واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: نخستين دوسالانه عكس جهان اسلام از نگاه داوران
موسسه فرهنگي هنري صبا همزمان با نخستين دوسالانه بينالمللي عكس جهان اسلام كه عرصه رقابت و مشاركت گستردهاي با حضور عكاسان 40 كشور جهان است، چندي پيش ميزبان يك ميزگرد تخصصي با حضور داوران اين دوسالانه بود.
به گزارش روابط عمومي موسسه فرهنگي هنري صبا وابسته به فرهنگستان هنر، همزمان با نخستين دوسالانه بينالمللي عكس جهان اسلام اين موسسه ميزگرد تخصصي هيات داوران نخستين دوسالانه را در حضور علاقمندان به بحث و بررسي در خصوص دستاوردها، توفيقات و تجارب به دستآمده در برپايي اين حركت بينالمللي اختصاص داد. در اين ميزگرد كه با حضور دبير و هيات داوران نخستين دوسالانه عكس جهان اسلام سيدعباس ميرهاشمي، سعيد صادقي، فرهاد سليماني، فرزاد هاشمي، بهمن جلالي و سهراب هادي برگزار شد.
ابتدا سيدعباس ميرهاشمي با بيان مراحل و مقدمات شكلگيري اين رويداد گفت: شناسايي استعدادها و خلاقيتهاي برتر عكاسي جهان اسلام و نيز عكاسان پيشرو و خلاق اين حوزه كه در جايي جز اين دوسالانه هرگز امكان يافتن آنها نبود، كمرنگ كردن و تعديل نگاهي كه به تاثير از تبليغات مغرضانه و يكسويه رسانههاي خبري غرب نسبت به جهان اسلام در سراسر دنيا كمابيش حاكم شده است و نگاه به رنگها با همه تنوع و نشاط آن، نگاه به شادي، به زندگي و آيينهاي سنتي و ملي و در نهايت شناسايي همه خلأها و نقاط كار نشده يا آسيبپذير به عنوان يك راهبرد محوري، همه در شمار اهداف و اولويتهاي اين دوسالانه بود.
آنگاه سعيد صادقي عكاس و عضو هيات داوران خاطرنشان كرد: با آنكه معيار از پيش تعيين شده و خاصي براي ما در گزينش آثار وجود نداشت اما مهمترين ملاك ما قدرت بصري عكسها بود كه گاه با تكنيكهاي قوي نگاه كاملاً حرفهاي و مهارت در انتقال موضوع مواجه ميشديم.در ادامه فرهاد سليماني يكي ديگر از اعضاي هيات داوران نيز با بيان ديدگاههاي خود در داوري آثار پرداخت و گفت: بيشتر عكسهايي كه ما با آن روبرو شديم رويكردي كاملاً مستند داشت و به ندرت به عكسهايي برميخوريم كه مرتبط با جريان عادي زندگي روزمره مسلمانان و خانواده مسلمانان به عنوان موضوع اصلي دوسالانه بود.
وي تاكيد كرد: مسائلي از قبيل سيل، زلزله و به طور كلي بلاياي طبيعي، مصائب و رنجها و همه آنچه از عكس به عنوان رسانه انتظار دارند تا آنها را به سرعت به سراسر جهان منتقل كنند، نمود چشمگيرتري داشت و ما با انبوهي از عكسهايي با مفاهيم اين چنيني سر و كار داشتيم و اين مساله كار داوري را بسيار دشوارتر ميكرد. چرا كه هدف ما ارائه جنبهها و جلوههايي ديگر از زندگي با تنوع رنگارنگ الگوها و شيوههاي فرهنگي، تمدني، اقليمي و قومي و... بود و اين شايد ناشي از تعدد و تراكم حوادث و رخدادهاي بحرانزا و فاجعه بار در جهان اسلام و مطرح بودن عكس به عنوان يك رسانه سريعالانتقال، تاثيرگذار و فراگير در سطح جهاني است، كه به ناگزير اين وجه رسانهاي عكس را برجستهتر ميكند.
وي با ذكر اين نكته كه براي شروع، چنين حركتي قطعاً لازم و ضروري بود اظهار داشت: بايد براي دوسالانههاي بعدي خط مشي و مسير مشخصي را براي خود تعريف و ترسيم كنيم تا نمايشگاههايي به لحاظ حرفهاي موفقتر برگزار شود.
چرا كه اگر جهان اسلام تنها اين باشد و تنها تصوير فقر و فاجعه را در خود بازتاب دهد موجب تاسف و سردرگمي بيشتر ماست.
سپس فرزاد هاشمي از ديگر داوران دوسالانه به اهميت الگوسازي در نگاه به مسائلي همچون خانواده، زندگي و... در جهان اسلام اشاره كرد و گفت: چند پروژه بايد در جوايز اين دوسالانه تعيين كننده باشد و عكاسان را تشويق و جهتدهي كند. تا اين مسير را پيگيري كنند.
وي افزود: پيشرفت عكاسي در همه شاخههاي خود از عكاسي خبري، عكاسي مد، عكاسي ورزشي، عكاسي موادغذايي و... به خاطر رشد تقاضا و مخاطب و يافتن بازار عرضه عكس به صورت سنجيده و اصولي است ولي خانواده مسلمان موضوعي نيست كه باعث رشد و تكامل اين شاخه از عكاسي شود چرا كه متقاضي و بازار تعريف شده و مشخصي ندارد و تنها راه ما براي اين كه جايگاهي در روند روبه رشد جهاني از اين شيوه عكاسي ترسيم كنيم ايجاد بازار و تعيين جوايزي خاص و انتشار كتاب به صورت منظم و ارتباطگيري پيگير و مستمر خواهد بود.سپس بهمن جلالي از پيشكسوتان عكاسي خبري و مطبوعاتي ايران و عضو ديگر هيات داوران با ذكر اين نكته كه عكس دوباره ديدن و دوباره تجربه كردن جهان است و روايتي ديگر باره از جهان و هستي كه وراي محدوديتهاي فيزيكي شكل گرفته و شعور و آگاهي ما را تكامل ميبخشد، گفت: وقتي جلوي يك واقعه و رويداد قرار ميگيريم درستترين برخورد نقد منصفانه است اگرچه اين دوسالانه مي توانست بهتر از اين برگزار شود اما با همه محدوديتها و موانع و در يك فرصت كم هشت ماهه اين يك حركت واقعاً درخشان و قابل تحسين بود كه در نخستين گام خود، اينچنين موفق به جذب مشاركت عكاسان از سراسر دنيا شد كه در آن چهرههاي شاخص و شناخته شده هم كم نبودند.گفتني است، پيش از اين ميزگرد سينما تك صبا ميزبان نشستي ديگر نيز بود.
سخنراني استاد علي قلمسياه عكاس برجسته و رئيس كنفدراسيون قايقراني و از پيشكسوتان عكاسي طبيعت و عكاسي ورزشي و المپيك با موضوع عكاسي طبيعت كه سخن خود را با طرح بررسي عكس در مقوله استراتژيك و رهيافت عكس به مثابه فرآيندي از مجموعه توسعه آغاز كرد و سپس به الگوهاي تعامل و همكنشي انسان و محيط طبيعي، اكولوژي، محيطزيست، حيوانات و... در عكاسي طبيعت اشاره كرد.
وي خاطرنشان كرد: انسان در جريان حيات و رشد و تكامل خود موجودي است كه مقهور و مغلوب طبيعت پيرامون نيست. و ميتواند همه موانع و عوامل تهديد در طبيعت را به فرصت و امكان تبديل كند اين اضلاع كه به او توانايي چنين رويكردي را ميبخشد عبارتند از علم (شيوه شناخت)، اخلاق (نظام و ساختار فرهنگي) و روش (متدولوژي و فنشناسايي ابزار).
وي گفت: تاثير ديدگاني بر سوژه و ارزشگذاريهاي عكس دقيقاً از زماني شروع ميشود كه در عمق زمان بيننده را با خود همراه كنيد و عكس از امپرسيون ظاهري به عمق گذاري مفاهيم وارد شود. وي به تاثير نگاه اجتماعي، فلسفي، طبقه اجتماعي زاويه نگاه و موقعيت و زمينه شناخت عكاس اشاره كرد و گفت: زاويه ديد شما حتي در عكاسي تبليغاتي و عكاسي طبيعت زاويه نگرش ايدئولوژيك و منظري از جهانبيني و معرفت شما به هستي است و ارزشگذاري عكاس نشان دهنده نوع تفكر اوست.
و اينكه دغدغههاي انساني اجتماعي دارد، يا فرمگرايي محض و نگاه ناتوراليستي صرف به طبيعت در كار او نمود دارد.
وي در پايان اظهار داشت: عكاسي در ايران اگر به جايگاه واقعي خودش برسد ميتواند حتي از سينماي ما در عرصه جهاني برتر و جلوتر باشد.
چرا كه آدمهايي كه يك لايه از زندگي را بر ميدارند و قدرت انتخاب خود را محدود و متمركز به يك لايه و برداشت از آن ميكنند ذاتاً جسورتر و متفكرترند، از آن رو كه توان عبور از لايهها و روايتهاي بيشمار از آن را دارند.نخستين دوسالانه بينالمللي عكس جهان اسلام هماكنون در موسسه فرهنگي هنري صبا در حال برگزاري است.
چهارشنبه 5 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 171]