واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
کویت میانجی ایران و عربستان میشود
هرچند ایران و عربستان در قطع کامل روابط دیپلماتیک قرار دارند، اما اخیرا عربستان دیگر مواضع آتشین قبلی در مقابل ایران را ندارد. این کشور همسایه در مجموع به این نتیجه رسیده وجود ارتباط بین دو کشور محدود به منافع ملی هر دو طرف و منطقه است، در نتیجه بهرغم اینکه تاکید فراوانی بر کاهش میزان سهمیه ایران از بازار جهانی این حصول داشت، موافقت خود را با کاهش سهمیه خود در مقابل حفظ سهمیه ایران اعلام کرد.
روز نو : ایجاد فضایگفتوگو یک ضرورت است.
سوم بهمن ماه بود که سفیر ایران درکویت در گفتوگو با آرمان خبرهای مهمی در مورد آینده روابط ایران وکویت داد. وی با تشریح شرایط پرتنش در خاورمیانه و کشورهای عربی از وقایع منطقه تحت عنوان جنگ جهانی چهارم یاد کرد. دکتر علیرضا عنایتی گفت: درک رویکرد ایران و کویت نسبت به عنصر گفتوگو و همکاری، متقابل است. وی ادامه داد: مسئولان کویت در ردههای مختلف سیاسی و همصدا با برخی از کشورهای خلیج فارس و شاید بیش از برخی دیگر، به گفتوگو اهمیت میدهند، چون از آن به طور طبیعی نتیجه گرفتهاند. وی در مورد موضع سایر کشورهای عربی هم گفت: «گرچه برخی همسایگان متاسفانه خود را وارد این مدار نمیکنند، اما آنها نیز در نهایت به این مدار خواهند پیوست.» وی درمورد نامهنگاری بین دو کشور ایران و کویت اعلام کرده بود: تبادل نامه بین روسای کشورها و یا اعزام نمایندگان ویژه برای بحث و گفتوگو پیرامون امور منطقه و جهان اسلام در دنیای دیپلماسی امر معمولی است. درحاشیه اجلاس اعضای سران شورای همکاری خلیج فارس، آقای دبیر کل در منامه اعلام کردند، پیامی کتبی برای ایران دارند و کویت حامل این پیام خواهد بود. ما از این امر استقبال کردیم. زمان این دیدار و ارسال پیام درحال رایزنی است. وی در بخش دیگری از مصاحبه اظهار داشت: ایجاد فضای گفتوگو یک ضرورت استراتژیک است. رئیس جمهور اخیرا از اقدامات برخی کشورها از جمله کویت در ارتباط بین ایران و عربستان سخن گفتند. همانطور هم که آقای ظریف در داووس سوئیس تاکید کردند، ما برای گفتوگو با عربستان مشکلی نمیبینیم.
ایران و کویت در۵ دهه اخیر
پس از اعلام استقلال كويت، ايران از اولین كشورهایی بود كه آن را به رسميت شناخت. با تاسيس سفارت ايران در كويت در ۱۳۴۰، مناسبات سياسی بين دو كشور رسما آغاز شد. این مناسبات تا ۱۳۵۱ ادامه داشت تا آنكه به دنبال حاكميت مجدد ايران بر جزاير سهگانه در تاريخ ۱۳۵۱ روابط دو كشور رو به سردی گرایید. اين شرايط تا آذر ماه ۱۳۵۲ كه مناسبات دو كشور مجددا به حالت عادی بازگشت. پس از پيروزی انقلاب،دولت كويت با اعزام شيخ صباح الاحمد الصباح وزير خارجه وقت اين كشور به تهران جهت ديدار با امام(ره)، ضمن استقبال از سقوط رژيم شاه،ت شكيل دولت جديد در ايران را تبريك گفته و به رسميت شناخت، اما با شروع جنگ تحميلی عراق عليه ايران در شهريور ماه ۱۳۵۹، دولت كويت در راستای حمايت سياسی از رژيم عراق، سفير خود از تهران را فرا خواند. در سالهای بعد، کویت به اشغال عراق درآمد و پس از آن ايران با اتخاذ يك موضع دوستانه و خيرخواهانه در همان ساعات اوليه و پيش از كشورهای عربی و اسلامی منطقه، اين اقدام را محكوم كرد.
وزیرخارجه کویت در تهران
شیخ دیپلمات که درسال۹۲ به پاستور رفت، وعده آغاز گفتوگوهای جدید با غرب برای حل و فصل پرونده هستهای را داد. حسن روحانی کمتر از سه سال توانست به بحران هستهای پایان دهد،اما هنوز برجام به طور کامل اجرایی نشده بود که مخالفان دولت، هوس دیوارنوردی کردند و این بار در اعتراض به شهادت آیتا... شیخ نمر توسط آل سعود از دیوار سفارت عربستان در تهران بالا رفتند؛ حرکتی که موجب قطع کامل روابط ایران و عربستان شد. البته عربستان هم به شدت مخالف گفتوگوی ایران و تفاهم پرونده هستهای بود. هرچند روحانی توانسته با مذاکره با غرب و تفاهم هستهای به پیروزی دست یابد، اما تسخیر سفارت عربستان در ایران موجب قطع روابط عربستان و کاهش سطح روابط برخی از کشورهای عربی با ایران به این بهانه شد و به نوعی روحانی نتوانست با کشورهای منطقه وارد تعامل و گفتوگو شود. کویت هم بعد از مساله حمله به سفارت عربستان سطح روابط خود را با ایران تا حدودی کاهش داد، اما بعدها مقامات کویت و ایران تمایل بیشتری برای آغاز گفتوگو با هم پیدا کردند.
کویت میانجی بین ایران و عربستان
هرچند ایران و عربستان در قطع کامل روابط دیپلماتیک قرار دارند، اما اخیرا عربستان دیگر مواضع آتشین قبلی در مقابل ایران را ندارد. این کشور همسایه در مجموع به این نتیجه رسیده وجود ارتباط بین دو کشور محدود به منافع ملی هر دو طرف و منطقه است، در نتیجه بهرغم اینکه تاکید فراوانی بر کاهش میزان سهمیه ایران از بازار جهانی این حصول داشت، موافقت خود را با کاهش سهمیه خود در مقابل حفظ سهمیه ایران اعلام کرد. از سوی دیگر اخیرا هم اعلام شده نامهای از سوی مقامات امور حج عربستان به منظور دعوت از زائران به ایران فرستاده شده است. از سوی دیگر دولت روحانی همواره به دنبال بهبود سطح روابط خود با کشورهای منطقه بوده است. بیش از این از سلطان قابوس، حاکم عمان، به عنوان میانجی بین ایران و عربستان یاد میشد، و حال با توجه به بهبود روابط ایران و کویت و سفر وزیر خارجه کویت به تهران به نظر میرسد، روابط ایران با کشورهای عربی رو به بهبود باشد. اما سوال این است که آیا وزیر خارجه کویت از سوی عربستان پیام ویژهای برای ایران دارد؟ آیا روابط ایران و عربستان پس از سفر وزیر خارجه کویت به عربستان بهبود خواهد یافت؟ به نظر میرسد هرچند دیر و با سرعت محدود، اما آینده روابط ایران و عربستان با توجه به مواضع دولت مستقر در ایران رو به بهبود خواهد بود.
منبع: آرمان
تاریخ انتشار: ۰۵ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۱:۴۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]