واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ نیوز:
نظریه «اروپای چندسرعته» باعث فروپاشی اتحادیه اروپا میشود کشورهای اروپای شرقی از نظریه «اروپای چند سرعته» که خواستار اقداماتی در جهت تسریع و تقویت روند همگرایی شده، انتقاد کردهاند که این اختلاف نظر باعث افزایش شکاف در اتحادیه اروپا و حتی فروپاشی این سازمان خواهد شد.
به گزارش فرهنگ نیوز ، برخی کشورهای اروپای شرقی از بیانیه پاریس و برلین در مورد ضرورت تسریع در همگرایی اروپایی در چارچوب نظریه «اروپای چند سرعته» انتقاد کردند. روزنامه «ایزوستیا»، چاپ مسکو، این مطلب را به نقل از برخی نمایندگان پارلمان اروپا بیان کرده است که یادآور شده اند، افزایش اختلاف نظرات در این رابطه می تواند به فروپاشی اتحادیه اروپا منجر شود.
این نظریه در نظر دارد که کشورهای دارای قدرت اقتصادی بیشتر سریعتر از دیگر اعضای اتحادیه اروپا که عوامل اقتصادی و سیاسی لازم برای مشارکت در برخی طرحها را ندارند، به همگرایی مبادرت کنند. تایید نهایی این طرح باید در تاریخ 25 ماه مارس در نشست سران اتحادیه اروپا در رم انجام شود.
"آندری مامیکین" نماینده پارلمان اروپا از جمهوری لتونی به این روزنامه گفته است که اعضای کشورهای اروپای غربی در اتحادیه اروپا با این اقدام عملا برای کشورهای شرق اروپا ضرب الاجل تعیین کرده اند.
این سیاستمدار لتونیایی یادآور شد: «بین ما برخی اختلاف نظرات بویژه در زمینه مهاجرین وجود دارد. بزرگترین تامین کنندگان مالی اتحادیه اروپا، یعنی فرانسه و آلمان، بخاطر عدم تمایل کشورهای اروپای شرقی با موافقت در مورد تصمیمات پیشنهادی برای حل این مشکل، بتدریج در حال قطع کردن حمایت مالی از آنها هستند. اکنون اعضای اروپای شرقی اتحادیه اروپا در مقابل این مسئله دشوار قرار گرفته اند: خواست اروپای غربی را در مسئله مهاجرین برآورده کنند یا در حاشیه اتحادیه اروپا قرار بگیرند.»
آینده اتحادیه اروپا به چه صورت خواهد بود؟
"آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان در نشست سران کوپک اتحادیه اروپا در «ورسال»، که در تاریخ 6 ماه مارس برگزار شد، اعلام کرد که آن دسته از کشورهای اتحادیه اروپا که در روند تسریع همگرایی ادغان نشوند، باید بدون توجه به کشورهایی که با هم در این زمینه متحد شده اند، به مسیر خود ادامه دهند. صحبت بر سر نظریه «اروپای چندسرعته» است که از سوی کشورهای ایتالیا، اسپانیا و بنلوکس هم مورد حمایت قرار گرفته است. لازم به یادآوری است که این نظریه در سندی تحت عنوان «کتاب سفید» در مورد آینده اتحادیه اروپا تنظیم شده است که چندی قبل به کمیسیون اروپایی ارائه شده است.
به نوشته این روزنامه، راهکار «اروپای چندسرعته» در وهله نخست رفاه کشورهای اروپای غربی را تقویت می کند. این کشورها تلاش می کنند تا همکاریهای خود در عرصه اقتصادی و بانکی را تعمیق بخشند. توسعه زیرساختارها هم در جایگاه بعدی قرار دارد. برای مثال ساخت یک خط آهن سریع السیر در نظر گرفته شده که همه کشورهای اروپایی را به یکدیگر مرتبط خواهد کرد.
علاوه بر این، در نظر گرفته شده است تا روند همگرایی در زمینه تامین امنیت سرعت یافته و همکاریهای بین ساختارهای نظامی و البته در زمینه علمی افزایش یابد. در مجموع صحبت بر سر شکل گیری «باشگاه سرانی» در داخل اتحادیه اروپاست، از آنجا که اعضای اروپای شرقی نمی توانند از چنین روند توسعه سریعی، حمایت کرده و با کشورهایی مانند آلمان و فرانسه، یا دیگران، پیش بروند.
اعمال فشار اروپای غربی بر کشورهای شرق اروپا
"ایوان اشتفانیتس" نماینده پارلمان اروپا از کشور اسلواکی، به خبرنگار «ایزوستیا» گفته است: «بروکسل باید شرایطی را فراهم آورد تا همه کشورهای عضو اتحادیه اروپا بتوانند از آن بهره مند باشند. تحقق نظریه تنها منجر به افزایش شکاف بین کشورهای اروپای غربی و شرقی خواهد شد و در این بین مردم کشورهای شرق اروپا احساس می کنند که «شهروند طبقه دوم اروپا» محسوب می شوند.»
قصد سیاستمداران غربی می تواند تاثیر منفی هم بر ثبات کل اتحادیه اروپا داشته باشد. برای اعضای اروپای شرقی این سازمان مشخص خواهد شد که رهبران اروپای غربی نمی خواهند «کشورهای ضعیف تر» که آنها هم حقوق و منافع ملی خود را دارند، به دنبال خود بکشند.
"توماش زدخوفسکی" نماینده پارلمان اروپایی از جمهوری چک، به این روزنامه توضیح داده است: «اعمال فشار از سوی اعضای غربی ممکن است به شکاف جدی در میان کشورهای اروپایی منجر شود. بسیاری از کشورها ممکن است به فکر خارج شدن از اتحادیه اروپا بیفتند که این امر در دورنمای آینده می تواند باعث فروپاشی این اتحادیه شود.»
افزایش اختلافات بین کشورهای عضو اتحادیه اروپا
به نوشته این روزنامه، اصل مهم وحدت که می بایست در روند همگرایی در اتحادیه اروپا وجود داشته باشد، شروع به لغزش کرده است. اعضای این سازمان نمی توانند زبان مشترکی در بسیاری از مسائل و مشکلات پیش روی آنها پیدا کنند که مشکل مهاجرین، تنها یکی از این مسائل است.
اختلاف نظرات سیاسی باعث شکاف اقتصادی بین کشورهای اروپایی می شود. نظریه «اروپای چندسرعته» در نظر دارد تا روند همگرایی کشورهایی که تمایل و آمادگی آن را دارند، سرعت بگیرد. البته در عمل تنها کشورهای اروپای غربی از چنین شرایطی برخوردارند. قطعا در چنین شرایطی، کشورهای اروپای شرقی که منافعشان در حاشیه قرار می گیرد، به مسئله عاقلانه بودن ادامه عضویتشان در اتحادیه اروپا خواهند اندیشید.
همانطور که تجربه خروج انگلیس از اتحادیه اروپا نشان داد، حتی کشورهای ثروتمند اروپایی هم به این مسئله پاسخ منفی داده اند. حال باید دید مقامات بروکسل این مسئله را درک می کند یا خیر. این مسئله در نشست سران اتحادیه اروپا که قرار است در تاریخ 25 ماه مارس برگزار شود، مشخص خواهد شد.
منبع: تسنیم
95/12/20 - 14:13 - 2017-3-10 14:13:59
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فرهنگ نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]