تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1837437221
امضای قرار داد کشتیسازی چگونه استراتژی منتقدان برجام را تغییر داد؟
واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
امضای قرار داد کشتیسازی چگونه استراتژی منتقدان برجام را تغییر داد؟
تا زمان امضای قرارداد شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی با شرکت هیوندایی کره جنوبی، منتقدان و دلواپسان، همواره از بی اثر بودن برجام بر شرایط اقتصادی کشور اظهار نگرانی میکردند و عقیده داشتند برجام در عمل هیچ گشایش اقتصادی ایجاد نکرده است؛ اما بلافاصله پس از امضای قرارداد، با چرخشی 180 درجهای بدون در نظر گرفتن مزایای اقتصادی آن، با شعار انتقاد از بیتوجهی به ساخت داخل، ساز ناکوک مخالفت را ساز کردند.
روز نو : تا زمان امضای قرارداد شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی با شرکت هیوندایی کره جنوبی، منتقدان و دلواپسان، همواره از بی اثر بودن برجام بر شرایط اقتصادی کشور اظهار نگرانی میکردند و عقیده داشتند برجام در عمل هیچ گشایش اقتصادی ایجاد نکرده است؛ اما بلافاصله پس از امضای قرارداد، با چرخشی 180 درجهای بدون در نظر گرفتن مزایای اقتصادی آن، با شعار انتقاد از بیتوجهی به ساخت داخل، ساز ناکوک مخالفت را ساز کردند.
به گزارش روز نو؛ تا چند روز دیگر اجرای برجام در کشور یک ساله میشود؛ سند حقوقی که به ایران اجازه داد مناسبات اقتصادی خود را که در سالهای تحریم با جهان بسیار محدود شده بود، احیا کند.
ایران در این سالها با تحریمهای زیادی روبرو بود و از همین رو نه تنها امکان عقد قرادادهای جدید را نداشت، حتی قرادادهایی که در سالهای قبل از آن به امضا رسیده بود نیز مسکوت ماند.
فضای پسا برجام این فرصت را ایجاد کرد تا این کشور بتواند از فرصت پیشآمده برای احیای اقتصاد خود چه در بعد سرمایهگذاری و چه در بعد انتقال تکنولوژی استفاده کند.
هر چند که از همان آغازین روزهای توافق هستهای، رفت و آمد هیاتهای اقتصادی در حاشیه دیدارهای سیاسی آغاز شد اما چند ماه زمان لازم بود تا نخستین قرارداد با خارجیها به امضا برسد؛ قراردادی که ضمانت اجرایی داشته و نهایی شده باشد.
در این زمینه کشتیرانی ایران پیش قدم بود تا با بروز رسانی قرارداد سال 2008، پولهای بلوکه شده ایران در کره جنوبی را زنده کند. بعد از این قرارداد بود که ایرباس و بوئینگ با ایرانیها سر یک میز نشستند و دست همکاری دادند.
در واقع اولین قرارداد قطعی ایران در پسا برجام با دیپلماسی فعال کشتیرانی به امضا رسید.
امضای این قرارداد صدای منتقدان را بلند کرد تا با استناد به کم توجهی به ساخت داخل، قرارداد ساخت کشتی را زیر سوال ببرند.
نکته جالب و در عین حال عجیب این است که تا زمان امضای این قرارداد منتقدان و دلواپسان، همواره از بیاثر بودن برجام بر شرایط اقتصادی کشور اظهار نگرانی میکردند و عقیده داشتند برجام در عمل هیچ گشایش اقتصادی ایجاد نکرده است اما بلافاصله پس از امضای قرارداد، با چرخشی 180 درجهای بدون در نظر گرفتن دستاورد اقتصادی آن، با دستاویز قراردادن ادعای بی توجهی به ساخت داخل، ساز ناکوک مخالفت را ساز کردند.
این تمام ماجرا نبود. در واقع انتقادات بر سر دلواپسی برای ساخت داخل تنها بهانهای بود تا نتایج اقتصادی برجام زیر سوال رفته یا کمرنگ جلوه داده شود. منتقدان قرارداد کشتیسازی همان افرادی بودند که برای قراردادهای نفتی نیز ابراز نگرانی میکردند اما از آنجا نگرانیها در قرارداد کشتیسازی بیشتر شد که طی این قرارداد، برجام به یک دستاورد عملی رسیده است. دستاوردی که ثابت میکند برجام کاغذ پاره نیست و میتوان با استناد بر آن، موقعیتهای اقتصادی جدید در جهان ایجاد کرد.
در مقابل مسئولان دولتی میگویند نه تنها صنایع حمل و نقل دریایی در کشور به ساخت داخل بیتوجه نیست بلکه بیشترین اهتمام را در این زمینه دارد. تا آنجا که در ابتدای دهه 80 شمسی، قراداد ساخت 5 فروند کشتی با سازندگان داخلی به امضا رسید اما اکنون که 15 سال از آن قراردادها میگذرد حتی یک کشتی نیز به شرکت ملی نفتکش تحویل نشده است.
در همین رابطه سیروس کیانارثی، مدیرعامل شرکت ملی نفتکش ایران تاکید کرده که این شرکت در راستای حمایت از صنایع داخلی که همواره جزء سیاستهای این شرکت قرار داشته و دارد، در سال 1381 ساخت دو فروند کشتی نفتکش فرآوردهبر 35هزار تنی و در سال 1382 ساخت سه فروند کشتی نفتکش 63هزار تنی را به شرکتهای داخلی سفارش داد که با وجود گذشت این مدت طولانی از سفارش، این کشتیها هنوز ساخته و تکمیل نشدهاند.
وی اظهار امیدواری کرده که بتوان با کمک سازندگان داخلی این سفارشات را تحویل گرفته و تعیین تکلیف کند.
با وجود این پاسخها، نگرانی و انتقاد دلواپسان در خصوص قرارداد ساخت کشتی با هیوندایی آنقدر بالا گرفت که صدای معاون اول رئیس جمهور را نیز بلند کرد. وی با انتقاد از عدم توسعه صنعت کشتیسازی در کشور گفت: از دهه 40 که کشتیسازی در کشور ایجاد شد همچنان در این بخش حرکت مهمی دیده نمیشود.
جهانگیری ادامه داد: در دورانی که مسئولیت وزارت صنایع را بر عهده داشتم به کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران که در حال خرید کشتی از کره جنوبی بود تکلیف کردیم همزمان معادل همان تعداد کشتی خریداری شده از کشتیسازی داخلی نیز خریداری کند. اما پس از گذشت سالیان دراز و در حالی که شرکت کشتیرانی تعداد دیگری کشتی نیز از خارج خریداری کرد، همچنان کشتیسازی قادر به تحویل یک فروند از آن کشتیها نیست.
علاوه بر خلف وعده کشتیسازان داخلی، نکته دیگری که در ساخت داخل وجود دارد این است که بر اساس استانداردهای "آیاکس" شرکتهای ایرانی اجازه ساخت کشتیهای تانکری را ندارند.
در واقع کشتیها برای فعالیت خود به این مجوز احتیاج دارند و حتی در صورت توان ساخت کشتی توسط شرکتهای داخلی، نبود این استانداردها مشکلساز خواهد بود.
کشتیرانی ایران، تنها شرکت سوده در بین 20 کشتیرانی برتر جهان
نکته مهم دیگری که درباره ساخت کشتی باید اعلام کرد این است که در شرایط کنونی اقتصاد جهان، صنعت کشتیسازی دیگر صنعتی پرسود نیست و با سودهای پایین قراردادهای ساخت کشتی بسته میشود. از همین رو اغلب کشورهای دنیا برای تامین کشتی مورد نیاز خود به کشورهایی مانند چین و کره جنوبی مراجعه میکنند که نیروی کار ارزان در اختیار دارند.
در واقع شرایط فعلی به سمتی حرکت کرده که کشتیرانی از کشتیسازی در دنیا سوددهتر بوده و تمرکز بر این صنعت بیش از ساخت کشتی است.
با وجود این، بیشتر شرکتهای کشتیرانی جهان به دلیل شرایط تولید جهانی، در سال گذشته میلادی زیانده بوده و شرکتهای بزرگی مانند مرسک، هانجین و ... با مشکلات متعددی روبرو بودند و حتی برخی از این شرکتها برای رفع مشکلات مالی تن به ادغام دادند.
در این وضعیت، کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران، در بین 20 کشتیرانی بزرگ جهان در سال 2016 میلادی، تنها شرکت سودده به شمار میرود و این در حالی است که نام این شرکت به تازگی از لیست تحریمها خارج شده است. این بدان معناست که با استحکام پایههای برجام، کشتیرانی جمهوری اسلامی برای فعالیت در سالهای آینده بسیار خوشبین خواهد بود.
انتقاد دیگری که بر قرارداد ساخت کشتی با کره مطرح میشود این است که چرا این قرارداد با کشتیسازی نوپای کره جنوبی به امضا رسیده است.
شرکت هیوندایی، یکی از بزگترین شرکتهای ساخت کشتی جهان به شمار میرود و در جایگاه نخست کشتیسازیهای جهان قرار دارد.این شرکت با سابقهای بیش از 40 سال، در سال 2010 بیش از 19 میلیارد دلار درآمد کسب کرده است بنابراین نمیتوان این شرکت کشتیسازی را نو پا دانست.
همکاری سازندگان داخلی با کشتیسازان کره جنوبی
نکته دیگری که باید به آن توجه شود این است که ایدرو(سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران) در حالی با کره جنوبی توافقنامه همکاری دوجانبه در حوزه صنعت کشتیسازی در ایران امضا کرده که در خرداد ماه امسال مدیرعامل این سازمان اعلام کرده بود ظرفیت ساخت کشتی در اندازههای مختلف امسال درمجتمع کشتیسازی و صنایع فراساحل ایران وجود دارد و جوانان بیشتری در این بخش مشغول بکار میشوند.
منصور معظمی در همان زمان گفته بود مجتمع کشتیسازی در حال حاضر به آن اندازه از توانمندی رسیده که میتواند سفارشهایی که در گذشته با خارج کشور سفارش داده میشد را ساخته و تحویل دهد واگر از چنین ظرفیتهایی استفاده نشود مصداق بارز اسراف و از بین بردن سرمایه ملی است و انتظار میرود وارد کنندگان توان داخل را باور داشته باشند.
با وجود این اظهارنظرها، این سازمان در هفته گذشته، توافقنامه همکاری دوجانبه در حوزه صنعت کشتی سازی با دوو کره جنوبی امضا کرد.
بر مبنای این سند، همکاری سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) و شرکت کشتیسازی و مهندسی دریایی دوو (DSME) در قالب تاسیس یک شرکت سرمایهگذاری مشترک خواهد بود که بر اساس آن یارد کشتی سازی DSME Okpo با یارد کشتیسازی ایران و در زمینه ساخت و مهندسی شناورهای مورد نیاز همکاری میکند.
نکتهای که در این مورد به ذهن میرسد این است که اگر شرکتهای ایران توانایی ساخت کشتی را دارند و بر این نکته نیز بارها تاکید کردهاند، دیگر همکاری با کرهجنوبی از چه روی انجام میشود و آیا این همکاری نقض صحبتهای گذشته بهشمار نمیآید؟
در پایان باید گفت که در شرایط کنونی و در دوران پسا برجام، ایران به دنبال افزایش سرمایهگذاری در کشور و تولید محصولات باارزش افزوده بالا در حوزههای مختلف است و از آنجا که محصول این حجم از سرمایهگذاری تنها قابل استفاده در داخل نیست، کشورمان نیازمند یک ناوگان حمل و نقل چند ده میلیون تنی است تا بتواند حاصل این فرایند را به سمت دیگر کشورها جابه جا کند.
از همین رو نیازمند بهرهمندی از صدها کشتی است زیرا حمل و نقل این محصولات عمدتا از طریق دریا و به وسیله کشتی صورت میگیرد.استفاده از چنین ناوگان عظیم کشتیرانی خود مولد فرصتی چند ده میلیاردی در ساخت، تعمیر و نگهداری کشتی برای ایران ایجاد میکند.
بنابراین اینگونه سنگافکنیها برای تکمیل ناوگان دریایی کشور میتواند فرصت پیش آمده در رونق اقتصادی و بازگشت ایران به عرصه تجارت بینالمللی را با مشکل همراه کند. مشکلی که جز فرصتسوزی برای اقتصاد کشور حاصلی نخواهد داشت.
منبع: انا
تاریخ انتشار: ۱۹ دی ۱۳۹۵ - ۱۴:۴۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[مشاهده در: www.roozno.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 93]
صفحات پیشنهادی
امضای قرارداد ساخت پایانه کشتیسازی میان ایران و کره جنوبی
شرکت کشتیسازی کرهای خبر داد امضای قرارداد ساخت پایانه کشتیسازی میان ایران و کره جنوبی پکن - ایرنا - شرکت کشتی سازی دوو کره جنوبی اعلام کرد که توافقی را با ایران برای ساخت پایانه کشتی سازی امضا کرده است به گزارش ایرنا خبرگزاری یونهاپ روز جمعه به نقل از این شرکت کره ای اعلاوزیر ارتباطات: امضای برجام یکساله نشده؛ با 900 بانک دنیا ارتباط کارگزاری برقرار کردیم
وزیر ارتباطات امضای برجام یکساله نشده با 900 بانک دنیا ارتباط کارگزاری برقرار کردیم وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت امضای برجام یکساله نشده و هر ماه توانستیم با بانکهای خارجی مراوده برقرار و اکنون با ۹۰۰ بانک دنیا ارتباط کارگزاری داریم به گزارش تسنیم محمود واعظی امشب در جصالحی: امضای قرارداد فروش ۴۰ تن آب سنگین به روسیه به زودی/ تدابیر لازم برای بازگشتپذیری سریع در صورت نقض برجا
صالحی امضای قرارداد فروش ۴۰ تن آب سنگین به روسیه به زودی تدابیر لازم برای بازگشتپذیری سریع در صورت نقض برجام رئیس سازمان انرژی اتمی از امضای قرارداد فروش ۴۰ تن آب سنگین به روسیه به زودی خبر داد و با بیان اینکه شرکتهای بزرگ اروپایی متقاضی خرید این محصول هستند گفت درباره عرضهدکتر نجفی: قرار نبود در برجام آمریکا را به دوست تبدیل کنیم/منشور حقوق شهروندی کار بی نظیری در طول انقلاب اسلام
محمدعلی نجفی در همایش رفاه و منزلت اجتماعی معلم که در کانون امام علی ع اراک برگزار شد برضرورت توجه به جایگاه معلمان تاکید کرد و اظهار داشت موضوع رفاه و منزلت اجتماعی معلم دغدغه مشترک ما است چراکه این موضوع امری مهم و موضوعی ارزشمند و تعیین کننده در جامعه امروز است مشاور اقتنماینده کلیمیان ایران در گفتوگو با فارس: درصورت تغییر نیافتن رویکرد غرب در اجرای برجام به مواضع پیشین بازخواه
نماینده کلیمیان ایران در گفتوگو با فارس درصورت تغییر نیافتن رویکرد غرب در اجرای برجام به مواضع پیشین بازخواهیم گشت نماینده کلیمیان ایران در مجلس شورای اسلامی گفت چنانچه نرمش قهرمانانه ما از سوی دشمن مورد سوءاستفاده قرار گیرد ما نیز آمادگی داریم برای استفاده کامل از همه مزایای دتوصیه گاردین به رکس تیلرسون: پاره کردن برجام یعنی شکاف میان امریکا و اروپا / اگر توافق لغو شود، امضای امریکا ب
توصیه گاردین به رکس تیلرسون پاره کردن برجام یعنی شکاف میان امریکا و اروپا اگر توافق لغو شود امضای امریکا بی اعتبار می شود اگر رییس شرکت آمریکایی اکسان موبیل موفق به کسب رای اعتماد از سنا بشود و رهبری وزارت خارجه آمریکا را در دست بگیرد متوجه خواهد شد که در بسیاری از بحران هایاز برقراری مناسبات با آنکارا تا حمایت استراتژیک از طالبان/کالینگراد و قرهباغ، شطرنج قدرت مسکو/ یکهتازی «روسی
نگاهی به مهمترین وقایع روسیه در سال ۲۰۱۶ از برقراری مناسبات با آنکارا تا حمایت استراتژیک از طالبان کالینگراد و قرهباغ شطرنج قدرت مسکو یکهتازی روسیه واحد در دوما علاوه بر تداوم حضور روسیه در سوریه و مقابله با تروریستها نمایان شدن سیاستهای مسکو در افغانستان خصوصاً در حمایآخوندی: برجام در مرحله جدی تردید قرار گرفت - پایگاه خبری تحلیلی نماینده
وزیر راه با بیان اینکه در قرارداد ایرباس و بوئینگ تعهد به مفاد آنها برای طرفین الزامی است گفت امیدواریم این مسئولیت پذیری در جامعه سیاسی آمریکا حاصل شده باشد که فضایی فراهم کنند تا دنیا باور کند و جهان امیدوار باشد با گفتگو نیز می توان به صلح رسید به گزارش نماینده بیانیه عباس آامضای قرارداد رسمی رومینگ ملی همراه اول با ایرانسل و رایتل
امضای قرارداد رسمی رومینگ ملی همراه اول با ایرانسل و رایتل روز نو طی مراسمی قرارداد رسمی رومینگ ملی همراه اول با اپراتورهای دوم و سوم تلفن همراه به امضاء رسید به گزارش اداره کل ارتباطات شرکت ارتباطات سیار ایران ظهر روز سه شنبه ۷ دی ماه طی مراسمی در برج همراه و با حضور رئیسخفاش ها چگونه ارتباط برقرار می کنند
خفاش ها چگونه ارتباط برقرار می کنند تهران-ایرنا-محققان دریافتند برقراری ارتباط بین خفاش ها یک مهارت است که آموخته می شود آنها با بررسی صداهای بلند و درهم ضبط شده در یک غار اطلاعات جالبی را در رابطه با نحوه برقراری ارتباط بین این موجودات به دست آوردند به گزارش گروه اخبار علمی ای-
گوناگون
پربازدیدترینها