تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 29 شهریور 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هر كس سنت نيكويى را بنا نهد، اجرى برابر اجر همه عمل‏كنندگان به آن عمل تا روز قي...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

لمینت دندان

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

طراحی کاتالوگ فوری

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

وکیل کرج

خرید تیشرت مردانه

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ابزار دقیق

خرید ریبون

موسسه خیریه

خرید سی پی کالاف

واردات از چین

دستگاه تصفیه آب صنعتی

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

خرید نهال سیب سبز

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

دیوار سبز

irspeedy

درج اگهی ویژه

ماشین سازان

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

شات آف ولو

تله بخار

شیر برقی گاز

شیر برقی گاز

خرید کتاب رمان انگلیسی

زانوبند زاپیامکس

بهترین کف کاذب چوبی

پاد یکبار مصرف

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

بلیط هواپیما

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1816810620




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

اينجا پيرايشگاه مردانه است يا آرايشگاه زنانه؟!


واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: اينجا پيرايشگاه مردانه است يا آرايشگاه زنانه؟!
منابع ترويج الگوي رايج در يك اجتماع، با مقاصد مختلف و گوناگوني انجام مي‌شود. آنچه امروز مشهود است...
نویسنده : مصطفي سيد‌رنجبر* 
منابع ترويج الگوي رايج در يك اجتماع، با مقاصد مختلف و گوناگوني انجام مي‌شود. آنچه امروز مشهود است مسئله الگوي اصلاح موي سر مردان، اغلب از سوي كشورهاي غرب و الگوي تعيين شده از طرف استيلا جويان جهان نشئت مي‌گيرد. الگويي كه هويت جوان مسلمان ايراني را تخريب مي‌كند و او را در گير و دار چهره و ظاهر نگه مي‌دارد.


نوع نگاه به ارزش‌هاي انساني معطوف به چهره مي‌شود و تمام داشته‌هاي فرد را، ظاهر، عنوان مي‌كند.  اين مدگرايى بدون تفكر و منطق، احساسى لجام‏‌گسيخته و از بين برنده هويت است. امرى خطا و خطرناك. پيروى از الگوها و مدهاى غربى و تقليد از مدل موى سر فلان فوتباليست يا هنرپيشه و خواننده نمى‏‌تواند به انسان شخصيت ببخشد و اينگونه مدگرايى‏‌ها، انسان را از رشد علمى و معنوى بازمى‏‌دارد و استقلال شخصيت فرد را خدشه‏‌دار مى‌‏سازد.


امروزه در جامعه با مقولاتي مانند تغيير جنسيت، آشفتگي در هويت جنسي يا با آسيبي به نام تك‌جنسيتي مواجهيم و در اين نوشتار سعي بر اين است نسبت به اين موضوع از منظر جامعه‌شناسي انتقادي و نظريه‌هاي فرهنگي و رويكردهاي پست‌مدرن پرداخته شود.


صحنه‌اي كه سوژه شد


ترغيب به نوشتن اين متن مصادف با مشاهده صحنه‌هايي بود كه اگر كسي اين صحنه را تعريف مي‌كرد برايم باور نكردني بود، اما آن روز كه براي اصلاح و كم كردن مو به يك پيرايشگاه مراجعه كرده و در نوبت نشسته بودم، قبل از من چند جوان در حال حالت دادن به موي خود بودند كه بسيار عجيب به نظر مي‌رسيد. آن جوانان براي اصلاح موي سر نيامده بودند بلكه براي آرايش و حالت دادن مو همانند زنان و استفاده از پودر براي سفيد كردن و برداشتن ابرو و رژ لب و... آمده بودند.
خيلي برايم صحنه‌هاي تكان‌دهنده‌اي بود و بسيار متحير بودم. به يكباره با طرزي عجيب و با حالتي كنايه‌آميز به مسئول پيرايشگاه گفتم اينجا آرايشگاه زنانه است يا پيرايشگاه مردانه؟! از اين صحنه به بعد بود كه علاقه‌مند شدم اين موضوع را بر مبناي نظريات جامعه‌شناسي انتقادي مورد بررسي قرار دهم.


ماركوزه و انسان تك‌ساحتي


در فرهنگ ايران و ساير اديان توحيدي حفظ خانواده از اهميت زيادي برخوردار است و از عوامل حفظ خانواده، هويت مردانگي مردان و هويت زنانگي زنان است اما جاي بسي تأسف است كه امروزه يكي از آسيب‌ها و مشكلاتي كه در جامعه جديد شكل گرفته همان از بين رفتن مردانگي برخي مردان و زنانگي برخي زنان است و به وجود آمدن موجودي جديدالخلقه با هويتي مبهم و موهوم كه نه زن است و نه مرد!


هربرت ماركوزه، فيلسوف و جامعه‌‌شناس مشهور آلماني در كتاب خود با نام «انسان تك‌ساحتي» بيان كرده است كه نظام سرمايه‌داري با در اختيار گرفتن وسايل ارتباط جمعي و تبليغات وسيع، تمايل به مصرف بيشتر و افزون‌طلبي را در بين افراد تقويت كرده و به تدريج مصرف‌گرايي را در قالب شخصيت انساني مي‌گنجاند.


بدين ترتيب كه آدم متمدن را فردي مي‌دانند كه پيرو فلان مد باشد يا از فلان ادكلن استفاده كند. از ميان نظريه‌پردازان اصلي مكتب فرانكفورت فقط ماركوزه بود كه نسبت به اهميت و مركزيت فرهنگ توده‌اي براي زندگي روزمره در جامعه سرمايه‌داري اخير تا حدي خوش‌‌بيني نشان مي‌‌داد. رژيم‏‌هاي لاغري يا چاقي، ورزش ‏هاي بدنسازي، جراحي‌‏هاي بدن و صورت، استفاده از هورمون‏‌هاي تغيير شكل عضلات و... نشان مي‌دهند كه افراد ناراضي از بدن كنوني خود براي رسيدن به بدن مطلوب تلاش مي‌‏كنند. اغلب ايده‏‌آل‌‌هايي كه براي بدن دو جنس تعريف مي‌‏شوند مبتني بر كليشه‌هاي جنسيتي و براي تقويت بازار سرمايه‌داري هستند.


مدرنيته و زنانه شدن مد


بنابراين در مورد زنانه شدن فرهنگ از نگاه ديدگاه بالا مي‌توان گفت كه نظام مدرنيته از طريق به كارگيري تبليغات در رسانه‌ها مصرف‌گرايي را به وسيله ايجاد نيازهاي كاذب تقويت كرده و با عادي شدن اين فرهنگ آرايش و پوشش به عنوان كاركردي فرهنگي - اجتماعي براي ابراز هويت و به
نوعي به عنوان سبكي از زندگي مورد بررسي قرار گرفته است.


از دلايل گسترش زنانه شدن مد و پوشش در بين پسران جوان افزايش سن تجرد در بين پسران و دختران و نيز افزايش استخدام دختران جوان و مجرد در ادارات و شركت‌ها بوده و ترديدي نيست كه اين عامل مهم، اين مسئله را در جامعه ايران شدت و حدت بخشيده است.


افول مردانگي و تهديد بنيان خانواده


از عواقب فرهنگي - اجتماعي افول مردانگي در فرهنگ امروزه تضعيف بنيان خانواده است و مقابله با اين وضعيت به توجه كافي و به نحوه مهندسي فرهنگي - اجتماعي وابسته است تا از اين طريق بتوان جامعه را به گونه‌اي مديريت كرد كه حركت نسل جديدي كه جايگزين نسل قبل مي‌شود، متناسب با ساختارهاي اقتصادي باشد. مانند نظام اقتصادي فعلي كه سيستم اشتغال كشور آنقدر محدود است كه پاسخگوي نسل‌هاي جديد نيست.


بنابراين نسل‌هاي جديد به علت محدود بودن فرصت‌هاي شغلي مجبور هستند ازدواج نكنند و چند سالي به همين شكل مجرد بمانند تا پس از فراهم شدن يك سري امكانات و مايحتاج (هزينه‌هاي ازدواج) ازدواج كنند. با تمام اين تفاسير چنين مي‌توان نتيجه گرفت كه با اين وضع اقتصادي استخدام دختران جوان و مجرد در شركت و ادارات را بايد محدود كرد تا از اين طريق با زنانه شدن رفتار و فرهنگ پوشش بتوان مقابله كرد.


*كارشناس ارشد جامعه‌شناسي



منبع : روزنامه جوان



تاریخ انتشار: ۱۸ دی ۱۳۹۵ - ۲۱:۳۰





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 92]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن