قیم نامه و سایر ویژگی های این اسناد قانونی باید ابتدا با ماهیت آن ها آشنایی بیشتری داشته باشید. قیم نامه برگه ای قانونی است که به موجب آن فردی دیگر اختیارات زندگی محجور را برعهده می گیرد. هر یک از افراد محجوری که پیش تر به معرفی وضعیت آن ها پرداختیم، در خصوص اداره اموال و هر گونه اقدام در زندگی خود باید تایید قیم خود را داشته باشند.
حدود و اختیارات قیم
قیم نامه چیست و چه اختیاراتی برای قیم به همراه می آورد؟ این سوال مهم نیز بارها در مراجع قانونی و دادگاه های خانواده مطرح می شود. به موجب حقوق قانونی که قیم نامه برای افرد به وجود می آورد، قیم مجاز به انجام اعمال زیر خواهد بود:
اداره امور مالی فرد محجور و رسیدگی به آن ها
فروش و رهن اموال محجور با کسب اجازه از مقام دادستانی
فروش اموال فاسد شدنی
رسیدگی به وضعیت تربیتی و اصلاح محجور
انجام امور مربوط به ازدواج و طلاق
اجازه برای کسب پیشه و اشتغال محجور
مدارک مورد نیاز برای دریافت قیم نامه
مدت اعتبار قیم نامه پس از صدور این اسناد به قیم مورد نظر ابلاغ می شود. برای دریافت این اسناد در وهله اول باید مدارک مورد نیاز را به مراجع قضایی ارجاع دهید. برای این منظور ابتدا باید فرم مربوط به دریافت قیم نامه پر شده و پیرو آن مدارک زیر ارائه شوند:
اصل و فتوکپی صفحات شناسنامه پدر یا جد پدری محجور که فوت کرده اند.
اصل و فتوکپی برابر اصل فوت پدر فرد؛
اصل و فتوکپی کلیه صفحات شناسنامه فرد محجور
اصل و فتوکپی کارت ملی محجور
اصل و فتوکپی تمامی صفحات شناسنامه فردی که تقاضای قیومت محجور را دارد.
دو قطعه عکس از فردی که برای دریافت قیومت محجور اقدام کرده است.
در صورتی که مادر، متقاضی قیومت فرزند باشد، تصویر برابر اصل سند ازدواج او نیز دریافت خواهد شد.
میزان اعتبار قیم نامه
قیم نامه تا چه زمانی اعتبار دارد و کی باطل می شود؟ یکی دیگر از پرسش هایی که در این نوشتار به آن می پردازیم، مدت زمان اعتبار سند قیم نامه است. به طور کلی تاریخ مشخصی برای اعتبار قیم نامه ذکر نمی شود. اعتبار این اسناد قانونی تا زمانی است که شرایط عزل قیم محجور اثبات نشده باشد. یعنی تا زمانی که فرد قیم، مرتکب موارد قانونی عزل قیم نشده باشد، قیم نامه صادره اعتبار خواهد داشت. در قانون کشور ما شرایط ویژه ای برای عزل قیم در نظر گرفته شده است که برخی از آن ها را در زیر مشاهده می کنید:
سلب صفت امانت از قیم در صورت انجام ندادن برخی از وظایف محوله؛ مانند عدم قید عامدانه مال محجور و عدم گزارش به دادستان مربوطه
ورشکستگی فرد قیم نیز در شرایطی سبب عزل او از این سمت خواهد شد. در صورتی که قیم، سلامت عقل و یا سلامت جسمی خود را از دست دهد، به گونه ای که دیگر قادر به اداره امور محجور نباشد، سند قیم نامه اعتبار خود را از دست خواهد داد.
مجرم شناخته شدن قیم در پرونده های حقوقی و کیفری نیز سبب عزل او خواهد شد. در صورت ارتکاب جرم قیم در پرونده هایی مانند اختلاس، کلاهبرداری و... اعتبار قیم نامه او به پایان می رسد.
نحوه استعلام صدور قیم نامه
پس از این که متوجه شدیم قیم نامه چیست و با تعاریف این سند معتبر قانونی آشنا شدیم، باید از نحوه استعلام آن نیز آگاهی داشته باشیم. به این ترتیب پس از صدور این اسناد می توانید در راستای ادای وظایف و تکالیف قانونی خود اقداماتی انجام دهید. از طریق روش های استعلام قیم نامه می توانید به صدور و عدم صدور این اسناد پی ببرید.
در سال های اخیر غیر حضوری شدن انجام بسیاری از امور اداری سبب سهولت در استعلام برخی اسناد و مدارک قانونی شده است. اما این مورد در رابطه با اسناد قیم نامه صدق نمی کند و برای استعلام این احکام باید به صورت حضوری به شعبات دادگاه مورد نظر مراجعه کرده و از این طریق برای دریافت استعلام اقدام کنید. همچنین در سامانه ثنا نیز ابلاغیه هایی برای متقاضیان قیومیت ارسال می شود که در مفاد این ابلاغیه ها در خصوص صدور یا عدم صدور قیم نامه اطلاعاتی درج شده است.
نکات دریافت قیم نامه
پیش تر در خصوص این که قیم نامه تا چه زمانی اعتبار دارد و روش های استعلام آن اطلاعاتی را بررسی کردیم. در این زمینه نکاتی همواره مورد توجه متقاضیان قرار دارند که برخی از آن ها را در زیر مشاهده می کنید:
قیم نامه در شرایطی برای محجور صادر می شود که فرد شرایط محجوریت را داشته باشد، اما پدر و جد پدری او در قید حیات نباشند.
برای دریافت سند قیم نامه باید حتما معاینات پزشکی در خصوص اثبات محجوریت فرد انجام شود. این وضعیت در شرایطی که محجوریت به دلیل عدم سلامت عقلانی فرد پس از بلوغ به وجود آمده، پیگیری خواهد شد.
در صورتی که فرد پس از رسیدن به سن بلوغ سلامت عقلانی خود را از دست داده باشد نیز محجور خوانده می شود.
جمع بندی
در این بخش در خصوص مجموعه نکات قیم نامه و شرایط دریافت آن گفت و گو کردیم. رسیدگی به حقوق محجور در کشور ما حائز اهمیت شمرده شده و برای بهبود شرایط زندگی این دسته از افراد، قوانین سخت گیرانه ای در این حوزه وضع شده اند. قیومیت محجور نیازمند شرایط خاصی است که فرد متقاضی باید به این موارد دقت داشته باشد. همچنین در راستای افزایش مدت اعتبار قیم نامه، قیم مورد نظر باید از اقدام به انجام اعمالی که سبب عزل او می شوند، پرهیز کند.