واضح آرشیو وب فارسی:گیل نگاه:
گیل نگاه:«من فکر می کنم در تلویزیون نقشی را بازی کردم که تا سالیان سال برای هیچ بازیگری پیش نخواهد آمد.»پیش از حضور متفاوتش در سریال «معمای شاه» او را در قالب نقشهای مختلفی در مجموعههای تلویزیونی چون «زیرهشت»، «مدینه» و… دیده بودیم و حتی در اثری از حسن هدایت نیز علیرضا مهران در قامت ملکالشعرای بهار هم ظاهر شده بود و کارنامهاش نشان از آن دارد که او مثل همه تئاتریها با وسواس خاصی قدمهایش را در حوزه تصویر برمیدارد.علیرضا مهران؛ بازیگری که بازیگری را از تئاتر آغاز و در آنجا رشد کرده، چند سالی است که به مدیوم تصویر آمده و عیار هنرمندیاش را در این قاب هم بهخوبی محک زده است. با او که این شبها سریال «معمای شاه» را به روی آنتن دارد به بهانه ایفای نقش مقام معظم رهبری و حضورش در یک اثر تاریخی پرحاشیه به گفتوگو نشستهایم که در ادامه می خوانید.
ایفای نقش مقام معظم رهبری از حساسیتهای خاصی برخوردار است، زمانی که پیشنهاد ایفای این نقش از سوی محمدرضا ورزی با شما مطرح شد به جهت اینکه ایشان بلندپایهترین مقام کشوری است واهمه و نگرانی نداشتید؟در ابتدا نگرانیهایی از جانب من وجود داشت نه برای اینکه نتوانم از پس نقش بربیایم بلکه به این دلیل که نقش، نقش حساسی است و نقش متعلق به کاراکتری واقعی بوده که یکی از ارکان اصلی این نظام است و حساسیتهای خاصی روی ایشان وجود دارد. بازی کردن این نقش برای هر بازیگری سخت است وقتی این کاراکتر دو سال پیش توسط محمدرضا ورزی به من پیشنهاد شد تا چند روز درگیر بودم و نمیدانستم بهخاطر حساسیتهای نقش قبول کنم یا نه، اما خوشبختانه با گپوگفت و تعامل هایی که با محمدرضا ورزی و گروه کارگردانی داشتم این نگرانیها به حداقل رسید. برای اینکه بتوانید به لایههای زیرین این نقش اشراف پیدا کنید چه مراحلی را طی کردید؟در ایفای این نقش ویژه در کنار کمکهای محمدرضا ورزی، مطالعات و تحقیق زیادی انجام دادم و مقاطعی که این شخصیت تاریخی در آن زندگی میکرد را با توجه هر چه بیشتر مطالعه کردم تا بتوانم به این کاراکتر نزدیک و نزدیکتر شوم و ماحصل آن چیزی شده که در حال حاضر در سریال «معمای شاه» میبینید.با خود شخص مقام معظم رهبری ملاقاتی داشتید؟بهدلیل اینکه پروسه تولید در آن مقطع بسیار سریع اتفاق افتاد متاسفانه قسمت نشد که با حضرت آیتاله خامنهای ملاقاتی داشته باشم. البته قرار بر این بود که ملاقاتی ترتیب داده شود اما این اتفاق نیفتاد. با این همه سعی کردم با مطالعه کتاب و دیدن فیلم و مستندات مربوط به قبل از انقلاب و مقطع انقلاب با ابعاد این شخصیت آشنا شوم.آیا بجز شما کاندیدای دیگری نیز برای ایفای نقش حضرت آیتاله خامنهای بود؟تا آنجایی که من اطلاع دارم برای ایفای نقش روحانیون مبارز کاندیداهای زیادی مد نظر کارگردان بوده برای ایفای شخصیت حضرت آیتاله خامنهای هم کاندیداهای مختلفی وجود داشته که این تعدد کاندیدا بیشتر به تست گریم این افراد برمیگردد. درنهایت نزدیکترین تست گریم روی من جواب داد.از ابتدای رسانهای شدن خبر ایفای نقش مقام معظم رهبری توسط شما، بازخوردهای متفاوتی دیدم در حال حاضر که سکانسهایی مربوط به بازیتان در «معمای شاه» پخش شده است، بازخوردها برایتان چطور بود؟همیشه برای هر بازیگر نقشهایی وجود دارد که از جایگاه ویژهای برخوردارند من فکر میکنم در تلویزیون نقشی را بازی کردم که تا سالیان سال برای هیچ بازیگری پیش نخواهد آمد. بعد از پخش سکانسهای مربوط به من در «معمای شاه» از دوستان اهل فن بازخورد بدی نگرفتم و به من لطف داشتند و میگفتند حضور، حضور درست و بجایی بوده است. البته شاید برخی هم این نظر را نداشته باشند. من همیشه میگویم سینما و تئاتر سلیقه است با این همه من تمام تلاش خودم را برای ایفای هر چه بهتر این نقش به کار گرفتم و سعی کردم کاری بهیادماندنی هم برای خودم و هم برای سریال «معمای شاه» به جای بگذارم.
شما را در مدیوم تلویزیون با ایفای نقشهای منفی شناختیم چه شد که بهیکباره چنین تحولی را در کارنامهتان لحاظ کردید؟فارغ از تئاتر که خانه اول و آخر من است در این چند سال در تلویزیون و سینما بیشتر نقشهایی که بازی کردم منفی بودند و نزدیک به دو سال است که رویکرد مثبتی دارم و سعی کردم در حوزه تصویر، نقشهای مثبت را هم تجربه کنم. غیر از «معمای شاه» در سریالهای دیگری نقشهای تاریخی بازی کرده بودم مثل نقش ملکالشعرای بهار در کار حسن هدایت، سعی کردم بهعنوان یک بازیگر، ژانرهای متفاوت را تجربه کنم و صرفا در یک مسیر حرکت نکنم. تصور میکنید حضورتان در «معمای شاه» آن هم با نقشی متفاوت و تاریخی چقدر در آینده حرفهایتان تاثیر میگذارد؟باتوجه به اینکه نقشم در سریال «معمای شاه» یک نقش ویژه است مطمئنا در روند کاری من تاثیرات و تغییرات بسیاری بر جای خواهد گذاشت و تلاش میکنم بعد از این اتفاق خرسند در مدیوم سینما و تلویزیون نقشهایم را با دقت بیشتری انتخاب کنم.در میانههای صحبتتان اشاره کردید که فارغ از پروژه «معمای شاه» در آثار تاریخی دیگری نیز حضور داشتید، آثار تاریخی برای شما بهعنوان یک بازیگر چه حساسیتهایی را بهدنبال داشته و یا دارد؟ساخت سریال تاریخی برای بازیگر، کارگردان و تمامی کسانی آن پروژه را شکل میدهند کار سختی است چرا که ما در مورد افرادی صحبت میکنیم که کوچکترین اشتباه در بهتصویرکشیدن آنها میتواند مسیر فکری هفتادمیلیون انسان را تغییر دهد. وقتی قرار شد نقش رهبری را بازی کنم با خودم گفتم تنها تو این نقش را بازی نمیکنی بلکه هفتادمیلیون آدم این نقش را بازی میکنند پس از فیلتر نگاه هفتادمیلیون نفر رد میشوی. به همین دلیل سعی کردم تمام ریزهکاریهای این شخصیت تاریخی را بهدرستی لحاظ کنم و در این میان باید از کمکهای محمدرضا ورزی و موسی حقانی؛ کارشناس حوزه تاریخ، بسیار تشکر کنم. به هر حال بازی کردن نقشهای تاریخی بهخصوص مربوط به تاریخ معاصر و ایفای شخصیت کسانی که در قید حیاط هستند برای هر بازیگری سخت است و باید خیلی ذرهبینی به مسائل اجتماعی، سیاسی و حتی شخصی آنها بپردازیم. عوامل مجموعه «معمای شاه» برای آنکه واقعیت تاریخ را منعکس کنند تمام تلاش خودشان را کردند.مجموعه «معمای شاه» از ابتدا پخش حواشی و نقدهای زیادی را با خود بههمراه داشت چه میزان از آنها را وارد و درست میدانید؟نقد خوب است بهشرط آنکه درست مطرح شود. همیشه در انجام هر کار فرهنگی نظرات مثبت و منفی وجود دارد در مورد این سریال هم نقدهای منفی در کنار بازخوردهای مثبت وجود داشت و به نظر من این انتقادات میتواند در یک جلسه نقد و بررسی بهصورت هدفمند مطرح شود اتفاقا وقتی سریالی مورد نقد قرار میگیرد یعنی مطمئنا نقاط مثبتی هم داشته است.من هم نقدهایی را بهخصوص در مورد محتوای این سریال شنیدم و بهنظرم این اتفاق میتواند چالش خوبی را میان سازندگان و کسانی که نقد میکنند بهوجود بیاورد. به هر حال وقتی در مورد تاریخ معاصر سریالی ساخته میشود از آنجاییکه نگاههای متفاوتی نسبت به انقلاب، بعد از انقلاب و قبل از انقلاب وجود دارد، بازخوردها متفاوت است. اما من خودم بهعنوان بازیگر این مجموعه این نقدها را گوش میدهم و آنچه را که درست است قبول میکنم و به آنچه نادرست بوده، توجه نمیکنم.
۴ بهمن ۱۳۹۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: گیل نگاه]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 21]