واضح آرشیو وب فارسی:ایسنا:
عضو هیئت علمی بخش تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گلستان: در سطح 736 هزار و 115 هکتار از اراضی کشاورزی استان، طرح الگوی کشت اجرا می شود. دکتر محمد اسماعیل اسدی در گفت و گو خبرنگار ایسنا، در خصوص اهمیت الگوی کشت اظهار کرد: با توجه به گستردگی کشور و تنوع اقلیمی مناطق گوناگون، رسیدن به الگوی کشت مناسبی که از آن بتوان حداکثر بهرهبرداری را از عوامل و نهاده های تولید بهویژه عامل محدود کنندهی آب بهدست آورد، ضرورتی انکار ناپذیر است.
وی با بیان اینکه از الگوی کشت تعاریف بسیار موجود است، عنوان کرد: الگوی کشت عبارت است از تعیین یک نظام کشاورزی با مزیت اقتصادی پایدار، مبتنی بر سیاستهای کلان کشور، دانش بومی کشاورزان و بهرهگیری بهینه از پتانسیلهای منطقهای با رعایت اصول اکوفیزیولوژیک تولید محصولات کشاورزی برای حفظ محیط زیست.
عضو هیئت علمی بخش تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گلستان افزود: درون این تعریف، این نکته نمایان است که در بسیاری از مناطق کشور، کشت محصولات زراعی، باغی و یا بهرهبرداری از مراتع و جنگلها باید متناسب با پتانسیلهای منطقهای و عوامل تولید باشد و با توجه به محدودیتهای اقلیمی موجود، بیلان منفی آب دشتها و نیاز به پایداری تولید محصولات، ما را ملزم میکند که در جهت روشهای کمک به بهبود سفرههای زیر زمینی آب و افزایش بهره وری مصرف آب حرکت کنیم.
وی ادامه داد: همچنین باید نسبت تخصیص زمینهای کشاورزی و برنامهی کشت یک منطقه به انواع گروه محصولات زراعی و باغی همان منطقه از سوی وزارت جهاد کشاورزی تعیین شده و ارائهی ترکیب از پیش تعیین شده کشت و آیش برای مجموعهای از گیاهان سازش یافته با محیط در یک منطقه معین و دورهی زمانی مشخص الزامی است، بهنحویکه با سیاستهای دولت و اقتصادی – اجتماعی همسو باشد.
این کارشناس مسایل کشاورزی خاطرنشان کرد: میزان کشت محصولات کشاورزی در یک منطقه باید با توجه به منابع موجود، قیمت محصولات، هزینههای تولید، عملکرد محصول، نیاز کشور و سیاستهای درست، انجام شود و تصمیمگیری در انتخاب گیاهان زراعی یا باغی مناطق مختلف براساس زیر ساختهای موجود، مسائل اجتماعی – اقتصادی و سطح فن آوری با حفظ منابع پایه تولید یعنی خاک و آب در جهت تامین نیازهای اساسی کشور باشد.
اسدی در برشماری مزایای اجرای الگوی کشت، گفت: رعایت الگوی کشت برای تضمین امنیت غذایی و پایداری تولید به منظور حفاظت منابع پایه و افزایش بهرهوری عوامل تولید ضروری است و هماهنگی و همکاری وزارتخانههای نیرو، جهاد کشاورزی و بازرگانی را طلب میکند. در راستای اجرای الگوی کشت، بهینه سازی الگوی مصرف ضروری است و دسترسی به تولید پایدار در بخش کشاورزی در ازاء بهرهبرداری و بهرهوری مناسب از منابع پایه است. اساسیترین رمز موفقیت در الگوی کشت، همدلی و همکاری کشاورزان است.
وی اظهار کرد: استان گلستان از معدود استان هایی بوده است که از گذشته ضرورت تدوین الگوی کشت را مطرح کرده است و برای اولین بار در سطح کشور طی سالهای 81و 82 با تشکیل ستاد ویژه متشکل از با تجربه ترین کارشناسان بخشهای مختلف از جمله جهادکشاورزی، شرکت سهامی آب منطقه ای، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی، آبخیزداری، دامپروری، محیط زیست و بانک کشاورزی نسبت به تدوین پیش نویس الگوی کشت استان، اقدام و یک نسخه از آن را برای اظهار نظر به مسئولین مربوطه ارائه کرده است.
عضو هیئت علمی بخش تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گلستان عنوان کرد: با پیگیری های مستمر، توجه وزارت جهاد کشاورزی به این موضوع جلب شد و از طرفی پیش نویس مواد قانونی نیز در خصوص الزام به ارائه و تصویب الگوی کشت توسط استانهای مختلف در قالب برنامه پنجم، تهیه و برای طی مراحل قانونی به هیئت محترم دولت ارائه شد.
وی ادامه داد: از سال 1388 و با مطرح شدن ضرورت بازنگری در این طرح و به روز کردن آن مجددا ستادی متشکل از کارشناسان ارشد و با تجربه در حوزه معاونت بهبود تولیدات گیاهی تشکیل شد و نسبت به تجدید نظر و به روز کردن آن اقدام کردند.
اسدی در ادامه خاطر نشان کرد: براساس اطلاعات مندرج در این طرح، کل سطح زیر کشت استان 736 هزار و 115 هکتار شامل سطح زیر کشت اراضی آبی 316 هزار و 326 هکتار و سطح زیر کشت اراضی دیم 419 هزار و 789 هکتار است. 563 هزار و 174 هکتار از این اراضی در پاییز، 94 هزار و 991 هکتار از این اراضی در بهار و 77 هزار و 950 هکتار از این اراضی در تابستان و بعداز برداشت گندم کشت میشود.
انتهای پیام
چهارشنبه / ۱۳ مرداد ۱۳۹۵ / ۱۰:۴۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 78]