واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها: هفته نامه همشهری جوان - محمدحسین عباسی: سی و هشت سالگی برای فوتبالیست ها، سن و سالی است که باید تحملشان کرد. فرانچسکو توتی، جرارد، فرانک لمپارد و پیرلو نابغه های دنیای فوتبال بودند؛ نابغه هایی که حرفه ای زندگی کردند و عاشق تمرین بودند اما سی و هشت سالگی حتی برای آن ها هم عدد بی رحمی بود. جرارد خداحافظی کرد.
لمپارد و پیرلو به آمریکا تبعید شدند و توتی نیاز به لطف سرمربی برای چند دقیقه بازی کردند دارد. اما پیرمرد فوتبال ایران شبیه هیچ کداماز این ها نیست؛ مهدی رجب زاده نه خداحافظی کرده، نه تبعیدی است و نه نیاز به لطف کسی برای بازی کردن دارد. این را آمارهایش هم می گویند. موثرترین بازیکن ذوب آهن تا این جای فصل با پنج گل و دو پاس گل،. این گزارش داستان مقاومت مهاجمی است که در سی و هشت سالگی از تکل های خشن مدافعان حریف و رقابت با هم تیمی هایش سربلند بیرون آمده است.
تولد دوباره
در تمام این سال ها مهدی رجب زاده روی خطی صاف و بدون فراز و نشیب مشغول فوتبال بوده و سخت می شود دوره افتی را در کارنامه اش مرور کرد. سال 2006 مهدی رجب زاده را حسابی دلخور کرد. تصمیم برانکو، او را به امارات کوچاند. خودش می گفت بعد از اعلام لیست نهایی مسافران جام جهانی 2006، گریه کرده و همان جا تصمیم گرفته از فوتبال ایران کوچ کند.
قهر کردن رجب زاده از فوتبال ایران خوب پیش نرفت؛ اوضاع بد روحی و شرایط فنی اش در الامارات و الظفره یکی از نادرترین دوران افت او را رقم زد؛ دوسال حضور در فوتبال امارات و زدن فقط هفت گل، بدترین دوران فوتبالش را رقم زد. به ایران بازگشت و به مس کرمان رفت. کرمان شروع دوباره رجب زاده در فوتبال ایران بود؛ شروعی که هنوز هم در سی و هشت سالگی آقای تمام نشدنی ادامه دارد.
مورد عجیب سن
دوره افت مهدی رجب زاده در فوتبال امارات در حالی اتفاق افتاد که او به مرز سی سالگی رسیده بود. سی سالگی در لیگ برتر یعنی مصدومت های پشت سر هم، زانوهایی که تاب 90 دقیقه فوتبال را ندارند و نفس هایی که از اواسط بازی به شماره می افتند. اما داستان مهدی رجب زاده جور دیگری اتفاق افتاد. او تا قبل از سی سالگی 54 گل در دیدارهای باشگاهی اش زده بود و بعد از سی سالگی 56 گل زد؛ یعنی بیشتر از دوران اوج قبل از سی سالگی. زمانی که از امارات به ایران بازگشت، در آستانه سی سالگی به مس کرمان رفت. با گل های رجب زاده و ادینیو، مس کرمان پرویز مظلومی سهیمه لیگ قهرمانان فصل بعد را به دست آورد.
خودش معتقد است یک فوتبالیست تا حدود سی و سه سالگی می تواند در سطح اول فوتبال بازی کند. اما دوران افت ستاره ها معمولا از همین سن به بعد آغاز می شود. بیشتر ستاره های فوتبال ایران مانند علی کریمی، دایی و عزیزی از حدود سی و چهارسالگی رو به تحلیل و افت رفتند. این وسط روند صعودی یک فوتبالیست در سی و هشت سالگی، اتفاقی نادر است؛ اتفاقی که خود رجب زاده دلایل زیادی مانند تغذیه، زندگی خصوصی و خیلی چیزهای دیگر را در آن موثر می داند.
تاثیر خواب به موقع
رجب زاده می گوید با این که تمرین، تغذیه و استراحت، مثلث دوام آوردن او در این سن بوده اند اما مهم ترین ضلع برایش استراحت و خواب به موقع بوده است. مهدی رجب زاده همیشه جزء منظم ترین و با دیسیپلین ترین بازیکنانی است که در فوتبال ایران بوده اند. از آن جنس آدم هایی که هیچ کدام از جلسه های تمرینی تیمش را از دست نمی دهد. راز این منظم بودن هم خواب به موقع است. دوستانش می گویند او خیلی خوش خواب است و هر وقت در اردوها کاری نداشته باشد، می خوابد.
البته این چرت های هرازگاهی، تاثیری در برنامه خوابش ندارد. هر شب ساعت 23 طبق برنامه ای بیست ساله به خواب می رود و صبح ها راس هشت بیدار می شود. البته خودش اعتراف می کند اگر روزی تمرین نداشته باشد، تا 12-11 ظهر هم ممکن است بخوابد. این را تمام فامیل ها و دوستانش هم می دانند و تمام مهمان های کاپیتان ذوب آهن قبل از ساعت 11 شب موظف اند مهمانی را تمام کنند. کتاب های فیزیولوژی فوتبالیست ها مدعی هستند بهترین میزان ساعت خواب برای فوتبالیست ها بین 8 تا 10 ساعت خواب است؛ دقیقا به اندازه کاپیتان خوش خواب ذوب آهن.
تغذیه مناسب
قوانین مهدی رجب زاده فقط به زود خوابیدن و زیاد تمرین کردن محدود نمی شود. یکی از قوانین ثابت و همیشگی مهدی رجب زاده خوردن صبحانه است. تفاوتی ندارد صبح زود از خواب بیدار شود یا ساعت 12 ظهر؛ صبحانه، وعده ای است که حتما باید خورده شود. کاپیتان ذوبی ها از شش سال پیش تا الان همیشه یکی از وعده های ناهار یا شام را حذف کرده و با میان وعده هایی مانند چای و بیسکویت یا شکلات گرسنگی اش را پوشش می دهد.
یکی دیگر از قوانین تغذیه ای خاص مهدی رجب زاده حذف کردن برنج از فهرست خوردنی هاست. با همین روش های ساده و بی دردسر او همیشه سر وزن ایده آل 66 کیلوگرمی اش است. روزی دو بار وزن کشی در خانه و باشگاه ثابت می کند پیرمرد فوتبال ایران چقدر به سروزن بودن و نداشتن چربی حساس است.
خود رجب زاده هم اعتقاد دارد تاثیر منفی یک کیلوگرم اضافه وزن را روی کیفیت فوتبالش احساس می کند. چند فوتبالیست در آستانه چهل سالگی در فوتبال دنیا می شناسید که یک گرم چربی و اضافه وزن نداشته باشند!!
تسلیم ناپذیر
علی دایی یک بار در شوخی با کاپیتان ذوب آهن گفته بود: «آخر آدم چقدر باید حرص پول را بزند و فوتبال را ول نکند. عزیز من... دیگر چقدر می خواهد از این فوتبال پول دربیاوری؟!» فارغ از همه این شوخی ها اما مهدی رجب زاده در برابر افزایش سن تسلیم ناپذیر نشان می دهد. از بین بازیکنانی که در اولین دوره لیگ گلزنی کرده اند، این نام ها هنوز در لیگ برتر بازی می کنند؛ رضا عنایتی، ایمان مبعلی، حسین بادامکی، محمد نصرتی، هادی عقیلی و مهدی رجب زاده. در شرایطی که هادی عقیلی وضعیت بلاتکلیفی در سپاهان دارد، عنایتی و بادامیک و نصرتی در دوران افت به سر می برند و ایمان مبعلی به دنبال خداحافظی از فوتبال در نیم فصل لیگ برتر است، مهدی رجب زاده را باید آماده ترین و تسلیم ناپذیرترین ستاره فوتبال لیگ برتر از اولین دوره اش بدانیم.
فاکتور مربی
در دنیای فوتبال پپ گواردیولا و کونته، دو سبک مربیگری متفاوت از هم دارند. پپ به رو کردن استعدادهای تازه و معرفی چهره های جدید و باانگیزه اعتقاد بیشتری دارد اما آنتونیو کونته معمولا به بالابردن روحیه بازیکنان تیمش معروف تر است. بازیکنانی که سن بالاتری داشته باشند، از این دوپینگ انگیزشی بهتر استفاده می کنند و رابطه بهتری با کونته می گیرند.
در فوتبال ایران هم برخلاف مربیانی مانند علی دایی و گل محمدی، مربیانی هستند که معروف شده اند به دادن روحیه و ایجاد انگیزه انگیزه در بازیکنان. مهدی رجب زاده خوش شانس بوده که با دو نفر از این مربیان کار کرده است. «وقتی فرهاد کاظمی به ذوب آهن آمده بود، در تمرینات من را رجب زاده جوان صدا می کرد. با صدای بلند فریاد می کشید مهدی جوان. آن قدر از این کلمه جوان استفاده کرد که خودم هم باورم شده بود سن و سالی ندارم. بعد از فرهاد کاظمی، فیروز کریمی هم خیلی مراقب بودکه روحیه ام پایین نیاید و همیشه با همان لحن طنزش می گفت چه کسی گفته مهدی سن بالاست...»
فرهاد کاظمی و فیروز کریمی، فارغ از جنجال هایی که همیشه در سال های اخیر به آنها چسبیده است، نقش مهمی در روحیه دادن به ستاره قدیمی تیمشان داشته اند. این روزها کسانی که تمرینات ذوب آهن را از نزدیک دیده اند هم می گویند مجتبی حسینی، سرمربی جدید ذوبی ها، تمرینات متفاوتی برای ستاره سی و هشت ساله اش درنظر گرفته است.
کافی است مهدی رجب زاده را در یکی از شبکه های مجازی دنبال کنید تا با تعداد زیادی از پست های خانوادگی و دورهمی های فامیلی رو به رو شوید. بارها در گپ و گفت هایش با رسانه ها از آرامشی که در خانه دارد، حرف زده است. تقریبا هفته ای نیست که رجب زاده عکسی از خانواده چهار نفره اش به اشتراک نگذارد. اختصاص بیشتر ساعت های بیکاری به خانواده، آرامش زندگی خصوصی و البته مطالعه کتاب- به خصوص کتاب هایی درباره تاریخ اسلام- همه چیزهایی است که یک بازیکن بیرون از زمین چمن برای دوری از حاشیه ها نیاز دارد.
۲۳ آذر ۱۳۹۵ - ۱۵:۴۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 63]