واضح آرشیو وب فارسی:مهر: غفلت از ساختمان سازی هادی حرارت؛
عادت اشتباه برای مصرف گاز در اردبیل/ بخاری گازی جای کرسی را نگرفت
شناسهٔ خبر: 3850028 - چهارشنبه ۲۴ آذر ۱۳۹۵ - ۱۱:۰۴
استانها > اردبیل
.jwplayer{ display: inline-block; } اردبیل – فیش گاز یکی از دغدغههای جدی شهروندان اردبیلی در زمستان است. ارقام درشتی که کارشناسان معتقدند علاوه بر محاسبه گاز بهای غیرمنصفانه ساکنان بخشی به مصرف نادرست بازمیگردد. خبرگزاری مهر، گروه استانها- ونوس بهنود: اردبیلیها روی زمستان را از شهریورماه میبینند. گاهی هشت ماه از سال هوای سرد به درجهای می رسد که بدون بخاری نمیتوان خانه را گرم کرد. استفاده از وسایل گرمایش در منازل مسکونی، ادارات، مدارس و اماکن عمومی موجب میشود حجم قابلتوجهی از گاز مصرف شود و در تمام این مدت مردم ساکن در استانهای مرکزی و جنوبی کشور زیر آفتاب دلنشین پاییزی قدم میزنند. مصرف بالای گاز در وضعیتی است که نه تنها بهای گاز مصرفی برای این استان و استانهای سردسیر متمایز نیست بلکه ارقام درشتی ماهانه صرف گرمای بخاری میشود. بررسیها نشان میدهد در کنار مشکلات بهای گاز مصرفی، بخشی از گاز بها به مصرف نادرست هزینه میشود. بطوریکه خانوادهها ندانسته ماهانه مبلغی را صرف غفلت در مصرف خود میکنند. تغییر سبک زندگی در استفاده از وسایل گرمایش کهنسالان اردبیلی به یاد دارند که زمانی در اردبیل زمستانهای سرد و بارشهای قابلتوجه برف موجب میشد بسیاری از شهروندان برای تردد به خانه همسایه تونلهایی در داخل برف حفر کنند. مردم برای اینکه خود را از سرما حفظ کنند لباسهای مناسب میپوشیدند که اغلب پشمی و چرمی بود و اغلب مردان یک پالتو بیشتر نداشتند اما همان یک پالتو از جنس پشم و ماهوت بود و میتوانست جلوی سوز هوا را بگیردیک کهنسالان به خبرنگار مهر گفت: در گذشته زمستانها سردتر بود و برف برخی مواقع تا کمر آدم میبارید. یخبندان به حدی بود که هوای بیرون خانه به عنوان یخچال عمل میکرد و هر چیزی از جمله گوشت را میتوانستیم در حیاط بدون اینکه فاسد شود، نگه داریم. پوران دخت سپاسی تصریح کرد: مردم برای اینکه خود را از سرما حفظ کنند لباسهای مناسب میپوشیدند که اغلب پشمی و چرمی بود. اغلب مردان یک پالتو بیشتر نداشتند اما همان یک پالتو از جنس پشم و ماهوت بود و میتوانست جلوی سوز هوا را بگیرد. وی افزود: علاوه بر این برای گرم کردن خانهها در یکی از اتاقها کرسی دایر میشد. برخی خانههای عیانی اتاقهایی مخصوص زمستان داشتند که بعد از چند دهلیز به آن میرسیدی و برخی هم سعی میکردند اتاقی که معمولاً گرمتر و بزرگتر است را برای کرسی انتخاب کنند. به گفته سپاسی کرسی با سختی بسیاری دایر میشد و هر روز زنان باید برای تمیز کردن دوده زغال تلاش میکردند اما گرمی آن میتوانست اتاق را گرم کند و افراد خانواده نیز دور تا دور کرسی و در همان اتاق میخوابیدند.
امروز از کرسیهایی که گفته میشود گرمی آن هر استخواندردی را میگرفت خبری نیست. تغییر سبک زندگی شهروندان اردبیلی موجب شده هر عضو خانواده اتاق مجزا داشته باشد و در هر اتاق یک بخاری با سوخت فسیلی بسوزد و دود کند. به گفته شهروند اردبیلی حتی بخاریهای متعدد نیز کارساز نیست و خانوادهها اغلب پول گزاف برای گاز بها میپردازند. علیرضا دهقانی تأکید کرد: امروز در برخی منازل از شوفاژ نیز استفاده میشود اما اغلب شهروندان معتقدند گرمای شوفاژ کارساز نیست و خانه را به حد مطلوب گرم نمیکند. ساختمانها هادی حرارت هستند این اظهارات که از سوی بسیاری از شهروندان تائید میشود به عقیده عضو نظاممهندسی ساختمان استان اردبیل به ضعف ساختوسازها بازمیگردد. ناصر شاهبازی در گفتگو با خبرنگار مهر تصریح کرد: شما در گذشته ساختمانهایی را با دیوارهای کلفت، دهلیزها و معماری اصولی میبینید که میتواند در مقابل سرما عایق ایجاد کند. وی افزود: امروز که سبک ساختوساز تغییر کرده به عنوان مثال موضوع پنجرههای دوجداره هر چند تأکید میشود اما عموماً از سوی پیمانکاران و مهندسان مورد غفلت است. استاد دانشگاههای اردبیل تصریح کرد: به منظور مقاومت ساختمان در مقابل گرما و سرما مقررات متعددی تدوین شده اما در کمال تأسف اجرای آن عملاً غفلت میشود. وی افزود: مالکان عموماً هزینههای قابلتوجهی برای سقف کاذب، تزئینات داخلی و دکوراسیون ساختمان میپردازند اما رعایت صحیح مقررات عایق را هزینه کرد بیفایده میدانند. نتیجه غفلتی که شاهبازی به آن تأکید دارد، ساختمانهایی است که خود به مانند عایق حرارت عمل میکنند. هزینه کرد عایقبندی صحیح ساختمان به تعبیر مهندسان به مراتب کمتر از هزینه سرجمع گاز بهای مصرفی خانوار در طول عمر مفید ساختمان است.
با این وجود نه قوانین به صورت سفتوسخت اجرا میشود و نه خود مهندسان نسبت به رعایت الزامات توجهی نشان میدهند. به عقیده یکی از شهروندان دلیل اصلی تلاش سازنده برای کاهش قیمت تمام شده ساختمان و افزایش سود اقتصادی وی در هنگام فروش است. نادر رستمی تصریح کرد: خود بنده تلاش کردم در سطح شهر اردبیل ساختمانی که عایقبندی مناسب دارد خریداری کنم، اما اغلب مهندسان حتی این موضوع را به دیده تمسخر نگاه میکنند و چندان تمایلی به رعایت مقررات ندارند. عادات تابستانی در یخبندان زمستان نه تنها ساختمان بلکه ساکنان ساختمانها نیز خود را با زمستان سرد سازگار نمیکنند. چنانکه ذکر آن رفت در گذشته استفاده از البسه مناسب مورد تأکید بود. اما امروز در برخی خانوادهها عادات استفاده از لباس تابستانی در زمستان پیاده میشود. تلاش کردم در سطح شهر اردبیل ساختمانی که عایقبندی مناسب دارد خریداری کنم، اما اغلب مهندسان حتی این موضوع را به دیده تمسخر نگاه میکنند و چندان تمایلی به رعایت مقررات ندارنداین موضوع به ویژه در بین اقشار پردرآمد بیشتر مشاهده میشود و شهروندان به هوای اینکه گاز بها را میتوانند بپردازند چندان پایبند صرفهجویی نیستند. مدیرعامل شرکت گاز استان اردبیل در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: با وجود اینکه تلاش میشود گاز مصرفی خانوارها تأمین شده و قطعی گاز نداشته باشیم اما در مقابل انتظار میرود شهروندان نیز نسبت به رعایت مصرف اقدام کنند. فیروز خدایی تصریح کرد: از جمله رعایت دمای رفاه، استفاده از البسه مناسب، بستن درها و پنجرهها و استفاده از وسایل گازسوز استاندارد مورد تأکید است. وی تأکید کرد: انرژی که در اختیار شهروندان قرار میگیرد با صرف هزینه قابلتوجه حاصل میشود و نباید با غفلت هدررفته و مصرف آن مورد غفلت قرار گیرد. پرداخت کمتر گاز بها با مدیریت مصرف همراه شود در عین حال نماینده مردم خلخال و کوثر در مجلس شورای اسلامی نیز با اذعان به اینکه دو شهرستان خلخال و کوثر در هشت ماه از سال در هوای سرد به سر میبرند، به خبرنگار مهر گفت: گاز بها یکی از دغدغههای جدی شهروندان این منطقه است. بشیر خالقی تأکید کرد: نمایندگان استان اردبیل اخیراً درخواست کاهش نرخ گاز بهای مصرفی را داشتند و به همین منظور تذکراتی به وزارت نفت ارائه شده تا بتوان نسبت به کاهش تعرفه گاز اقدام کرد.
وی افزود: هر چند این موضوع از سوی نمایندگان پیگیری میشود اما انتظار میرود مدیریت بهینه مصرف نیز فرهنگسازی شود. خالقی با یادآوری اینکه در گذشته خانههای بزرگ با یک کرسی گرم میشد اما امروز چند بخاری نیز جوابگو نیست، اضافه کرد: انتظار میرود عادات صحیح مصرف گاز مورد توجه قرار گیرد. نماینده مردم خلخال و کوثر در مجلس شورای اسلامی معتقد است نمیتوان صرفاً کاهش تعرفه را دنبال کرد و از سوی دیگر حجم قابلتوجهی انرژی را مصرف کرد. چه بهای گاز مصرفی بالا باشد و چه پایین هزینه تولید و تأمین گاز بالا است. سوختهای فسیلی برگشتپذیر نیستند و سرمایههایی محسوب میشوند که برای گرمای مقطعی سوخت شده و از دست ما میگریزند. این روزها برای حفاظت از محیطزیست هم که شده مصرف گاز به مدیریت بهینه نیازمند است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 74]