واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: چرا كم لطفي؟!
جام جم آنلاين: واكنش معاون امور سينمايي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي به بخشهايي از سخنان رئيس سازمان صدا و سيما در شيراز، از جهات بسياري قابل تامل و توجه است.
ضرغامي در مراسم اختتاميه جشنواره توليدات مراكز صدا و سيما نكاتي را درباره سينماي ايران و مناسبات آن با رسانه ملي بيان كرد كه گويا مصاحبه ديروز جعفريجلوه با خبرگزاري فارس واكنشي به اين نكات بود.
ضرغامي در آن سخنراني ضمن اشاره به توليد و پخش 120 تلهفيلم در سال 86 گفت: «مجموعه توليد سينماي كشور در بهترين شرايط 100 فيلم بيشتر نيست كه به دلايل زيادي بسياري از آنها در تلويزيون قابل پخش نيستند. شايد هم به دليل اين است كه فضاي سينما بازتر از تلويزيون است و الان هم در مرحله نازلي قرار دارد.»
ضرغامي در ادامه به عنوان يك مصداق به وضعيت بدحجابي در برخي از فيلمها اشاره كرد و گفت: «برخي بدحجابيها در فيلمها آنقدر مفرط است كه ما نتوانيم آن فيلم را پخش كنيم.»
در پاسخ به اين چند نكته ديروز جعفريجلوه در مصاحبه خبري نسبتا بلندي زبان به انتقاد گشود و درصدد پاسخگويي برآمد. وي تلويزيون را «برادر ظاهرا بزرگتر» خواند و سپس او را به تواضع و رفاقت دعوت كرده و گفت: «البته برادري كردن به معناي عيبجويي صرف و طرح يكسويه اشكالات نيست.» محورهاي ديگري را نيز كه در اين مصاحبه وجود دارد ميتوان به شرح زير بيان كرد:
1- «من هنوز نديدهام كه در صحبتهاي مديريت رسانه ملي، به محاسن سينما اشاره شود، بلكه ايشان مستمرا به مشكلات و معايب اشاره ميكنند.»
2- «سينما مشكلات بسياري دارد و يكي از مشكلاتش وجود يك رقيب توانمند با امكانات وسيع تبليغاتي و مالي است.»
3- تلويزيون محاسن سينما را در دو، سه سال اخير بيان نكرد. [و] «... سينما نيازمند فرصتهاي متعددي از جمله فضاي مثبت رسانهاي، فضاي نقد مشوق و ارتقاءدهنده و پوشش تبليغاتي و خبري و عرضه و ارائه گسترده است... تعامل سينما و صدا و سيما بايد به گونهاي باشد كه بيش از آن كه از هم خرده بگيرند و با تعرض و طعنه به طرف مقابل، مسووليتهاي بر عهده خويش را به حاشيه برانند، به سوي تعاملي اثربخش و مسوولانه حركت كنند.»
4- «من در اينجا بيشتر به نحوه زبان و بيان گلايه دارم وگرنه به نظر من نيز بايد در سينما تحولات فرهنگي افزونتر از آنچه رخ داده است صورت بگيرد و در اين ترديدي نيست.»
5- «شايسته بود كه تلويزيون با حسن نيت، از مدتها قبل قدمهاي ديگري بردارد و با نگاهي همگرا و حرفهاي به برنامه توليد انبوه تلهفيلم مشغول شود كه اين قطعا ميتوانست مانع بروز ايجاد مشكلات بيشتر اقتصادي و رفتاري در توليد و توزيع محصولات سمعي و بصري و سينمايي گردد و موجب دوگانگي در رفتار هنرمندان نباشد.»
اول آنكه معلوم نيست معاون امور سينمايي بر چه مبنايي تلويزيون را «برادر ظاهرا بزرگتر» خوانده و سپس در ادامه گفته است «هرچند سينما برادر كوچك تلويزيون نيست.» چنين رويكردي در حوزه فرهنگ جز تنزل دادن سطح بحث نتيجهاي در بر ندارد و بهنوعي سطحينگري منجر ميشود.
همچنان كه جعفري جلوه در ادامه گله از نديدن محاسن سينما در صحبتهاي رئيس رسانه ملي ميكند و ميگويد: «ايشان مستمرا به مشكلات و معايب اشاره ميكنند». اينكه ضرغامي مستمرا به مشكلات و معايب سينما اشاره ميكند، با اغراق همراه است.
حداقل بر مبناي آنچه در معرض افكار عمومي قرار گرفته است، چنين نيست و وي مستمرا! به مشكلات و معايب سينما اشارهاي نداشته است، هر چند برخلاف آنچه در عالم واقع وجود دارد، ممكن است زبان به تمجيد و تقدير نيز نگشوده باشد كهاي بسا اسباب گلايه معاون امور سينمايي را همين موضوع فراهم كرده باشد.
جعفري جلوه در ادامه يكي از مشكلات سينما را رقيب توانمند و با امكانات و... (يعني صدا و سيما) ميداند. چنين تلقياي نيز از رسانه ملي متاسفانه كمي سطحي و بهانهاي براي سرپوشگذاشتن بر كمكاريها و كاستيهاست.
به واقع معضلات موجود در سينماي ايران ربطي به صدا و سيما ندارد. مگر در ساير كشورهايي كه سينماي توانمند و پرمخاطبي دارند، تلويزيون تعطيل يا تضعيف شده است؟
جعفريجلوه در ادامه باز هم به بيان نكردن محاسن سينما در تلويزيون اشاره كرده و فضاي مثبت رسانهاي، فضاي نقد مشوق و پوشش تبليغاتي و خبري را موجب ارتقاء دانسته و ....
در سالهاي اخير شبكههاي مختلف راديو و تلويزيون به شيوههاي مختلف به ياري سينماي ايران آمدهاند و برنامههاي بسياري را به آنتن فرستادهاند كه شايد آقاي جعفري جلوه به خاطر مشغله فراوان نتوانستهاند شنونده و بيننده اين برنامهها باشند اما بعيد است در همين چند روزي كه جشنواره فيلمهاي كودك و نوجوان در همدان در حال برگزاري است به عنوان مقام ارشد سينماي ايران كه گويا در همدان هم حضور داشتهاند، گروههاي برنامهساز صدا و سيما را نديده باشند كه به صورت گسترده و مستمر تمام برنامههاي جشنواره را به صورت زنده پوشش ميدهند.
يا در ايام جشنواره فجر و ديگر مناسبتهاي سينمايي نيز صدا و سيما هيچگاه كم نگذاشته است. البته رسانه ملي در همه عرصههاي جامعه به عنوان تريبون عمومي شهروندان موظف است كه كاستيها و ناملايمات را بيان كند و در اين ميان سينما مستثني از اين قاعده نيست و اي بسا آنچه موجب ناراحتي معاون امور سينمايي را فراهم كرده است، همين نقد و نظرهاي سينماگران ايراني باشد كه درباره وضعيت سينما در حال حاضر بيان ميكنند و رسانه ملي نيز آنها را با جامعه در ميان ميگذارد.
نكته ديگر گلايه از «نحوه زبان و بيان» رئيس رسانه ملي است كه باز هم معلوم نيست كجاي سخن ايشان در بيان صادقانه آن چه به تعامل صداوسيما و سينما مربوط است، جاي گلايه دارد. به هر حال وضعيت سينما در حال حاضر چندان مطلوب نيست و آن چه روي پرده سينماست، خود گوياتر از هر سخني است و در اين ميان نميتوان به مردم خلاف واقع گفت.
ميماند نكتهاي كه ايشان درباره توليد تلهفيلم گفتهاند كه چندان منطقي و روشن نيست. جعفريجلوه به مشكلات اقتصادي و رفتاري در توليد و توزيع اشاره كردهاند بدون اين كه استدلالهاي خود را بيان كنند. در حالي كه واضح است حضور سينماگران در عرصه توليد تلهفيلم توسط سيما از جهات بسياري به رفع مشكلات اقتصادي و رفتاري در سينماي ايران ياري رسانده است.
انصافا اين كه جمعيت بزرگي از سينماگران، در شرايط فعلي سينما، در عرصه ديگري از حرفه فيلمسازي به فعاليت مشغول شدهاند، جاي انتقاد دارد؟ واضح است كه اگر چنين عرصهاي باز نشده بود، همين سينماگران بيكار و يا بسيار كمكار بودند و حداقل آقاي جعفري جلوه بايد ممنون صداوسيما باشد كه بخش بزرگي از سينماگران را تحت حمايت قرار داده و براي آنها عرصهاي براي فيلمسازي گشوده است.
نكات ديگري نيز در نقد سخنان معاون امور سينمايي ميتوان افزود كه بماند براي مجالي ديگر. اما اي كاش ايشان نگاهي به فهرست فيلمهاي حاضر در جشنواره فيلم كودك و نوجوان و نامزدهاي اين جشنواره ميكردند تا با واقعبيني به ارزيابي سينما و داشتههاي آن مينشستند.
محمود جوانبخت
سه شنبه 4 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 169]