واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: هشت بی سواد در لیگ برتر فوتبال ایران در این فصل به میدان رفتند. این بدترین بخش ماجراست.
به گزارش جام جم آنلاین ، «فوتبال ورزش بی سوادهاست.». با مشاهده افراد تحصیل کرده ای مثل افشین پیروانی، علی دایی، سپهر حیدری، و ... که در بهترین دانشگاه های ایران تحصیل کرده اند و به بالاترین مدارج علمی و دانشگاهی رسیده اند این جمله شاید غیرمنصفانه به نظر برسد اما واقعیت فوتبال ایران تلخ تر از این حرف هاست. واقعیت فوتبال ایران فقط به موج «دلالیسم» مربوط نمی شود و غیر حرفه ای بودن معیارهای فوتبال ایران نیز تنها جنبه نیز به شمار نمی رود. پرونده قطور کاستی های فوتبال ایران به جای اینکه کمتر شود در هر فصل موارد جدیدی به آن اضافه می شود. اما یکی از قدیمی ترین نکته های منفی فوتبال ایران که در مقایسه با دیگر کاستی ها چندان به آن پرداخته نمی شود موضوع سطح سواد فوتبالیست های شاغل در این فصل از رقابت های لیگ برتر فوتبال است. البته بی سوادی و کم سوادی هرگز چیزی نیست که فقط به این فصل اختصاص داشته باشد. ولی این مساله که هنوز بی سوادها در لیگ برتر بازی می کنند بسیار بحث برانگیز است. بله ، کسانی که حتی سواد خواندن و نوشتن ندارند. یک پرده از بی سوادی نام: (.........) نام خانوادگی: (.....) نام پدر: (.....) تاریخ تولد: (.....) محل تولد: (.....) میزان تحصیلات: بی سواد! این بخشی از مشخصات یکی از بازیکنانی است که امسال در لیگ برتر به میدان رفت و همچنان هم بازی می کند. بازیکن خوبی است. اما اینکه چطور و چگونه یک پسر دهه شصتی هنوز بی سواد است بسیار عجیب به نظر می رسد، آن هم کسی که در لیگ برتر بازی می کند و وضع مالی اش هم خوب شده.
روایت ها حاکی از این است که این جوان در خانواده ای بسیار فقیر بزرگ شده است. تا پنج سالگی حتی شناسنامه نداشته و بخش مهمی از سال های کودکی اش در خانه های بسیار محقر خارج از شهر سپری شده است. شغل پدرش جمع آوری ضایعات به دردبخور بوده و چهار خواهر و بردار دیگر به غیر از خودش داشته است. این پسر هرگز نتوانست به دلیل فقر شدید خانواده اش به مدرسه برود اما تنها خوش شانسی زندگی او فوتبال بود. واقعیت این است که چطور و چگونه این پسر جذب استعدادیاب ها شد نمی دانیم اما او آنقدر پشتکار داشت که بالاخره به فوتبالیستی خوب تبدیل شد. می گویند یک بار هم به نهضت رفته اما ترسیده موقعیت فوتبالی اش به خطر بیفتد و سریع نهضت سوادآموزی را ترک کرده است. او به همراه هفت بازیکن دیگر که در تیم های مختلف بازی می کنند و بعضا در ترکیب تیم هم به میدان می روند بیسوادهای فصل کنونی فوتبال ایران به شمار می روند. روایت از بیسوادهایی که بازی می کرده اند و بازی می کنند زیاد است. از بازیکنی که در زمان امضای قرارداد و قادر به پر کردن فرم باشگاه نبوده تا بازیکن دیگری که حتی امضا هم بلد نیست و انگشت می زند. بی سوادی تقصیر آنها نیست. بخش زیادی از این تقصیر متوجه باشگاهی است که به بیسوادی بازیکنان خود اهمیتی نمی دهند و به سادگی از کنار آن می گذرند. در کره جنوبی هیچ بازیکن بی سوادی حق بازی کردن در سطوح بالا را ندارد، این یک قانون است. حتی مدتی در فوتبال این کشور قانونی وضع شده بود که شرط دعوت شدن به تیم ملی پذیرفته شدن در دانشگاه است اما در فوتبال ایران اعمال قانونی در رابطه با بی سوادی وجود ندارد. آمار درصدی بی سواد و کم سوادها دو سال پیش اعلام شد 23 درصد بازیکنان شاغل در لیگ برتر فوتبال ایران سطح تحصیلاتشان در حد ابتدایی است، موضوعی که از سوی افراد مختلف تکذیب و تایید شد. اکنون نمی توان چنین آماری گرفت چرا که میزان تحصیلات بسیاری از فوتبالیست ها آن چیزی نیست که در قراردادشان قید می شود. مشهورترین فوتبالیست شاید (.....) باشد که تا دوم راهنمایی تحصیل کرده اما می گوید دیپلم دارد. بازیکنانی که حتی از کلاس هشتم هم عبور نکرده اند خود را دیپلمه می دانند. یکی از مهم ترین مواردی که منجر به توجه به میزان تحصیل فوتبالیست ها شده بود به افتتاح دانشگاه یکی از باشگاه های فوتبال ایران برمی گردد. بازیکنی با مراجعه به این دانشگاه برای ثبت نام اقدام می کند اما آنجا مسئولان ثبت نام به او می گویند برای ثبت نام در دانشگاه باید دیپلم و یا مدرک اتمام پیش دانشگاهی ارائه بدهد نه سیکل! فوتبالیست های دانشجو دیپلم ردی ها هم زیاد هستند. یک نکته جالب اما نه چندان عجیب دیگر درباره نوع تحصیلات فوتبالیست های دانشگاهی لیگ برتر این است که اکثر آنها مشغول تحصیل در رشته تربیت بدنی در دانشگاه های علمی کاربردی و دانشگاه های آزاد هستند. پرورش گل های آپارتمانی، پرورش آبزیان و پرستاری رشته های عجیب دیگری هستند که سه فوتبالیست لیگ برتری در این رشته ها هم اکنون تحصیل می کنند. فوتبالیست هایی هم که در رشته های مهندسی تحصیل می کنیم بسیار زیاد داریم، اما تا اکنون اشتغال به تحصیل هیچ فوتبالیستی در رشته های پزشکی و رشته های مرتبط با آن در این فصل گزارش نشده است.
کم سوادهای بین المللی! حال که صحبت از فوتبالیست های بی سواد و کم سواد لیگ برتر خودمان شد بد نیست نگاهی به دور فوتبال دنیا بیندازیم تا متوجه شویم معضل بی سوادی و کم سوادی فوتبالیست ها فقط مختص به ایران نیست. مدتی پیش گزارشی داشتیم مبنی بر اینکه رونالدو و مسی روی هم 11 کلاس سواد دارند! ساموئل اتوئو مهاجم سابق و کامرونی بارسلونا نیز چهار کلاس بیشتر درس نخوانده که به دلیل فقر شدید است. وین رونی کاپیتان منچستریونایتد تا کلاس دهم به مدرسه رفت و پس از آن ترک تحصیل کرد.
نیمار ستاره برزیلی بارسلونا هم شرایط اسفناک تحصیلی دارد. برخی می گویند او تا کلاس هفتم به مدرسه رفته و برخی میزان تحصیلات او را حتی کمتر هم می دانند. لوئیز سوارز ستاره اروگوئه ای بارسلونا نیز 11 کلاس به مدرسه رفته است. این گزارش را با باسوادها و تحصیل کرده های دنیای فوتبال به پایان می بریم. سوکراتس اسطوره فقید فوتبال برزیل که پزشکی خواند سرآمد است و همچنین فرانک لمپارد ستاره سابق تیم ملی فوتبال انگلیس که حالا حتی کتاب هم می نویسد. آندره پیرلو ستاره محبوب ایتالیایی ها، خامس رودریگوئز و رادامل فالکائو که هر دو کلمبیایی هستند نیز در زمره تحصیل کرده ترین ستاره های دنیای فوتبال قرار دارند. در میان سوژه های وطنی که چه کسی بهتر از علی دایی که در یکی بهترین دانشگاه های ایران مهندسی متالوژی خواند، ارشد تربیت بدنی گرفت و حالا هم که عزمش را برای گرفتن دکترا جزم کرده است....
هیلدا حسینی خواه / جام جم آنلاین
شنبه 19 فروردین 1396 ساعت 12:52
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 45]