واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: راهکارهای کاهش استفاده از ظروف پلاستیکی چیست؟
عضو انجمن توانافزایان زندگی سبز زنجان و کارشناس ارشد سازمان مدیریت پسماند شهرداری زنجان گفت: هر کدام از ما قبل از اینکه دیر شود باید به نوعی در پی اجرای راهکارهای کاهش ظروف پلاستیکی و تجدیدناپذیر باشیم.
آفتابنیوز : زهرا علیخانی در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: اواخر دهه 40 شمسی کمی پس از آن که پیراهنهایی با عنوان «بشور و بپوش» در سطح جامعه با اقبال زیادی روبهرو شد، سر و کله کیسههای پلاستیکی هم کمکم پیدا شد تا در گستره وسیعی از زندگی ما جا خوش کند. پس از آن در اوایل دهه 70 شمسی، ظروف پلاستیکی نیز در قالب نوشیدنیهایی در بطریهای پلاستیکی و در اندازههای مختلف وارد ایران شد.
وی ادامه داد: شاید آنچه باعث شد که نقش پلاستیک و کیسههای پلاستیکی در جوامع تا این حد گسترده شود، فرضیه بالا بردن بهداشت عمومی توسط این محصولات بود. در حال حاضر تنها در کشور ما سالانه 3 میلیون تن پلاستیک تولید میشود و استفاده بیرویه از آن زمینه را برای بروز انواع آلودگیها و بیماریهای مختلف فراهم کرده است؛ در واقع این مسئله تهدید بزرگی برای محیط زیست و سلامت جامعه بهشمار میرود.
علیخانی با بیان اینکه متاسفانه در چند سال اخیر، تولید انواع و اقسام سفرههای نایلونی و ظروف پلاستیکی به میزان قابل توجهی بالا رفته است، افزود: این روزها امکان ندارد که در گوشهای از طبیعت نمونهای رها شده از پلاستیک را به چشم نبینیم. این در حالی است که 300 تا 1000سال زمان میبرد تا پلاستیک در طبیعت تجزیه شود و در طول این مدت طولانی چه صدمات جبرانناپذیری به سلامت ما و محیط زیست و حیاتوحش وارد میشود؛ در واقع کیسههای پلاستیکی اگر در معرض مواد اسیدی، چربیها و تغییرات دمایی قرار بگیرند، تغییر ماهیت داده و از خود مونومرهایی آزاد میکنند که گفته میشود از عوامل ابتلا به 7 نوع سرطان هستند.
کارشناس ارشد سازمان مدیریت پسماند شهرداری زنجان خاطرنشان کرد: این مونومرها اگر به محیط زیست ورود پیدا کنند توسط جانداران بلعیده شده و باعث خفگی آنها میشود و حتی میتواند عامل ایجاد بیماری در جانوران زنده باشد. علاوه بر این، تجزیهناپذیری پلاستیکها در محلهای دفن میتواند سبب نفوذ شیرابه به آبهای زیرزمینی شود. این شیرابه شامل ترکیباتی نظیر فلزات سنگین و آلاینده است که میتواند باعث بیماریزایی و از بین رفتن سرمایههای ملی شود.
وی با بیان اینکه به طور مثال سالانه حدود 380 میلیارد قطعه کیسه پلاستیکی در ایالت متحده مصرف میشود که برای تولید این میزان پلاستیک دست کم 12 میلیون بشکه نفت لازم است، ادامه داد: به حد کافی دلیل وجود دارد که باعث شود تا در مصرف بیرویه محصولات پلاستیکی تامل کنیم و در جهت یافتن جایگزین برای آنها عمل کنیم. البته خوشبختانه در جهان هم اقداماتی در این جهت صورت گرفته است. بهطور مثال در سال 2002 میلادی، بنگلادش نخستین کشوری بود که استفاده از کیسههای پلاستیکی را ممنوع کرد. این کشور به دنبال سیل ویرانگر سال 1988 میلادی و به دلیل این که کیسههای پلاستیکی با بستن راه فاضلابها عامل اصلی شدت یافتن سیلاب بودند، خسارات چشمگیری دید.
علیخانی تصریح کرد: ایرلند هم قانون مالیات بر کیسههای پلاستیکی را وضع کرد که این قانون تا 90 درصد مصرف کیسههای پلاستیکی را در این کشور کاهش داد. در سال 2003 دولت تایوان، توزیع کیسههای پلاستیکی رایگان در فروشگاهها و مراکز خرید را ممنوع کرد. ضمن اینکه استفاده از ظروف یکبار مصرف در رستورانهای این کشور نیز ممنوع شد و حتی بسیاری از فروشگاهها از افرادی که کیسههای خرید خود را به همراه نمیآورند جریمه نقدی دریافت میکردند. در سال 2007 میلادی نیز در هنگکنگ برای فروشندگان کیسههای پلاستیکی مالیات بر آلودگی محیطزیست در نظر گرفته شد.
این فعال محیط زیست یادآور شد: ارتقای سطح آگاهی مردم در زمینه زیانهای بهداشتی و محیطزیستی استفاده از کیسههای پلاستیک تاثیر بهسزایی در کاهش مصرف آن دارد. این قبیل تلاشها در ابتدا به صورت نمادین شروع میشود و در طول زمان به رواج فرهنگ کاهش استفاده از پلاستیک کمک میکند. مثلا استفاده از کیسههای پارچهای و انواع زنبیلهایی که میتوان چندینبار از آنها استفاده کرد. همچنین پاکتهای کاغذی بازیافتی و استفاده از محصولات زیستتخریبپذیر از مواردی است که به مرور زمان منتج به کاهش استفاده از ظروف پلاستیکی میشود.
وی افزود: کاهش استفاده از سفرههای یکبار مصرف، وضع مالیات بر آلودگی محیطزیست برای تولیدکنندگان و مصرفکنندگان محصولات پلاستیکی، سرمایهگذاری در جهت تولید کیسههای پارچهای دستهدار و عرضه ارزان این محصول برای جایگزینی با کیسههای نایلونی نیز راهکارهای مناسبی به نظر میرسد و کمک میکند تا طبیعت و محیطزیست ایران بتواند فارغ از آوار سنگین کیسهها و سایر محصولات پلاستیکی نفسی تازه کند.
علیخانی یادآور شد: خوشبختانه انجمن توانافزایان زندگی سبز طی ماههای گذشته با برگزاری کارگاههای آموزشی متعدد، سعی در نهادینه کردن فرهنگ استفاده از محصولات بادوام داشته است. همچنین این انجمن قصد دارد در آیندهای نه چندان دور و در گام نخست نسبت به توزیع کیسههای پارچهای در برخی فروشگاههای معتبر شهر زنجان اقدام کند.
۰۱ مرداد ۱۳۹۶ - ۱۷:۳۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 157]