واضح آرشیو وب فارسی:مهر: موزه قلعه فلك الافلاك لرستان از نادرترين مجموعه هاي تاريخي كشور
خرم آباد - خبرگزاري مهر: موزه قلعه فلك الافلاك لرستان شامل دو موزه مردم شناسي و باستانشناسي يكي از نادر ترين مجموعه هاي تاريخي ارزشمند كشور به شمار مي رود.
به گزارش خبرنگار مهر در خرم آباد، قلعه تاريخي فلك الافلاك در اواخر دهه چهل ( 1347 ش ) از مكاني امنيتي و نظامي به موزه آثار فرهنگي (مردم شناسي) و در دهه پنجاه ( سال 1354ش) با به نمايش گذاشتن آثار مفرغي بطور رسمي به موزه تبديل شد.
با قرار گيري اسناد و مكاتبات اداري دوران رضا شاهي و همچنين بسياري از نسخ خطي ، مجموعه اي غني از اسناد و مدارك فرهنگي مربوط به لرستان در اين موزه تشكيل شد تا اينكه در دوران پر تحول انقلاب چندي ادامه كار موزه دچار توقف شد كه سر انجام با افتتاح دوباره آن در سال 1367 موزه دژ شاپور خواست كهن جلوه اي ديگر يافت.
بار ديگر با تكميل و توسعه بخش موزه مردم شناسي موزه قلعه فلك الافلاك در 28 ارديبهشت سال 1381 به مناسبت روز جهاني موزه ، امروزه مي توان اين مكان را از مجموعه هاي نادر كشور دانست .
موزه باستانشناسي قلعه فلك الافلاك در سال 74 در بخشي از بناي تاريخي قلعه فلك الافلاك به نمايش آثار مكشوفه از محوطه هاي تاريخي اختصاص يافت كه به علت نبود امكانات مطلوب فني و حفاظتي در سال 85 به طور كامل تعطيل شد كه پس از دو سال تعطيلي در اواخر سال گذشته دوباره بازگشايي شد .
اين موزه در حال حاضر داراي 12 ويترين است كه به طور متوسط در هر ويترين آن بيش از 50 اتر تاريخي به نمايش گذاشته شده است .
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان لرستان در گفتگو با خبرنگار مهر در خرم آباد گفت: اين موزه با اعتباري بالغ بر 162 ميليون تومان از محل اعتبارات تملك و داراييهاي استان بازگشايي شده است .
سيروس ابراهيمي با اشاره به اينكه در اين موزه اشيا تاريخي از جمله مفرغهاي لرستان از عصر آهن تا دوره اسلامي به نمايش گذاشته شده است، تصريح كرد: مهمترين اشيا به نمايش گذاشته شده در اين موزه آثار مكشوفه از غار كلماكره مربوط به دوره هخامنشي و قبل از آن است.
وي با اشاره به اينكه موزه فعلي در خور شان استان لرستان با اين پيشينه تاريخي غني نيست، عنوان كرد: تعلل سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان براي بازگشايي موزه باستان شناسي به دليل آزادسازي حريم قلعه و امكان ساخت يك موزه بزرگ بوده است .
اين مسئول با تاكيد بر اينكه اين مكان فضاي كافي براي نمايش آثار تاريخي لرستان را ندارد، يادآور شد: در حال حاضر بيش از 12 هزار شي تاريخي در گنجينه قلعه فلك الافلاك وجود دارد كه نمايش اين اشيا نيازمند فضاي بزرگتر و مناسب تري است .
ابراهيمي خاطرنشان كرد: ساخت موزه مورد نظر و مطلوب سازمان به اعتباري بالغ بر شش ميليارد تومان نيازمند است .
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان لرستان پيرامون موزه مردم شناسي قلعه فلك الافلاك نيز اظهار داشت : اين موزه در حال حاضر يكي از غني ترين مجموعه هاي فرهنگي كشور به شمار مي رود .
ابراهيمي تصريح كرد : اين موزه شامل مجموعه اي از اشياء و صحنه هاي ايجاد شده از زندگي بومي مردم لرستان است كه به منظور شناساندن رفتارهاي اجتماعي مردم لرستان ايجاد شده و اشياء موجود در آن از مناطق مختلف استان و بر اساس مطالعات ميداني گردآوري شده است .
وي خاطر نشان كرد : در اين موزه غرفه هايي مربوط به باورها و اعتقادات ، پوشاك زنان و مردان ، زيور آلات زنان ، وسايل و ابزار كتابت ، صحنه هايي از شيوه توليد كشاورزي سنتي و ابزارهاي آن ، چلنگري يا آهنگري سنتي فضاي كارگاههاي آن دوران ، شبيه سازي صحنه هايي از برپايي مراسم عروسي و عزاداري در لرستان و نمايش سازهاي محلي و بازسازي صحنه هايي از نوازندگان لر به همراه آلات موسيقي وجود دارد .
اين مسئول يادآور شد : سالن عكس هاي مردم شناسي كه شرايط زيست مردم لرستان را در موقعيتهاي گوناگون به تصوير كشيده است نيز از ديگر غرفه هاي موزه مردم شناسي قلعه فلك الافلاك است .
سه شنبه 4 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 267]