واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: تشكلهاي دانشجويي و فرصت حضور در تريبون نماز جمعه
ديدار تيرماه 95 رهبر فرزانه انقلاب اسلامي با نمايندگان تشكلهاي دانشجويي كشور را بايد...
نویسنده : كامران حاجي حسني
ديدار تيرماه 95 رهبر فرزانه انقلاب اسلامي با نمايندگان تشكلهاي دانشجويي كشور را بايد در زمره طولانيترين ديدارهاي دانشجويي معظم له طي ساليان اخير برشمرد. ديداري 5/5 ساعته و مهم كه رهبر انقلاب در متن آن، 12 توصيه مهم را به تشكلهاي دانشجويي گوشزد نمودند. غالب توصيههاي مطرح شده از سوي رهبر انقلاب در اين ديدار، تقريباً پيش از اين هم در مقاطعي ديگر ايراد شده بود. «حضور نمايندگان تشكلها در خطبههاي پيش از نمازجمعه» اما مطلب جديدي بود! رهبر فرزانه انقلاب در بخشي از بيانات خود با تأكيد بر اهميت موضعگيري تشكلهاي دانشجويي در مسائل مهم كشور تصريح كردند: «اين مواضع بايد به خوبي در نشريات دانشجويي انعكاس يابد، ضمن اينكه ميتوان با روشهاي ديگر از جمله سخنراني نمايندگان تشكلها پيش از خطبههاي نماز جمعه شهرهاي بزرگ، اين مواضع را به گوش جامعه نيز رساند.»
***
تأكيد رهبر انقلاب بر حضور و بروز تشكلهاي دانشجويي انقلابي در محيط بيرون از دانشگاه را ميتوان از جهات مختلفي مورد بررسي قرار داد. تحليل كلي اما ميتواند اين باشد كه ايشان در ادامه تأكيد دو سال قبل خود بر فعاليت تشكلهاي خودجوش فرهنگي در سراسر كشور، اين بار مناسب ديدهاند تا براي پر كردن خلأ فضاي سياسي كشور از مواضع سنجيده، دقيق و انقلابي، تشكلهاي دانشجويي را به حضور و بروز بيشتر در فضاي بيرون از دانشگاه هدايت نمايند. حضور نمايندگان تشكلها در سخنرانيهاي پيش از خطبه البته پيش از اين هم وجود داشته و يكسره چيز جديدي نيست! فيالمثل نمايندگان تشكل انجمن اسلامي دانشجويان دانشگاه بوعلي سيناي همدان پيش از توصيه رهبر فرزانه انقلاب نيز بارها و بارها در تريبون پيش از خطبههاي نمازجمعه اين شهر بزرگ كشور سخنراني كردهاند.
مسئله اصلي اما اين است كه نسبت تشكلهاي دانشجويي با اين مسئله جديد چيست؟ به بياني ديگر، چرا اين مسئله تا پيش از اين با اين گستردگي در سطح كشور اتفاق نيفتاده و دليل حضور كمرنگ تشكلهاي دانشجويي در فضاي عمومي جامعه چيست؟ آيا تشكلها قصور كردهاند يا قاعده فعاليت دانشجويي، حضور كمرنگ در فضاي بيرون از دانشگاه است؟ پر واضح است كه هيچ عقل سليمي نخواهد گفت تشكلهاي دانشجويي بايد خود را در فضاي دانشگاه محصور كنند! چه اينكه، تشكلهاي دانشجويي بر حسب ماهيت خود بيشتر به مسائل سياسي ميپردازند و اتفاقاً منشأ مسائل سياسي هم در فضاي بيرون دانشگاه است. لذا سؤال اصلي اين است كه چرا غالب تشكلهاي دانشجويي تاكنون فكري براي حضور و بروز اجتماعي خود در بيرون از دانشگاه نكردهاند؟ آيا ماندن در فضاي داخلي دانشگاه و بسنده كردن به اعلام موضع در قبال تحولات سياسي- اجتماعي سطح جامعه، سقف پتانسيلهاي موجود در يك تشكل دانشجويي انقلابي است؟
طبيعتاً جواب منفي خواهد بود. نه دانشجوي انقلابي، كه يك فرد عادي انقلابي نيز خود را نسبت به تمامي افراد اجتماع مسئول ميداند و نسبت به عوارض سياسي، اجتماعي، اقتصادي و... موجود در اجتماع احساس مسئوليت ميكند. از اين صغري كبراي كوتاه ميتوان نتيجه گرفت كه عدم حضور تشكلها در فضاي اجتماع، نقص و نقدي وارد بر عملكرد غالب آنها بوده است كه رهبر انقلاب طي ديدار مذكور، به فراست آن را به دانشجويان گوشزد نمودهاند. طبيعتاً فرصت حضور نمايندگان تشكلها در تريبون نمازجمعه و ارتباطگيري مستقيم با مردم، موهبتي است كه بايد قدر آن را شناخت و به خوبي از آن بهره جست. وانگهي، بدترين نوع استفاده از اين موقعيت، بسنده كردن تشكلها به اعلام مواضع سياسي- اقتصادي خود در پشت تريبون نمازجمعه و عدم ارتباطگيري مؤثر و بلندمدت با نمازگزاران خواهد بود!
در واقع تشكلهاي دانشجويي و نمايندگان آنها، بايد حضور در نماز جمعه را فرصتي براي حضور بيشتر در ميان مردم و گسترش حيطه روشنگري خود از دانشگاه به سطح عمومي جامعه تلقي نموده و سعي كنند رشته ارتباطي مستحكم و مداومي را با بدنه اجتماع برقرار كنند. در غير اين صورت، بدون شك حضور در تريبون نماز جمعه نيز به تدريج جذابيت خود را براي مخاطبان از دست خواهد داد. طبيعتاً نمازگزاران به عنوان مخاطبان اصلي تشكلها توقع دارند دانشجويان ديگر از جنس خودشان باشند! نمازگزاران پس از نماز به سخنران پيش از خطبه دسترسي داشته باشند و فرصت نقد اظهارات دانشجويان را داشته باشند. چنين مخاطبي، از آن پس، فعالانه به مطالب ارائه شده گوش خواهد داد و آمادگي همراهي بلندمدت در يك برنامه سياسي، فرهنگي و... را با دانشجويان خواهد داشت. از طرفي، ارتباطگيري مؤثر تشكلها با بدنه عمومي اجتماع، ميتواند تصحيحكننده قضاوتهاي احتمالاً اشتباه آنها در حوزه مسائل روز اجتماع باشد. واقعيت اين است كه بسنده كردن به اعلام موضع، تغيير چشمگيري در شرايط كنوني ايجاد نخواهد كرد.
مخاطبان تشنه بسياري در بيرون از دانشگاه هستند كه مشتاق بهرهمندي از آگاهيهاي سياسي- اقتصادي فعالان تشكلهاي دانشجويي هستند. به نظر ميرسد تشكلهاي دانشجويي در صورتي به اين توصيه طلايي رهبر انقلاب به خوبي عمل كردهاند كه آن را شروعي براي ارتباطگيري مداوم و گسترده با بدنه اصلي اجتماع و مردم كف كوچه و بازار بدانند. تصحيح اولويتهاي تشكلها، به دست آوردن آگاهي مكفي از كف جامعه، چند برابر كردن سطح و دامنه تأثير و آشتي مردم با نخبگان و تأليف قلوب، تنها چند مزيت دم دستي افزايش ارتباط تشكلهاي دانشجويي با جامعه بيرون از دانشگاه است. فيالمثل در حالي كه مسئله اصلي جامعه اقتصاد است، تأكيد يكسره و بيش از حد يك تشكل دانشجويي بر حوزه سياست، علاوه بر آنكه نشاندهنده اولويتبندي ناصحيح اين تشكل است، نمايانگر ناآگاهي آن از دغدغههاي مردم كف كوچه و بازار خواهد بود. طبيعتاً سخنان پيش از نمازجمعه چنين مجموعهاي نيز به علت عدم نيازسنجي مخاطبان، تأثير و گيرايي مناسب را نخواهد داشت. لذا مناسب است كه مسئولان تشكلهاي دانشجويي، حضور در تريبون نمازجمعه شهر خود را كفِ ميزان ارتباط يك تشكل دانشجويي با بدنه اجتماع بدانند و نه سقف آن!
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۵ آذر ۱۳۹۵ - ۱۶:۰۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]