واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: جزئیات دستور جنجالی ترامپ درباره محدودیت ورود مهاجران به آمریکا/واکنشها
گروههای مدنی طرفدار مهاجران و پناهندگان میگویند که در حال بررسی جزئیات دستور العملهای جدید آقای ترامپ هستند و در برابر مواردی که خلاف قانون اساسی باشد به آن اعتراض خواهند کرد.
آفتابنیوز : دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا روز جمعه با امضای دستوری "برای حفاظت از آمریکا در مقابل حملات تروریستی" ورود پناهجویان به آمریکا را برای ۴ ماه معلق کرد و موقتا بازدید شهروندان هفت کشور با اکثریت مسلمان از جمله ایرانیان به آمریکا را ممنوع کرد.
به گزارش آفتابنیوز؛ براساس این طرح سفر شهروندان ایرانی ابتدا برای ۹۰ روز متوقف میشود اما احتمال تمدید آن وجود دارد. هنوز معلوم نیست این دستور شامل دارندگان گرینکارت میشود یا نه.
این هفت کشور ایران، عراق، لیبی، سومالی، سودان، سوریه و یمن هستند. گروههای حقوق بشر این تدابیر را تبعیضآمیز خواندند و گفتند که باعث سرگردانی پناهجویان در نواحی خطرناک میشود و وجهه ایالات متحده به عنوان سرزمین مهاجران را خدشهدار میکند.
این دستور همچنین با انتقاد چهرههای برجسته از جمله بنیانگذار فیسبوک و شماری از برندگان نوبل و دانشگاهیان برجسته در آمریکا روبرو شده.
شان اسپایسر سخنگوی کاخ سفید تدابیر تازه را "بررسی سختگیرانه" سابقه افراد توصیف کرد.
آقای ترامپ پس از مراسم سوگند ژنرال جیمز ماتیس به عنوان وزیر دفاع در پنتاگون این دستور اجرایی را امضا کرد.
دونالد ترامپ پیشتر در روز جمعه گفته بود که به مسیحیان سوریه که خواستار پناهندگی باشند اولویت داده خواهد شد.
او در مراسم روز جمعه در پنتاگون گفت: "من درحال اعمال تدابیر تازه بررسی (سابقه) افراد هستم تا جلوی ورود تروریستهای رادیکال اسلامگرا به ایالات متحده گرفته شود. فقط باید کسانی را به کشورمان راه دهیم که از کشور ما حمایت میکنند و عمیقا به مردم ما عشق میورزند."
متن این دستور که چند ساعت بعد از امضای آن منتشر شد حاوی این نکات است:
تعلیق برنامه اجازه ورود پناهندگان به آمریکا برای ۱۲۰ روز
ممنوعیت ورود پناهندگان سوری تا زمان اعمال "تغییرات جدی" که "با منافع ملی سازگار است."
تعلیق ۹۰ روزه ورود از عراق، سوریه و کشورهایی که "موضوع نگرانی" هستند.
در این دستور مستقیما از ایران نام برده نشده اما به قوانینی اشاره میکند که احتمالا شامل حال ایرانیها هم خواهد شد.
اولویتبندی ادعاهای پناهندگی در آینده "براساس سرکوب مذهبی" اگر شخص بخشی از یک اقلیت مذهبی در کشورش باشد.
تعلیق فوری برنامهای که به مهاجران اجازه میداد ویزای خود را بدون حضور در مصاحبه تمدید کنند.
استفان لگومسکی مشاور سابق ارشد امور شهروندی و مهاجرت در دولت باراک اوباما به نشریه پروپابلیکا گفت که از آنجا که این دستور منع سفر به کلمه "بیگانگان" اشاره دارد - اصطلاحی که شامل همه غیرشهروندان آمریکایی میشود - میتواند مانع بازگشت یا ورود دارندگان ویزا و حتی گرین کارت به آمریکا شود.
به نوشته این نشریه وکلا مطمئن نیستند که این دستور عملا مانع بازگشت دارندگان گرین کارت (اقامت دایم) به آمریکا شود اما احتمال آن وجود دارد.
کاخ سفید هنوز به سوالات در این باره پاسخ نداده است.
براساس آمارها در ده سال گذشته بیش از ۲۵۰ هزار ایرانی و عراقی گرین کارت گرفتهاند.
نایاک، شورای ملی ایرانیان آمریکا، در وبسایت خود نوشت که گزارشهای تاییدنشدهای دریافت کرده دایر بر اینکه ممکن است دارندگان گرین کارت نتوانند از خارج به آمریکا بازگردند.
به گفته این گروه، این دستور بر ایرانیانی که شهروند آمریکا هستند تاثیری نمیگذارد و نشانهای نیست که دارندگان ویزای آمریکا که هم اکنون در این کشور هستند در معرض خطر اخراج باشند.
رئیسجمهوری آمریکا این دستورالعملها را بر مبنای اختیارات اجرایی خود صادر میکند.
گروههای مدنی طرفدار مهاجران و پناهندگان میگویند که در حال بررسی جزئیات دستور العملهای جدید آقای ترامپ هستند و در برابر مواردی که خلاف قانون اساسی باشد به آن اعتراض خواهند کرد.
"غیرانسانی و بیتاثیر"
امضای این دستور با انتقاد چهرههای برجسته روبرو شده است.
کمالا هریس سناتور دمکرات از کالیفرنیا نوشت که این دستور در روز یادبود هولوکاست امضا شده است: "اشتباه نکنید این دستوری برای منعکردن ورود مسلمانان است."
"روسایجمهوری آمریکا از هر دوحزب برای چندین دهه درهای کشور را به روی کسانی که از خشونت و سرکوب میگریزند باز کرده بودند."
"در جریان هولوکاست، ما از دادن اجازه ورود به پناهجویانی مثل ان فرانک به کشورمان ناکام ماندیم. نباید بگذاریم تاریخ دوباره تکرار شود."
ملاله یوسف زی برنده جایزه صلح نوبل که هدف خشونت طالبان بوده نوشت که از این تصمیم "دلشکسته" است.
او گفت: "امروز رئیس جمهور آمریکا آقای ترامپ درحال بستن درها به روی کودکان، مادران و پدرانی است که از خشونت و جنگ میگریزند. آمریکا به تاریخی غرورآمیز برای استقبال از پناهندگان و مهاجران پشت میکند، کسانی که به ساختن آمریکا کمک کردند، و آماده سختکوشی در مقابله فرصتی عادلانه برای شروع یک زندگی تازه بودند."
مارک زاکربرگ بنیانگذار فیسبوک هم در یادداشتی طولانی در پروفایل خود در این سایت نوشت که "نگران" دستورات اجرایی رئیسجمهور است و اشاره کرد که او مثل خیلی دیگر از آمریکاییها از نسل مهاجران است.
او گفت: "این مسائل برای من حتی ورای خانوادهام جنبه شخصی دارد. چند سال پیش، من در کلاسی در یک مدرسه راهنمایی درس میدادم و بعضی از بهترین دانشآموزان من مدارک اقامت نداشتند. اینها هم آینده ما هستند."
همزمان شماری از برندگان جایزه نوبل و چهرههای برجسته دانشگاهی در آمریکا از چنین طرحی انتقاد کردند.
این نامه به امضای ده برنده جایزه نوبل و دهها دانشگاهی دیگر از جمله تعدادی ایرانی شامل مریم میرزاخانی از دانشگاه استانفورد و محمد جلالی از دانشگاه ام آی تی رسیده است.
آنها نوشتند که "شرایط غیرواقع بینانهای که برای پایان این ممنوعیت" در نظر گرفته شده این نگرانی را پدید میآورد که به ممنوعیتی دایمی منجر شود.
آنها این دستور را "تبعیضآمیز" خواندند چون به طور "غیرمنصفانهای گروه بزرگی از مهاجران و غیرمهاجران را براساس ملیت هدف میگیرد که همه آنها دارای اکثریت مسلمان هستند."
آنها نوشتند: "ایالات متحده یک کشور دمکراتیک است و تقسیمبندی افراد براساس قومیت و مذهب در تضاد فاحش با ارزشها و اصول مورد قبول ما قرار دارد."
آنها همچنین گفتند که این دستور به زیان منافع ملی آمریکاست چون به پیشتازی آمریکا در زمینه آموزش عالی و تحقیق لطمه میزند.
آنها نوشتند: "در سه سال گذشته بیش از ۳۰۰۰ دانشجو فقط از ایران از دانشگاه های آمریکا دکتری گرفته اند."
در این نامه همچنین به هزینههای این دستور برای اعضای جامعه دانشگاهی آمریکا اشاره شده است چون بر اعضای خانوادههای آنها که در خارج از آمریکا زندگی میکنند اثر میگذارد. آنها در پایان این دستور را "غیرانسانی، بیتاثیر و غیرآمریکایی" توصیف کردند.
خبر احتمال صدور چنین دستوری ابتدا روز ۲۴ ژانویه منتشر شد. شورای ملی ایرانیان آمریکا، نایاک، مستقر در واشنگتن در آن زمان با صدور بیانیهای از این اقدام احتمالی انتقاد کرد.
براساس گزارش بی بی سی، تریتا پارسی مدیر این گروه نوشت: "دونالد ترامپ در حال عملیکردن شرمآورترین و تبعیضآمیزترین قولهای دوران مبارزات انتخاباتی است. او خواستار منع ورود مسلمانان شد و حالا درحال برداشتن اولین گامها برای اجرای آن است."
او افزود: "بسیاری از شهروندان ایرانی آمریکایی، مثل بیشتر آمریکاییها، برای آیندهای روشنتر استوار بر عهدی که آمریکا قرنها نمایندگی کرده به این کشور مهاجرت کردند. به نظر میرسد دونالد ترامپ قصد دور انداختن آن آمریکا را دارد و ما را در مسیری لغزنده به سوی آیندهای تاریک قرار میدهد."
رئیسجمهور آمریکا در دوران مبارزات انتخاباتی قول داده بود ویزای ورود به آمریکا را از کشورهایی که با به ادعای او "تروریسم" در ارتباط هستند به حال تعلیق درآورد و برای کسانی که برای ورود به آمریکا درخواست میدهند امتحان عقیدتی بگذارد.
در آن زمان گفته شد که در این امتحان از شرکتکنندگان درباره ارزشهای آمریکایی مثل آزادی مذهب، برابری جنسیتی و حقوق همجنسگرایان سوال خواهد شد.
۰۹ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۴:۲۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 56]