واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: البرادعي: مدركي مبني بر انحراف در برنامه هستهاي ايران وجود ندارد
جام جم آنلاين: محمد البرادعي مديركل آژانس بينالمللي انرژي اتمي گفت: ايرانيها تا به اين امروز اعلام داشتهاند كه نيروگاههاي هستهييشان براي انجام اقدامات صلحآميز است و ما هم اطلاعاتي نداريم كه آنها هدفي غير از اين را داشته باشند تا بخواهيم سخنانشان را طور ديگري جلوه دهيم.
به گزارش ايسنا، البرادعي در گفتوگو با روزنامه الرايه چاپ قطر، در پاسخ به اين سوال كه محمود احمدينژاد رئيسجمهور ايران از هر فرصتي براي تهديد رژيم صهيونيستي استفاده ميكند، گفت: تهديداتي هم از سوي طرف مقابل انجام ميشود.
اسرائيليها ايران را تهديد ميكنند
وي در پاسخ به اين سوال كه شائول موفاز، معاون نخستوزير رژيم صهيونيستي اظهار داشته كه اگر ايران در برنامه هستهيياش با توسعه بمب هستهاي مواجه شود، به آن حمله خواهيم كرد و يا گروههاي ديگر صهيونيستي كه خواهان حمله به ايران هستند و علاوه بر آن امريكا و كشورهاي غربي هم معتقدند كه صبرشان در خصوص ايران به پايان رسيده، گفت: در اين باره احساس نااميدي ميكنم.
البرادعي درباره اينكه گزارش اخير وي موجب شادي امريكاييها و نااميدي ايرانيها شد، بيان كرد: آن گزارش ضعيف و يا خيلي خشن نبود؛ بلكه دربردارنده حقايق فني بوده است. من ميدانم كه هر گزارشي كه از سوي آژانس منتشر شود با واكنشهاي سياسي زيادي مواجه خواهد بود و ميتواند موجب ايجاد جنگ و يا صلح شود. وظيفه ما اين است كه تمامي اطلاعات را در اختيار جامعه جهاني قرار دهيم و از مخاطرهانگيز بودن آن كم نكنيم و يا مبالغهاي در آن صورت ندهيم.
وي در مورد ارزيابي خود درخصوص گزارش سازمان اطلاعات امريكا مبني بر اين كه تهران پاييز سال 2003 فعاليتهايش را به دليل اعمال فشارهاي بينالمللي متوقف كرده، بيان كرد: نميتوانم توضيحي در مورد اين سوال داشته باشم؛ چرا كه امريكا اطلاعات لازم را در اختيار ما قرار نداده است.
وي همچنين در پاسخ به اين سوال كه نظر شما در مورد اظهارات غرب مبني بر اينكه ايران از 20 سال پيش در ايجاد برنامه هستهاي تلاش ميكند و طي اين مدت اطلاعاتي را از اين برنامهها از سازمان ملل مخفي كرده، گفت: درست است كه ايران اطلاعاتي در گذشته از ما پنهان كرده؛ اما اين دليلي بر اين مساله نيست كه اين كشور امروز به ساخت بمب هستهاي ميپردازد.
ايرانيها تا به اين امروز اعلام داشتهاند كه نيروگاههاي هستهايشان براي انجام اقدامات صلحآميز است و ما هم اطلاعاتي نداريم كه آنها هدفي غير از اين را داشته باشند تا بخواهيم سخنانشان را طور ديگري جلوه دهيم. اما در اينجا نگرانيها و سوالات نگران كنندهاي وجود دارد و مايل هستيم ايران همكاري جدي با آژانس بينالمللي انرژي اتمي داشته باشد كه اين امر مسووليتهاي زيادي را هم بر عهده ما قرار ميدهد از جمله اينكه به بعضي افراد اجازه صحبت كردن و پاسخگويي به سوالاتمان بدهيم و اينكه مداركي در اختيار ما قرار بدهند كه برنامه هستهاي ايران براي اهداف نظامي نيست.
وي در پاسخ به اين سوال كه آيا اظهارات ايران را به رغم ادعاهاي غرب قبول داريد، گفت: نميتوانم در مورد نيتها قضاوت كنم؛ اين جزو مسووليتهاي من نيست، ما سوالاتي را در اختيار ايرانيان قرار دادهايم و بر ضرورت پاسخگويي آنها تاكيد كردهايم و الان هم منتظر پاسخ آنها هستيم.
وي در مورد پيشنهاد تابستان سال 2007 مبني بر ارائه نقشه زمانبندي براي پايان درگيريهاي هستهاي با ايران، گفت: اين پيشنهاد همچنان پابرجا است.
البرادعي در ادامه با بيان اينكه با نظر اشتانماير، وزير امور خارجه آلمان، مبني بر اينكه توپ الان در زمين ايرانيها است و آنها بايد قبل از از دست رفتن فرصتها به همكاري بپردازند، موافق است، اظهار كرد: من در گفتوگوهايم با مقامات ايراني بر ضرورت توقف غني سازي اورانيوم به عنوان گامي در جهت اعتمادسازي اصرار كردم؛ اما بيهوده بود.
مقامات ايراني ميدانند كه دستيابي آنها به غنيسازي اورانيوم موجب تقويت قدرت آنها در بازدارندگي و همچنين نفوذ آنها ميشود. ميتوانم بگويم كه ايران تاكنون در چارچوبي كه به آن اجازه داده شده حركت ميكند.
وي ادعا كرد: اما در عين حال ايرانيها به همسايگانشان و جهان اعلام كردهاند كه ميتوانند اگر كه بخواهند در مدت زماني كوتاهي بمب هستهاي بسازند.
اين تصور اشتباه است كه ما ميتوانيم به واسطه قدرت نظامي به درگيريهاي هستهاي پايان دهيم. اينگونه تفكرات جنونآميز باعث ارتباط و تعامل تمامي كشورهاي جهان و حتي ايرانيان در تبعيد با ايران و مسوولان ايراني ميشود. علاوه بر اينكه در روز بعد از حمله، ايران اقدام به ساخت بمب هستهاي خواهد كرد بنابراين ما چارهاي جز اعتماد سازي و در پيش گرفتن راهحل ديپلماتيك نداريم.
مديركل آژانس بينالمللي انرژي اتمي گفت: در ايران جناحهاي متعددي با منافع مختلفي وجود دارند؛ در غرب هم سياستمداراني هستند كه به در پيش گرفتن راهحل ديپلماتيك براي اين درگيريها اعتقادي ندارند؛ چرا كه بر اين باورند كه مسوولان ايراني از راهحل ديپلماتيك استفاده خواهند كرد.
لاريجاني يك مذاكره كننده واقعگراست
وي درباره احتمال پيروزي باراك اوباما، نامزد دموكرات انتخابات رياست جمهوري امريكا و گفتوگو با ايرانيها و همچنين احتمال رقيب قرار گرفتن لاريجاني با احمدينژاد، گفت: لاريجاني مذاكره كننده سرسختي است و در عين حال يك مذاكره كننده واقعگرا است؛ از بارزترين ويژگيهاي لاريجاني ميتوان اين مساله را عنوان كرد كه وي به صراحت صحبت ميكند، اميدوارم كه وي به توجهات خود در زمينه درگيريهاي هستهاي ادامه دهد و نقش فعالش را در حل و فصل ديپلماتيك اين مساله حتي بعد از بر عهده گرفتن پست جديدش ادامه دهد. متاسفانه وضع نظام امنيتي براي منطقه خاورميانه با حضور ايران زمان بر است.
سه شنبه 4 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 248]