واضح آرشیو وب فارسی:ایسنا:
همایش بازشناسی مؤلفهها، فرصتها و چالشهای ادبیات پایداری با همکاری گروه زبان و ادبیات فارسی شورای بررسی متون و دانشگاه شهید بهشتی در سالن ناصرخسرو دانشکده ادبیات دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد. به گزارش ایسنا، این همایش با هدف تعامل نهادهای اجرایی و دانشگاهها درباره ادبیات پایداری ایران برپا شد تا از این طریق شرایط لازم برای بهبود کمّی و کیفی علمی و آموزشی منابع درسی فراهم شود و راهحلهایی برای برون رفت از مشکلات این گرایش نوپا اندیشیده شود. گروه زبان و ادبیات فارسی شورای بررسی متون با ارتباط موثر با شبکه نخبگانی و دانشگاهی سراسر کشور، چند سالیست که کارگروه ادبیات معاصر و پایداری را تشکیل داده است. در سالهای اخیر، کتب مربوط به این گرایش در گروه، ارزیابی و نقد شده و این همایش محصول توجه به اهمیت نقد و بازخوانی منابع مربوط به حوزۀ ادبیات پایداری و دفاع مقدس است، مبحثی که آرمانها و اعتقادات ملتی را در عقبۀ خود دارد و خاطرات و خطرات آن باید به نسلهای آینده به شکلی موثر منتقل گردد.
در مراسم افتتاحیه این همایش که با تلاوت آیات قرآن و سرود جمهوری اسلامی آغاز شد، دکتر طهرانچی- رئیس دانشگاه شهید بهشتی- با اشاره به این نکته که ادبیات پایداری و دفاع مقدس، امنیت ما را در منطقه حفظ کرده است و توجه بدان ضرورت دارد ، ضمن برشمردن خاطراتی از عملیات تیپ 25 کربلا به اهمیت تبدیل خاطرات به ادبیات فاخر اشاره کرد.
پس از وی، دکتر خاتمی- رئیس دانشکدة ادبیات فارسی- نیز ایام ماه صفر را که پیام رسان واقعة کربلاست، وقت مناسبی برای برگزاری این همایش دانست و بیان کرد که طرح ادبیات پایداری و دفاع مقدس بدون حادثة کربلا بیمعنی است و امام حسین(ع) را سمبل و نمونة اعلای ادبیات پایداری دانست.
دکتر قبادی- رئیس پژوهشگاه علوم انسانی- نیز بیان کرد که منابع ادبیات پایداری و دفاع مقدس باید به وسیله دانشگاههای طراز اول در الگوهای زیبنده عرضه شود و اقداماتی انجام شود که تداوم بخش ادبیات انقلاب و دفاع مقدس باشد. سپس سردار سرتیپ قربانی به تأثیر قرآن و حدیث در ادبیات انقلاب اشاره کرده و ضمن یادآوری شجاعت و صبوری امثال شهید فهمیده و مادرانشان، پاسداری و حمایت از ادبیات پایداری را وظیفة همۀ نهادها دانستند.
در پایان این بخش از برنامه، با حضور ریاست پژوهشگاه و ریاست دانشگاه لوح تقدیر و تندیس پژوهشگاه علوم انسانی و دانشگاه بهشتی به سرداران اهداء شد.
در بخش دوم این همایش نیز دکتر محمدصادق بصیری از دانشگاه کرمان درباره «حکمت الهی در ادبیات پایداری» ضمن تعریف «حکمت»، به تعریف آن در منطق قرآن اشاره کرد که معادل خیر کثیر است و ادبیات پایداری را به چند دسته تقسیم کرد و چندین نتیجه از آن استخراج کرد.
وی افزود: عنصر حکمت از الزامات ادبیات پایداری است؛ ادبیات پایداری به دو دسته مانا و میرا تقسیم میشود؛ حکمت الهی موجب پویایی ادبیات پایداری شیعی میشود؛ ادبیات شیعی به آسیب شناسی جدی نیاز دارد؛ ادبیات پایداری ایران با بُن مایههای حکت عملی نوعی ادبیات ملتزم است که از طرف مردم بوجود میآید و حکمت الهی وجه غالب آن است و هدفش شکوفایی، مانایی و تکامل تدریجی آن است.
همچنین دکتر حسینعلی قبادی از دانشگاه تربیت مدرس در این همایش مقاله «ضرورت رویکرد فراتاریخی به ادبیات انقلاب اسلامی و دفاع مقدس» را ارائه کرد.
وی به فراگیری و جهان شمولی پیام ادبیات انقلاب اشاره کرده و با طرح دغدغه کیفیت در ادبیات مقاومت خاطر نشان کرد: برای ارتقای کیفیت و نامیرایی، باید بین نگاه درون متنی و برون متنی نسبت برقرار کرد. هرجا سیّالیّت اسطوره در متن باشد آن متن موفق میشود و نگاه برون متنی به وسیعتر شدن دیدگاهها میانجامد.
دکتر قبادی در ادامه سخنان خود به اهمّ مؤلفههای معرفتی در حوزة انقلاب اسلامی و دفاع مقدس اشاره کرد و سپس به کاستیهای ادبیات انقلاب اسلامی پرداخت.
در این همایش، پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی جهاددانشگاهی نیز کتب منتشرۀ مرتبط با ادبیات پایداری خود را برای رونمایی و اهدا به دست اندرکاران و سخنرانان، در اختیار همایش قرار داد.
انتهای پیام
سهشنبه / ۱۸ آبان ۱۳۹۵ / ۱۶:۳۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 13]