تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 20 آذر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هر كس رضاى خدا به خشم مردم جويد، خداوند از او خشنود شود و مردم را از او خشنود ك...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1839884564




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

داربی یا دربی از کجا آمد و چرا؟


واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: داربی یا دربی از کجا آمد و چرا؟
عصر ایران- حمیدرضا صدر در تارنمای «فرهنگستان فوتبال» نوشت:



طی ده پانزده سال اخیر واژه فرنگی دیگری بر زبان پارسی‌زبانان جاری شد، واژه "داربی / دربی” که راهش را تدریجا از مقاله‌های کم‌شمار ورزشی کج کرد و پا به فرهنگ محاوره‌ای اهالی ورزش گذاشت. در برنامه‌های رادیویی و تلویزیونی تکرار شد و در تیتر نشریات جای گرفت.

اکنون خیلی‌ها از "داربی” به عنوانن واژهه جاافتاده بی‌نیاز از توصیفی استفاده می‌کنند. احتمالا این‌که اکثر واژه‌های بکار رفته در فوتبال ترکیب فرنگی‌شان را حفظ کرده‌اند، مثل خود "فوتبال”، همین‌طور "کرنر”، "آفساید”، "شوت”، "پنالتی”، "کاپیتان” و البته "گل” ما را به پذیرش یک لغت دیگر وادار ساختند. با این وصف ترکیب "شهرآورد” در اشاره به داربی‌های پرسپولیس – استقلال به صورت غیرمنتظره‌ای بسیار دلنشین از آب درآمد، هرچند نبردهای داماش ـ ملوان را "ال گیلانو” بخوانند و دیدارهای ابومسلم – پیام را "داربی مشهد”.


” Derby ” که انگلیسی‌ها آن را "داربی / DAR-bee ” تلفظ می‌کنند و آمریکایی‌ها "داربی / DER-bee ” حداقل از سال ۱۸۴۰ به بعد در اشاره به هرگونه رقابت محلی، منطقه‌ای و شهری و روستایی به کار رفته است. به رقابت‌های ورزشی آمیخته به دشمنی و تنش عمیق. روایت‌هایی که درباره ریشه "داربی” وجود دارند همه‌شان از دل "رقابت‌های تاریخی پایاپای” بیرون آمده‌اند. 


مثلا این که لغت "داربی” در انگلیس از سال ۱۷۸۰ به مسابقات اسب‌سواری هم اطلاق می‌شود. همان سالی که ادوارد اسمیت استنلی سیاستمدار معروف انگلیسی ملقب به "دوازدهمین ارل داربی”، مسابقات اسب‌دوانی بزرگی را در املاکش برگزار کرد که پایه‌گذار مسابقات سالیانه پررنگ و آبی شد. 


این‌که بسیاری از کشورها از قرن نوزده به بعد داربی‌های اسب‌دوانی سالیانه خود را برگزار می‌کنند: داربی آمریکایی، داربی استرالیایی، داربی فرانسوی، داربی آلمانی، داربی ایتالیایی، داربی هندی… روایت دیگری به رقابت‌های لیورپول ـ اورتون اشاره می‌کند. به این‌که آنفیلد و گودیسون پارک در دو سوی استنلی پارک بنا شده بودند و نام پارک برگرفته از نام فردریک استنلی سیاستمدار انگلیسی معروف به "شانزدهمین ارل داربی” بود.


ولی برای دستیابی به ریشه‌های خشونت در داربی‌ها باید به تاریخچه "فوتبال قرون وسطایی / Medieval football” اشاره کرد. دیدارهایی که از قرن دوازدهم به بعد به دلیل حضور مردان گردن کلفت و خشن در آن "فوتبال اوباش‌ها” هم خوانده می‌شد. باید به جایگاه تاریخی توپ بازگشت که با خشونت و حتی قتل و جنایت گره خورده. واژه انگلیسی ” Ball / توپ” اولین‌بار در سال (میلادی) ۱۲۰۵ مورد استفاده قرار گرفت و اسناد و مدارک نشان می‌دهند در سال ۱۲۸۰ برای اولین‌بار یکی از بازیکنان با ضربه خنجر بازیکن حریف طی سال ۱۳۰۳ کشته شده است. یک جوان در انگلیس طی دیداری کشته شد و دامنه خشونت این بازی‌ها چنان گسترده شد که شهردار لندن یک دهه بعد برگزاری‌شان را به دلیل سر و صدا، آشوبگری و خشونت مفرط ممنوع اعلام کرد. 


کمی بعدتر فرانسوی‌ها همین راه را طی کردند… ارجاعات ادبی به بازی فوتبال هم توصیف کننده خشونت آمیخته به خشم بوده‌اند. در یکی از اشعار قرن شانزدهم انگلیس آمده "… ماهیچه‌های کبود و استخوان‌های شکسته… اینها هستند زیبایی‌های فوتبال”. یا در یکی از اولین ارجاعات به فوتبال در منطقه داربی در شعری سروده چارلز کاتن شاعر انگلیسی در ۱۶۸۳، به دو شهری که ساکنانش با خشم برابر هم صف کشیده‌اند اشاره می‌شود، به این‌که مردان خشمگینی چشم در چشم یکدیگر می‌دوختند و فریاد می‌زدند برای دفاع از شرافت‌شان می‌جنگند.


فوتبال از اواخر قرن نوزده در انگلیس شمایل امروزی‌اش را پیدا کرد. قوانین روشنی برای جلوگیری از ابراز خشونت در میدان وضع شدند و اهمیت داوران افزایش پیدا کرد. در عین حال "داربی‌ها” با تکیه به همان قوانین و جداول، تعریف شده‌تر شدند. چنان‌که در انگلیس به عنوان خالق فوتبال با ترکیب امروزی‌اش داربی‌های پرشماری شکل گرفتند. داربی‌هایی در هر منطقه، شهر، روستا و خیابان. در چنین قابی داربی‌های لندن به آرسنال و تاتنهام و وستهام خلاصه نشدند و تقسیم‌بندی‌های فشرده‌ای گرفتند مثل داربی‌های غرب لندن بین چلسی، برنتفورد، فولام و کویینز پارک رنجرز یا داربی‌های جنوب لندن بین کریستال پالاس، چارلتون، میلوال و ویمبلدون یا "داربی داکرز” به مفهوم "داربی باراندازها” بین میلوال ـ وستهام و حتی داربی موسوم به "داربی اتوبان ام وان” بین لوتون ـ واتفورد در شمال لندن. داربی‌های جنوب مثل پورتسموث ـ سوتهامپتون دنبال شدند، داربی‌های مناطق میانی انگلیس مثل لسترسیتی ـ ناتینگهام فارست ستون‌های خود را بنا نهادند و داربی‌های شمال مثل منچستر سیتی ـ منچستر یونایتد یا نیوکاسل ـ ساندرلند پر تب و تب شدند و لبالب از خشونت و درگیر.


حالا می‌توان حال و هوای بسیاری از شهرها را با داربی‌هایشان توصیف کرد، مثل داربی دلامادونینا بین اینتر – میلان، داربی دلالانترنا بین جنوا – سامپدوریا، داربی دلاکاپیتاله بین رم – لاتزیو… حالا واژه داربی در گذر ایام مفهوم گسترده‌تری پیدا کرده. چنان که دیدارهای آرژانتین – انگلیس در اشاره به جنگ دو کشور در جزایر مالویناس را "داربی فالکلند” می‌خوانند و نبردهای انگلیس – فرانسه را در اشاره به گذشته بربادرفته "داربی امپراطوری بزرگ”. ایسلند – نروژ "داربی شمال اروپا” را برگزار می‌کنند، جمهوری چک – اسلواکی "داربی چکسلواکی” را و ژاپن – کره جنوبی "داربی ببرهای آسیایی” را… اخیرا در ویکی‌پدیا هم از نبردهای ایران – عربستان در میدان فوتبال به عنوان "داربی اسلامی” یاد شده…


حالا داربی‌ها ورای رقابت‌های محلی و ریشه‌های فرهنگی و سیاسی‌شان رفته‌اند. در سیطره رسانه‌ها قرار گرفته‌اند و دور از مرزهای‌شان مخاطبان پرشمارتری یافته‌اند. بستری برای جلب تماشاگرشده‌اند، برای گرم کردن بازاری که همیشه هم متاع دندان‌گیری نداشته. حالا مدیران و مالکان باشگاه‌ها نه تنها از تنش فزاینده داربی‌ها استقبال می‌کنند بلکه بر آن هیجان چیزی می‌افزایند. حالا پول، درآمد، منفعت و سود در حال و هوای داربی‌ها دست بدست بازیگردان‌هایش می‌چرخند.




تاریخ انتشار: ۱۲:۳۰ - ۲۴ بهمن ۱۳۹۵ - 12 February 2017





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: عصر ایران]
[مشاهده در: www.asriran.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 85]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


ورزش

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن