واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: چينش ضدبرجامي كابينه ترامپ
اوباما: ترامپ سرانجام توافق هستهاي با ايران را خواهد پذيرفت / با وجود آنكه رئيسجمهور فعلي امريكا در تازهترين اظهارات خود وعده داد كه دونالد ترامپ در نهايت به ارزشهاي واقعي توافق با ايران پي خواهد برد و آن را خواهد پذيرفت، اما روند ورود ايرانستيزان داراي سابقه اظهارات مشخص عليه برجام به كابينه دونالد ترامپ چيز ديگري را نشان ميدهد.
با وجود آنكه رئيسجمهور فعلي امريكا در تازهترين اظهارات خود وعده داد كه دونالد ترامپ در نهايت به ارزشهاي واقعي توافق با ايران پي خواهد برد و آن را خواهد پذيرفت، اما روند ورود ايرانستيزان داراي سابقه اظهارات مشخص عليه برجام به كابينه دونالد ترامپ چيز ديگري را نشان ميدهد.
باراك اوباما در گفت و گو با شبكه آلماني «آ. ار. د» و هفته نامه اشپيگل درباره توافق هستهاي ايران و اظهارات ترامپ در اين باره نيز گفت: «سخنان زيادي در اين باره گفته شده است و ما كار بزرگي كرديم. بسياري از افراد بر اين باور بودند كه ايران به تعهدات خود عمل نخواهد كرد اما اكنون يكسال از توافق وين گذشته و حقيقت آن است كه ايران هر آنچه را كه تعهد به انجامش داشت، انجام داده است. ما بدون وارد شدن به جنگي ديگر و با كمك ديپلماسي توانستيم برنامههاي هستهاي ايران را كنترل كنيم.» اوباما افزود: «اين دستاورد بزرگ با كمك و همراهي جامعه بينالملل رقم خورد و در نهايت معتقدم ترامپ به ارزشهاي آن پي خواهد برد و در نهايت آن را به رسميت خواهد شناخت.»
به رغم چنين اظهاراتي چينش مهرههايي كه تصريحاً در مقام مخالفت با برجام برآمدهاند در صفحه شطرنج دولت ترامپ نشان از آن دارد كه ترامپ همانگونه كه در لفاظيهاي دوران مبارزات انتخاباتي گفته بود، سوداي نقض برجام را در سر دارد. در يكي از مهمترين انتصابات كابينه، رئيسجمهور تازه به قدرت رسيده امريكا براي سمت رياست سازمان سيا «مايك پمپئو» را معرفي كرده است؛ شخصي كه از سال 2013 به عضويت كميته اطلاعاتي مجلس امريكا درآمده است و بارها به سياستهاي اوباما در قبال ايران واكنش منفي نشان داده است. او ساعاتي قبل از انتشار خبر انتصابش در توئيتي گفته بود كه «منتظر برچيدن اين توافق فاجعهبار» است.
پمپئو، از جمله افرادي بود كه به اروپا سفر كرد تا به تجار، بانكداران و دولتمردان اروپايي هشدار بدهد كه در ايران سرمايهگذاري خارجي نكنند. پمپئو همچنين عامل راهاندازي كمپيني بود كه براي مخالفت با پرداخت پول از جانب دولت اوباما پس از برجام تشكيل شد. اين كارزار مدعي بود كه پول آزاد شده، باجي به ايران بوده تا شهروندان امريكايي آزاد شوند. پمپئو براي پيشبرد هدفش، در نامهاي به لارتا لينچ، دادستان كل امريكا از او خواست تا پاسخ دهد آيا مبلغ پرداخت شده به ايران با موافقت وزارت دادگستري بوده است يا خير. لينچ در پاسخ عنوان كرد كه از نظر قانوني هيچ وظيفهاي براي پاسخگويي به درخواست پمپئو را ندارد. از ديگر عناصر ايرانستيز كابينه ترامپ نخستين ژنرال بازنشسته مايكل فلين است كه به عنوان مشاور امنيت ملي دونالد ترامپ برگزيده شده است. فلين به مدت دو سال از سال 2012 تا سال 2014 به عنوان مدير آژانس اطلاعات دفاعي خدمت كرده است. او در سال 2011 تيمي را در دفتر مدير كل اطلاعات ملي براي بررسي اطلاعات به دست آمده در اثر حمله به منزل اسامه بن لادن اداره ميكرد. فلين پس از اينكه خدمتش در آژانس اطلاعات دفاعي در سال 2014 به پايان رسيد، دولت اوباما را متهم كرد كه اطلاعات افشا شده دراين مورد كاملاً دستچين شده بودند و مدعي شد اسناد به دست آمده از خانه بن لادن دادههايي را درباره رابطه ايران با القاعده نشان ميدهند. او در كتابي كه سال گذشته به همراه مايكل لدين با عنوان «عرصه پرواز» نوشت، مدعي شد: «يكي از نامههايي كه به بن لادن نوشته شده است نشان ميدهد القاعده در حال كار روي سلاحهاي شيميايي و بيولوژيك در ايران بوده است.»
مككين: كنگره آماده است، نيست!
غير از انتصاب پمپئو اظهارات ساير اعضاي متنفذ كنگره نشان از آن دارد كنگره امريكا كه حالا به طور كامل در اختيار اكثريت جمهوريخواهان است اسب زين كرده تا به برجام بتازد و بدعهدي امريكا تكميل شود. در كنگره در نشست امنيت بينالملل هاليفاكس در واشنگتن درباره موضوع رويكرد دولت اوباما و رويكرد احتمالي دولت ترامپ در خصوص بحران سوريه، بحث حمايت ايران از بشار اسد هم مطرح شد كه به اين بهانه سناتور «جان مككين» از جمهوريخواهان آريزونا گريزي به ترامپ و برجام زد. مككين ابتدا گفت: «بشار اسد به خاطر حمايتهاي ايران در قدرت باقيمانده، حمايتهاي همان كشوري كه در عراق از امريكا متنفذتر است و ما هم با دادن 100 ميليارد دلار، بيشتر تقويتش كرديم.» وي ادامه داد: «كنگره و دولت ترامپ درصدد بازبيني توافق هستهاي خواهند بود ولي سوگيري اين اقدام هنوز مشخص نيست و به رفتار ايران بستگي دارد.» از سوي ديگر رهبر دموكراتهاي سناي امريكا كه خود از مخالفان توافق هستهاي به شمار ميرفت، در اظهاراتي به رئيسجمهور منتخب كشورش اعلام كرد: بهرغم اينكه هنوز نسبت به «برجام» مظنون هستم، اما كنار گذاشتن آن در شرايط كنوني را نيز اشتباه ميدانم.
چاك شومر افزود: فقط بدين سبب كه رهبر آينده اقليت سنا با توافق هستهاي باراك اوباما رئيسجمهور امريكا مخالف است، بدان معنا نيست كه او براي برچيدن توافق با ترامپ همكاري خواهد كرد. شومر تصريح كرد: به هرحال نابود ساختن توافق اوباما رئيسجمهور كنوني يك اشتباه است و نياز به وقتي بيشتر براي تصميمگيري جهت تشخيص درست يا خطا بودن آن وجود دارد. رهبر ليبرالهاي مخالف برجام گفت: مايلم اين توافق را بيازمايم. دوست دارم يك يا دو سال ديگر صبر كنم. شومر دموكرات كه همقطارانش سهشنبه گذشته با 419 رأي برابر يك رأي مخالف با تمديد تحريمهاي ايران در سنا موافقت نمودند، اظهار داشت: من قبل از مخالفت با برجام در سال 2015 با دقت آن را مطالعه كردم. آنچه كه من و ديگران را بر آن متمركز كرد اين بود كه آيا با اين توافق رژيمي ميانهرو ايجاد ميشود؟
شومر دموكرات تنها كسي نيست كه بوي نقض برجام به مشامش خورده است و آن را جدي ميداند. واكنش ساير مخالفان جمهوريخواه برجام هم حاكي از عزم راسخ دولت جديد براي عهدشكني است. سناتور «باب كوركر» رئيس كميته روابط خارجي مجلس سنا هنگام رأيگيري در كنگره امريكا درباره توافق هستهاي بارها آن را «توافق بد» خواند و از قانونگذاران امريكايي خواست كه آن را رد كنند، او روز سهشنبه به ام اس ان بي سي در لحني تعديل شده گفت: «فكر ميكنم نقطه آغاز براي ما اين است كه كاري كنيم كه آنها[ايرانيها] به شدت به توافق هستهاي پايبند باشند و فكر ميكنم چيزي كه ما بايد به خاطر داشته باشيم اين است كه بايستي اروپاييها و ديگران را در اين فرآيند با خودمان همراه كنيم.» همچنين «ديويد ايبسن»، رئيس مؤسسه «اتحاد عليه ايران هستهاي» و از منتقدان جدي «برجام» در مصاحبهاي روز پنجشنبه در مخالفت با ابطال برجام اعلام كرد: «نمي خواهيم تمام تقصيرها به گردن امريكا بيفتد.» همچنين روز جمعه، خبرگزاري بلومبرگ گزارش داد «بنيامين نتانياهو»، نخستوزير رژيم صهيونيستي نيز قرار است رئيس جمهور منتخب امريكا را به عدم ابطال برجام قانع كند.
تاریخ انتشار: ۳۰ آبان ۱۳۹۵ - ۲۲:۰۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 211]